Pohled do vzdálené budoucnosti vesmíru

vesmir
Zajímá vás historie a budoucnost vesmíru? Pokud ano, máme pro vás zajímavou knihu, která je určena všem zvídavým zájemcům o kosmologii a její nejnovější poznatky a teorie!

Otázka zrodu vesmíru, Einsteinovy teorie relativity, termodynamické šipky času. O tom všem – a nejen o tom, se můžete dočíst v nové knize Cykly času, která vyšla 24. září 2013 v nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo! Roger Penrose se tu zabývá podstatou vesmíru jako takového a pomocí rovnic obecné relativity a pokročilých technických  dodatků vytváří svou novou teorii týkající se této problematiky.

Cykly času

Nový pozoruhodný pohled na vesmír 

Autor: Roger Penrose

Počet stran: 240
Vazba: vázaná s přebalem
Původní název: An Extraordinary New View of the Universe
ISBN: 978-80-7363-520-6

Přečtěte si více o knize Cykly času

Prolistujte si ukázku z knihy. Další ukázku vám přineseme již zítra!

Slavný matematický fyzik Roger Penrose v nejnovější knize vysvětluje svou pozoruhodnou kosmologickou teorii, podle které se v neustále rozpínajícím vesmíru nakonec všechny hmotné částice rozpadnou, takže již nebude čím měřit běh času. Podle Penrosea zůstane jen kauzální struktura prostoročasu, a konečné stadium vývoje našeho kosmu bude proto možné konformní transformací hladce navázat na nový velký třesk stojící na počátku následujícího eónu stále se opakujícího cyklického vesmíru. Srozumitelně napsaná kniha je určena každému, koho zajímá moderní kosmologie, především otázka zrodu vesmíru a jeho budoucího osudu. Najde v ní vysvětlení pojmu entropie, termodynamické šipky času, geometrické podstaty Einsteinovy teorie relativity, prostoročasových diagramů, speciálního charakteru velkého třesku, černých děr i jejich kvantového vypařování. Kniha obsahuje i technicky pokročilé dodatky, v nichž Penrose uvádí rovnice obecné relativity ve spinorovém zápisu, na nichž jeho nová teorie spočívá. 

——————————-

O autorovi

Sir Roger Penrose (* 1931) je jeden z největších matematických fyziků a myslitelů dneška. Dlouhá léta působil jako profesor v Oxfordu, během své vědecké kariéry výrazným způsobem přispěl zejména k rozvoji obecné teorie relativity, studiu černých děr a kosmologie. Kromě toho je autorem bestsellerů The Emperor´s New Mind(1989, Císařova nová mysl) a The Road to Reality(2004, Cesta k realitě). Podobné tituly: Čtyřprocentní vesmír, Hyperprostor, Paralelní světy, Osudová přitažlivost gravitace.

(Informace o autorovi: nakl. Dokořán, foto: Magnus Manske, cs.wikipedia.org)


Nakladatelství dokořán oslavilo v minulém roce 10 výročí svého založení. Vydali již přes 500 knižních titulů. Nakladatelství se specializuje na populárně naučné a odborné publikace. Základní přístup k nakladatelské činnosti lze u nakladatelství Dokořán stručně vyjádřit heslem: Otevřeno novým myšlenkám.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCykly času
Nový pozoruhodný pohled na vesmír

Penrose, Roger

Dokořán, 2013

Napsat komentář