Osmisvěťané mezi námi!

Osm-svetu

Pocházejí ze vzdálených planet a od lidské rasy jsou na první pohled k nerozeznání. Při bližším setkání můžete zjistit nejen neobyčejné oči, ale i několik zvláštních schopností. Dosud nikdo netušil, že tito tvorové žijí mezi námi…

Jestli jste také zvědaví, o co se vlastně jedná, poohlédněte se v knihkupectví po zbrusu nové knížce Osm světů od mladičké autorky Marcely Remeňové. Tato novinka z vydavatelství Mladá fronta byla ve čtvrtek 17. října pokřtěna v literární kavárně Paláce knih Luxor za účasti několika zajímavých hostů.

Moderátorka Jolka Krásná přivítala nejdříve publikum, které zaplnilo prostor kavárny do posledního místečka, a poté přítomným představila samotnou autorku, jež shodou okolností právě slavila 14. narozeniny.

Stejně jako kmotr knihy, známý režisér a kameraman F. A. Brabec, určitě nikdo nečekal, že příběh sepsaný takto mladičkou spisovatelkou by se mohl měřit s díly mnohem starších autorů. Vše je propracováno do nejmenších podrobností. Osm světů není žádné pubertální dílo, nýbrž svět přesně definovaný se svými pravidly a zákonitostmi. Jeho zvláštností je mimo jiné vyprávění prostřednictvím několika různých vypravěčů. Tento způsob nutí čtenáře být neustále ve střehu. Když se náhle změní vypravěč, dychtivě čtete dál, protože prostě chcete vědět, jak to všechno dopadne – o čemž všechny přítomné přesvědčil skvěle přečtenými ukázkami herec Matěj Hádek, kterého moderátorka označila coby ideálního protagonistu pro filmové ztvárnění jedné z hlavních postav.

Programový ředitel nakladatelství Mladá fronta Antonín Kočí poté popsal příběh zrodu knížky samotné. Od příchodu e-mailu s kouskem rukopisu, přes překvapení v podobě věku autorky, až po závěrečné korektury celého díla.

Ještě před křtem samotným moderátorka představila ilustrátora této neobvyklé knihy, jímž byl malíř Michal Galia. Ilustrátor přítomným ukázal 8 originálních kreseb, které měli za úkol zachytit významné okamžiky celého příběhu. Jako techniku zvolil kresbu bílou tužkou na černý papír, která se k tajemné atmosféře knižního thrilleru vyloženě hodí.

Zvláštní šum za barem a cinkot skleniček znamenal, že se chvíle křtu přiblížila. Než byl slavnostní přípitek připraven, Marcela přiznala, že Osm světů psala asi rok a že nápady mívá nejvíce v autě při poslouchání různé hudby. Jako malou perličku prozradila, že do roka plánuje vydání druhého dílu a v hlavě má i díl třetí. Pak se již slova chopil kmotr a knížce popřál úspěch u čtenářů a autorce mnoho stejně báječných nápadů, což publikum ocenilo bouřlivým potleskem. Po křtu následovala očekávaná autogramiáda, přičemž zástup obdivovatelů nebral konce.

Osobně musím říct, že tak báječnou atmosféru jsem dlouho nezažila. Ukázky mne navnadily, tudíž je logické, že knihu samotnou jsem nedočkavě začala číst ještě tentýž večer. Čím víc stránek jsem přečetla, tím víc jsem chtěla číst dál. Příběh sedmnáctileté Ley Layerové mne naprosto dostal a upřímně říkám, že druhý díl budu vyhlížet velmi, opravdu velmi nedočkavě. Další informace o knize Osm světů můžete nalézt na webových stránkách www.osmsvetu.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsm světů
Seznámení

Remeňová, Marcela

Mladá fronta, 2013

Osmisvěťané mezi námi! - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Tom patrick napsal:

    Také píši. Psychologické melodrama s prvky fantasy, sci-fi a existencionalismu. Povídky a romány na pokračování na:www.eldar.cz/tompatrick

Napsat komentář