O černých dírách přitažlivě

obálka knihy Osudová přitažlivost gravitace
Všichni jsme součástí vesmíru, a proto se vyplatí o něm něco vědět. Přinášíme tip na knihu, v níž vám autoři odhalí záhady těch nejtemnějších míst mezi hvězdami.

V době, kdy se nejlepší fyzikové světa snaží o rozluštění tajemství hmoty a gravitace, přichází kniha dvou autorů Mitchella Begelmana a Martina Reese, aby čtenářům představila nejhmotnější objekty ve známém vesmíru.

Gravitace je v našem vesmíru dominantní silou. Rees a Begelman, oba renomovaní astrofyzikové, gravitaci zkoumají tam, kde je nekonečně silná: v černých dírách. Černé díry jsou ohromující objekty, které mohou mít hmotnost miliard Sluncí, ale pozorovat je lze jen prostřednictvím mohutného přitažlivého působení, které pohlcuje vše, co se octne v jejich blízkosti. Osudová přitažlivost popisuje, jak byly tyto nesmírně hmotné neviditelné objekty objeveny a co nám jejich existence říká o vývoji vesmíru. Knihu doplňuje množství názorných ilustrací a fotografií.

Osudová přitažlivost gravitace

Černé díry ve vesmíru

Autor: Mitchell Begelman, Martin Rees

Vydalo nakladatelství Dokořán

Počet stran: 336
Vazba: vázaná s přebalem
Překlad:  Pavel Palocný
ISBN: 978-80-7363-365-3
Vydání: první

Zjistěte více o knize Osudová přitažlivost gravitace

Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Nezapomeňte si přečíst ukázku z knihy, kterou vám přineseme již zítra!


O autorech:

Mitchell Begelman je profesor Coloradské univerzity, specializuje se na teoretickou astrofyziku, je autorem knihy Turn Right at Orion (Za Orionem doprava, 2001), pozoruhodného výkladu o vesmíru stylizovaného jako pikareskní román: vypravěč – příslušník mimozemské civilizace – nám předkládá „nalezený rukopis“, zápisky pozemského cestovatele kosmem, z nichž se ovšem čtenář dozvídá zcela seriózní poznatky o vesmírných objektech nahlížených takřka z bezprostřední blízkosti. Martin Rees je významný britský kosmolog a astrofyzik. Působil v Cambridgi, v letech 2005-2010 byl hlavou Královské vědecké společnosti. Je autorem bezmála desítky knih, z nichž některé zná i český čtenář: Náš neobyčejný vesmír (Dokořán 2002), Naše poslední hodina (Argo/Dokořán 2005) či Pouhých šest čísel: Skryté síly utvářející vesmír (2004).


Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali jsme již přes 500 knižních titulů a náš původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se nám snad podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOsudová přitažlivost gravitace
Černé díry ve vesmíru

Begelman, Mitchell - Rees, Martin

Dokořán, 2013

Napsat komentář