Lee Child a jeho detektivní svět

otisk dlaně
Lee Child je ve světě detektivních příběhů známý stejně jako postava jeho knih Jack Reacher. Ať už jste vášniví čtenáři tohoto žánru, nebo se do něj teprve chystáte proniknout, Lee Child by neměl chybět. A protože tento autor oslavil včera své 59. narozeniny, můžete si o něm přečíst právě teď.

www.leechild.com

Lee Child (* 29.10. 1954) je britský autor, jehož spisovatelská dráha začala vlastně náhodou. Ačkoli pro něj bylo rozhodnutí o restrukturalizaci v zaměstnání nemilou událostí, pro jeho budoucí čtenáře byl tento den naopak šťastným. Pro psaní se totiž rozhodl právě díky tomu, že byl vyhozen z práce. Pokud vás Lee Child jako osobnost zaujal a jste zdatní v angličtině, můžete se více dozvědět na jeho oficiálním webu. Pokud angličtina není vaše silná stránka, přečtěte si alespoň jeho medailon.

 

Detektivní svět

První kniha, kterou Lee Child napsal, se jmenovala Jatka (Killing Floor, 1997). Tato kniha vyšla ve druhé polovině devadesátých let minulého století a odstartovala velmi úspěšnou sérii detektivek, jejichž hlavní postavou je bývalý voják Jack Reacher – na první pohled tulák, na druhý novodobý mstitel.

Jack Reacher je provázán se všemi knihami, které Lee Child kdy napsal, a všechny tyto knihy na sebe volně navazují. V této návaznosti si však Lee Child dovolit udělat dvě vsuvky. První výjimkou je kniha Nepřítel (The Enemy, 2004), ta se totiž vrací před děj první knihy a odehrává se osm let před jejím dějem. Druhá výjimka vyšla vloni jako šestnáctá v pořadí, jejíž originální název zní The Affair a posune nás v minulosti ještě dále až před Reacherův odchod z armády.

Hlavní hrdina knih se dočkal také ocenění v podobě vlastního filmu s názvem Jack Reacher: Poslední výstřel, v originále Jack Reacher. Nicméně pro fanoušky jeho knižní podoby zůstal číslem jedna ten Jack Reacher, kterého stvořil ve svých knihách Lee Child.

 

Co vám nesmí chybět v knihovně

Lee Child napsal velké množství knih, z nichž žádná není stejná jako ta předchozí. Rozhodli jsme se vám představit alespoň některé z nich. Všechny knihy vydalo nakladatelství BB/art.

 

A přece nezemřeš

Jack Reacher náhodou pomohl mladé ženě, která s plnýma rukama šatů z čistírny klopýtla na ulici. Chvíli nato už sedí oba se spoutanýma rukama v dodávce a jsou odváženi neznámo kam. Náhodou je unesená žena nejen agentka FBI, ale i dcera náčelníka generálního štábu americké armády a neteř prezidenta USA. A rozhodně ne náhodou si právě ji vybral předák neonacistické militantní organizace jako rukojmí k dosažení svých vyděračských požadavků na americké vládě – spolu s jadernou střelou, které se už zmocnil.

Autor: Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize A přece nezemřeš.

 

Vedra

Carmen. Je sama a řídí cadillac. Krásná, mladá a bohatá. Má malou dceru, kterou sledují neviditelní pozorovatelé. A manžela zavřeného ve vězení, jenž ji bude brutálně mlátit, až se vrátí domů. Pokud ji okamžitě nezabije.
Reacher se v nepříjemných situacích vyzná. A odlehlý ranč v okrese Echo, na kterém Carmen žije, jimi oplývá: lži, předsudky, nenávist a vražda. Reacher nedokáže dámě v úzkých odolat. Její rodina ji nemá ráda. Policajtům nelze věřit. Právníci nepomůžou. Kdo jiný by ji mohl zachránit než Reacher?

Autor: Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Počet stran: 318
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Vedra.

 

Únos

Reacher stojí před případem tak komplikovaným, že si není ničím jistý. Namaloval terč na záda kladným spoluhráčům?
Vrací se zase na počátek. Dozvídá se podrobnosti, sestavuje vodítka. Používá krajní prostředky, jak říkávali v armádě. Události, které se daly do pohybu na rušné ulici v New Yorku, kulminují na tichém anglickém venkově. Reacher se noří do stínů. Osamělý, ozbrojený a nebezpečný. Neviditelný.

Autor: Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Počet stran: 352
Vazba: vázaná

Přečtěte si o knize Únos více.

 

Zítra bude po všem

Sebevražední atentátníci se snadno poznají. Vysílají nejrůznější varovné signály. Zejména proto, že jsou nervózní. Z podstaty věci totiž vyplývá, že to všichni dělají poprvé.
New York. Podzemní dráha, dvě hodiny ráno. Jack Reacher si prohlíží spolucestující. Čtyři jsou v pořádku. Pátý není.
Vlak brzdí před Grand Central Station. Zasáhne Reacher, aby zachránil životy? Nebo se mýlí? Bude ten zásah stát životy – včetně jeho?

Autor: Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Počet stran: 392
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Zítra bude po všem.

 


Poslední sbohem

Děj se odehrává ve státě Mississippi v březnu 1997, pouhých šest měsíců před Jatkami, prvním Childovým thrillerem s Jackem Reacherem.
Nesnadná mise přináší rozhodující okamžik v Reacherově vojenské kariéře. Reacher stojí před životním rozhodnutím. Když udělá, co chce armáda, dokáže se podívat sám sobě do očí? A když to neudělá, bude ho armáda ještě chtít?

Autor: Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Stran: 376
Vazba: vázaná

Přečtěte si o knize Poslední sbohem více.

 


Detektivní příběhy píše mnoho autorů, ne každý však dokáže udržet čtenáře v takovém napětí jako Lee Child. Knihy, které jsme vám dnes představili, jsou jen zlomkem z jeho tvorby a za přečtení stojí nejen vybrané tituly. Pokud jste již nějakou knihu tohoto výborného autora četli, jistě mi dáte za pravdu, že je o co stát.

Máte některou z knih ve své knihovně? A který titul podle Vás určitě stojí za přečtení?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVedra

Child, Lee

BB/art, 2002

zobrazit info o knizeÚnos

Child, Lee

BB/art, 2007

zobrazit info o knizeZítra bude po všem

Child, Lee

BB/art, 2010

zobrazit info o knizePoslední sbohem

Child, Lee

BB/art, 2012

zobrazit info o knizeA přece nezemřeš

Child, Lee

BB/art, 2013

Napsat komentář