Autentické svědectví účastníka tažení čs. legií Ruskem

Deník legionáře
V nakladatelství PLOT vyšla novinka, ve které se dozvíte něco více o historických událostech, které ovlivnily nejenom naše dějiny.

Deník Jindřicha Bejla pokrývá období od 25. 7. 1914 do 14. 6. 1920. Zaznamenává autorovy zkušenosti ze srbské a ruské fronty, zajetí a formování československých legií v Rusku.

Následně zachycuje okolnosti boje proti německým a rakouským vojskům, a poté dlouhý a vyčerpávající zápas o bezpečný návrat legií do vlasti, úspěšně završený plavbou z Vladivostoku do Terstu.

Křižníky ve vladivostockém přístavu

Křižníky ve vladivostockém přístavu

To vše na pozadí dějinotvorných událostí, které nesmazatelně ovlivnily nejenom vznik našeho samostatného státu a poválečné uspořádání Ruska, ale i celé 20. století.

Naše primitivní broněviky zbudované pro další postup z Vladivostoku

Naše primitivní broněviky zbudované pro další postup z Vladivostoku

Ukázka z knihy

 Ráno nám došly zprávy od jezera Chanka, že tam připluly 4 nepřátelské lodi s posádkou prý asi 3000 mužů a chtí se prý u Gajvoronu vylodit v našem týlu a začít operaci proti Nikolsku. Měli bychom tím ohroženo celé naše postavení! Vyslali jsme tam ze zálohy ve Svjaginu 12. rotu, aby věc vyšetřila a případně zajistila přístupy ke trati. – Na našem pravém křídle začal nepřítel již časně z rána ostřelovat Olchovku dělostřelectvem. Kalmykovci se stáhli ze Štěpánovky na Olchovku a asi v 8 hodin a 30 minut začal nástup nepřítele pěti řadami proti Olchovce; byl čtyřikrát odražen. Nastupovalo zde asi 3000 lidí proti polovině naší 6. roty; druhá polovina její chránila pravý bok proti obchvatu. Hoši drželi se po plných 7 hodin a tuto přesilu odráželi; mít tak jeden volný prapor neb alespoň jednu svěží rotu na blízku, tak chlapci přešli do protiútoku. – Naše jednotky se odpoledne postupně stáhly do Runovky, kde stojí 8. rota vyslaná tam za bojů jako záloha a k případnému podchycení 6. roty a tam dostali rozkaz stáhnout se všichni za řeku a bláto na sever od Antonovky, neboť Runovka je těžko udržitelná. str. 245

Odevzdávání zbraní podle dohody s Moskvou na nádraží v Penze

Odevzdávání zbraní podle dohody s Moskvou na nádraží v Penze

O autorovi

Jindřich Bejl se narodil 14. 10. 1890 v Polici nad Metují. V červenci roku 1914 byl coby kadet v záloze povolán k 11. pěšímu pluku. Zúčastnil se bojů na srbské frontě, kde byl raněn. Poté byl převelen na ruskou frontu, kde padl do zajetí.

V Rusku vstoupil do čerstvě zformovaných československých legií. S nimi absolvoval tažení na západní ruské frontě, ale především celou sibiřskou anabázi.

V meziválečném období přednášel na Vysoké škole válečné. Za druhé světové války byl zapojen do vojenského odboje, v důsledku čehož byl po atentátu na Heydricha zatčen gestapem a vězněn v Terezíně. Po únoru 1948 odešel do výslužby. Zemřel 5. 7. 1973.

Deník Legionáře

Autor: Jindřich Bejl

Vydalo: Nakladatelství PLOT

Počet stran: 464
Formát: 165 x 235 mm
Vazba: vázaná
Datum vydání: 25.09.2013
ISBN: 978-80-7428-192-1

 

 Přečtěte si více o knize Deník legionáře.

———————————————————–

V Nakladatelství PLOT vychází knihy o psech, strašidlech, historii nebo pověstech, a mnohém dalším. Nakladatelství se snaží produkovat kvalitní knihy, a to jak po stránce odborné, tak i výrobní.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDeník legionáře

Bejl, Jindřich

Plot, 2013

Autentické svědectví účastníka tažení čs. legií Ruskem - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Josef napsal:

    Velmi hodnotné zápisky c.k. kadeta a později poručíka který byl zraněn v Srbsku.Po vyléčení bojoval na ruské frontě, kde padl do zajetí v r. 1915.Pokračování zápisků z prostředí zajateckých táborů až do revoluce v Rusku.Naděje na vznik legií,rozklad ruské armády za revoluce a další složitý vývoj v Rusku.Kde neprobíhala situace v souladu s představami zajatců a později dobrovolníků.Je to velmi svízelná kapitola dějin,která má i některé velmi světlé stránky ,které pomohly výrazně ke vzniku ČSR.Krátké období ČSR končící Mnichovem má opět dvojjaké pokračování za II.světové války a po ní. Autor zápisků pokračoval ve vojenské kariéře v ČSR mezi válkami ,ale i po II. válce. Naše armáda nemá odpovídající pověst mezi lidmi ,ale má dobré předpoklady ji získat v budoucnosti ,když bude navazovat na potlačované tradice a hodnoty, kterými musela čsl armáda projít a také její zakladatele jako generál J.Bejl a další.

Napsat komentář