Tipy pro milovníky biografií

psani_cistyBlok
Co vedlo k prohrané mezinárodní arbitráži se společností CME? Jakým tlakům odolávali a někdy i podléhali zpravodajci kdysi tak úspěšné komerční televize? Na tuto a další otázky dává odpověď první z publikací, které Vám představujeme v našich dnešních knižních tipech Moc a nemoc televize Nova. I další představené knihy nabízí pokaždé jiný ale pokaždé zajímavý pohled na lidskou společnost. Ať už jde o knihu Václava Klause, Karla Hvížďali nebo Deník legionáře, vždy jde o pohled, který stojí za zamyšlení.

Televize Nova z jiného úhlu pohledu

Publicista a spisovatel Jan Vávra byl jedním z těch, kteří stáli u zrodu televize Nova a zažil zde mnoho. Ve své knize Moc a nemoc televize Nova sepsal své postřehy a nabrané zkušenosti, které získal. Vznikla tak kniha, která možná není právě literárním skvostem, ale tím se ani být nesnaží. Zato nabízí velmi důležitý a v mnohém poučný náhled na události týkající se vzniku a provozu televize Nova. Nevyhýbá se ani tématům konfrontačním včetně příčin mezinárodní arbitráže společnosti CME vedené proti českému státu. Další rovinu knihy pak představují obecnější úvahy týkající se novinářské práce, odpovědnosti novináře i tlakům, které jsou na něj vyvíjeny a kterým také nezřídka podléhá.

Moc a nemoc televize Nova

Autor: Jan Vávra

Vydalo: nakladatelství Prostor
Počet stran: 180 + 56 fotografické přílohy
Vazba: brožovaná


Jan Vávra též líčí své zkušenosti a postřehy ze zákulisí, které získal během moderování diskusního pořadu s politiky a veřejně známými osobami, a tak se čtenář setkává s takovými osobnostmi jako Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman, Tomáš Halík a mnozí další.

Zajímá vás zákulisí? Přečtěte si více o knize Moc a nemoc televize Nova.

 

Rozhovory s profesorem

Tyranizovaná spravedlnost

Autor: Karel Hvížďala, Jiří Přibáň

Vydalo: nakladatelství Portál
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná

Rozhovory Karla Hvížďaly s profesorem právní filozofie v Cardiffu Jiřím Přibáněm vznikly v průběhu bezmála posledních deseti let a snaží se pojmenovat některé neduhy naší společnosti v oblasti práva a ve vztahu k Evropě. Hledají kořeny tohoto stavu jak historické tak polistopadové.

Přečtěte si více o knize Tyranizovaná spravedlnost nebo ukázku z knihy.

 

Na válečné vlně

Máte rádi military literaturu? Autor další představované knihy prožil válku na vlastní kůži a své zkušenosti zaznamenal ve svém deníku. Ten je tak autentickou výpovědí nejen o válce, ale i době v níž autor žil.

Deník legionáře

Autor: Jindřich Bejl

Vydalo: nakladatelství Plot
Počet stran: 464
Vazba: brožovaná

Deník Jindřicha Bejla pokrývá období od 25. 7. 1914 do 14. 6. 1920. Zaznamenává autorovy zkušenosti ze srbské a ruské fronty, zajetí a formování československých legií v Rusku. Publikace je doplněna bohatým fotografickým doprovodem z archivu autora.

Přečtěte si více o knize Deník legionáře.

 

Nedotknutelní v knižní podobě

Kniha, která se stala předlohou úspěšného filmu Nedotknutelní, vypráví příběh kvadruplegika, který je odkázaný na invalidní vozík a pomoc druhých.

Druhý dech

Autor: Philippe Pozzo di Borgo

Vydalo: nakladatelství Jota
Překladatelka:  Šárka Belisová
Počet stran: 264
Vazba: pevná

Philippe Pozzo di Borgo při seskoku utrpěl úraz s následkem závažného poranění páteře, jež mu způsobilo celkové ochrnutí. Tehdy mu bylo 42 let. Zámožný dědic je po nehodě zcela vyloučen ze společenského života. Později ho stihne další rána – úmrtí milované ženy, po němž zůstává sám na výchovu dvou dětí. Z invalidního vozíku diktuje své vzpomínky a touhy, představy o světě i o tom, co je po životě.

Přečtěte si více o knize Druhý dech a nezapomeňte na ukázku.

 

Česká republika očima bývalého prezidenta

Institut Václava Klause (IVK) se zabývá aktuálními problémy České republiky a svá zjištění přináší i vám. Mnohé z představených tezí mohou vyvolat polemiku s jejich autory, ale i taková polemika může být užitečná a potřebná.

Česká republika na rozcestí – Čas rozhodnutí

Autor: kolektiv Václav Klaus a IVK

Vydalo: nakladatelství Fragment
Počet stran: 232
Vazba: vázaná

Kniha s názvem „Česká republika na rozcestí – čas rozhodnutí“, kterou IVK pro čtenáře připravil, se zaobírá politicko-společenskými a ekonomickými problémy, při čemž obě tyto skupiny považuje za stejně důležité.

Přečtěte si více o knize Česká republika na rozcestí – Čas rozhodnutí nebo ukázku z knihy.


V dnešních tipech jsme se zaměřili na biografická díla zajímavých osobností nejen naší země. Zaujal vás náš výběr? Čtete autobiografie rádi?

Nejen tyto, ale i další knihy si můžete vydražit v našich aukcích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoc a nemoc televize Nova
Svědectví o lidech a jejich ambicích

Vávra, Jan

Prostor, 2013

zobrazit info o knizeTyranizovaná spravedlnost

Přibáň, Jiří - Hvížďala, Karel

Portál, 2013

zobrazit info o knizeDeník legionáře

Bejl, Jindřich

Plot, 2013

zobrazit info o knizeDruhý dech

Pozzo di Borgo, Philippe

Jota, 2013

zobrazit info o knizeČeská republika na rozcestí
Čas rozhodnutí

Klaus, Václav a kol.

Fragment, 2013

Napsat komentář