Byla Eleonora ze Schwarzenbergu skutečně upírskou princeznou?

827178_dracula
Odhalování tajemství minulosti je základní pointou knihy, při jejímž čtení si nebudete jisti téměř ničím. Zkuste nahlédnout do života vlivné ženy, která byla pohřbena jako hříšnice…

Další knihu s upírskou tématikou vydalo nakladatelství XYZ a napsala ji Victoria Kanakaredes. Vypráví příběh ženy, která i přes své vlivné postavení ve společnosti byla pohřbena s neúctou. O ženě, které se okolí bálo tak, že vznikla legenda. A právě o ní se více dočtete v knize s názvem Eleonora ze Schwarzenbergu – Skutečná upíří princezna.

Dá se říci, že se jedná o knihu s autobiografickými prvky. Po celou dobu sledujeme životní příběh Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu, která žila v Čechách na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století jako skutečná postava našich dějin. Byla dcerou Ferdinanda Augusta Lobkowicze. O jejím dětství se nedochovalo mnoho zpráv, nejvíce informací pochází až z dob, kdy žila v Českém Krumlově s manželem Adamem Františkem.

Příběh začíná ve chvíli, kdy na českokrumlovský zámek na pozvání Eleonory přijíždí Markéta Marie Černínová z Chudenic, kterou zde čeká několik měsíců výchovy. Tu jí má poskytnout právě kněžna. Seznamuje se s Janou Marií z Valdštejna, která zde již nějaký čas pobývá. V čase, který tráví Markéta obdivováním nádherných prostor zámku, se od Jany dozvídá věci související s kněžnou, které jí sice přijdou zvláštní, ale zprvu jim nepřikládá velkou váhu. Jenže odpor lidí ve městě vůči Markétě, Janě a dalším lidem ze zámku se zvyšuje a panstvu se většina vyhýbá. Markéta se dozvídá o podivných náhodách souvisejících se zmizením lidí či stahování vlků z lesů k zámku vždy, když je kněžna přítomna. Postupem času nabývá dojmu, že se o žádné náhody nejspíš nejedná, pociťuje strach a je odhodlaná zámek opustit. Zvláště pak ve chvíli, kdy na vlastní oči spatří kněžnu, jak saje krev mrtvému zvířeti. Pod záminkou svatby s bratrem Jany chce co nejdříve odjet. Jenže sítě kněžny jsou všemocné. Jan z Valdštejna umírá při jedné z cest a sama Markéta je zraněná. Ocitá se opět na českokrumlovském zámku, kde se po určité době dozvídá, že je těhotná. V domnění, že se jedná o dceru jejího mrtvého manžela, se starostlivě stará o dítě.

Smyčky se ale stahují ještě pevněji. Markéta se záhy ocitá doslova jako vězeň na zámku. Její dcera je odvezena do Vídně a ona sama neví, jak kněžně pomoci. Nechce jí zabít, ale vyléčit. Chce znát pravdu…

Život Eleonory Amálie ze Schwarzenbergu je líčen na pozadí skutečných historických událostí. Autorka se jim sice nevěnuje nijak podrobně, ale atmosféru tehdejší doby máme možnost pocítit z nejrůznějších setkání českokrumlovského panstva například s vyššími vrstvami společnosti.

Viktoria Kanakaredes naprosto úžasně dokázala v knize vylíčit prostředí, ve kterém se Markéta pohybuje. Do nejmenších detailů se dozvídáme i podrobnosti týkající se například vybavení zámku. Tyto popisy jsou ale líčeny velmi čtivou formou, nudit vás rozhodně nebudou. Naopak budete příjemně okouzleni krásou, která na zámku panovala, a věřte, že nebudete potřebovat ani fantazii, abyste si vše představili. Zkrátka vás tyto části budou bavit.

Celý příběh je líčen z pohledu Markéty. Právě s ní budete prožívat veškeré dění na zámku i v okolí. Dívat se jejím pohledem na tajemství, která obklopují kněžnu a která chce Markéta mermomocí objasnit. Velice citlivě jsou v knize líčeny pocity ženy – matky, která před očima ztratí své milované dítě. Ženy, která milovala a jež je nyní zmatená vším a všemi, kteří se v jejím okolí nacházejí. Důvěřovat nemůže vlastně téměř nikomu.

Především je ale kniha věnována tajemství Eleonory ze Schwarzenbergu, které vlastně nebylo objasněno s naprostou určitostí zřejmě dodnes. Tomu, zda skutečně pila zvířecí krev či se vyžívala v krvavých orgiích. Pokud čekáte jasnou odpověď, nedočkáte se jí. To ale nebylo autorčiným záměrem. Podle dochovaných nálezů a legend se můžeme jen dohadovat, jak dalece se vše zakládá na pravdě či na „babských řečech“ a okolnostech, které vedly tehdejší lid ke vzniku báchorek. Viktoria Kanakaredes vypráví tak, že vás nebude uvádět v omyl či faleš. Kniha není smyšleným příběhem ve smyslu: „jak by to tenkrát mohlo být“.

Na pozadí legend vám dá prostor k tomu, abyste si sami udělali názor na to, čemu chcete věřit. Nebude vás do ničeho nutit. Nabídne vám ale možnosti. Zbytek je zcela na vás. A právě v tom vidím nádheru této knihy, kterou sepsala autorka, jež se dlouhodobě věnuje historii a pátrání po nalezení pravdy v příbězích plných tajemna.

Velice úchvatný příběh, který „zhltnete na posezení“, nasycený dějem, při kterém nebudete mít čas se nadechnout. Rozhodně mohu vřele doporučit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEleonora ze Schwarzenbergu
Skutečná upíří princezna

Kanakaredes, Victoria

XYZ, 2011

Napsat komentář