Zabavte děti jinak než před televizí

papirove-lodky
Venku je sychravo a vy nevíte, jak zabavit vaše děti? V dnešním článku doporučíme pár knih, které vám pomohou vymyslet pro ně dobrou zábavu!  Pomozte svým dětem rozvíjet fantazii a kreativitu!  

Více než třetina školáků se ve svém volném čase nudí, nenavštěvuje žádný kroužek a odpoledne tráví u počítače nebo televize. Ani s koncem prázdnin, příchodem sychravého počasí a nedostupností zájmových kurzů ovšem není třeba rezignovat, spoustu her a zábavných úkolů si děti užijí i doma.

Papírové skládačky, samolepky, doplňovačky a bludiště jsou jen zlomkem originálních aktivit z knižních edic pro „šikovné ruce“ a „bystré hlavy“ z nakladatelství Fragment.

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč.

Kouzlo samolepek

„Auta, koně, pohádkové postavy – tematické samolepky jsou fenoménem pro děti od pěti do dvanácti let. Plní jimi svá alba, doplňují obrázky, tvoří koláže a možná polepují lednice a domácí nábytek,“ vylíčil Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment. Není se však čeho bát – nálepky v sešitech pro nejmenší jsou snímatelné a děti je mohou používat znovu a znovu. Stovky variant nabízí například kniha Skládanky s nálepkami – žlutá pro předškoláky. Starší děti zaujme kombinace nálepek s malováním a skládáním. Díky Papírovým skládačkám – Princezny (se samolepkami) si může každá malá slečna vytvořit svůj vysněný zámek pro panenky.

 

Tvoření z papíru

Milovníci pravěku jistě ocení Origami – Dinosaury s kvalitními barevnými listy, postupy, jak složit různé druhy ještěrů, a s rozkládacím pozadím přírodní scenerie, vhodným k umístění zvířátek na čestné místo na poličce.

„Je to taková nostalgie rodičů, mnozí si jasně pamatují závody vlašťovek, ale už si nevybaví, jak je složit,“ popsal Pavel Nýč. Nejznámější skládačky jako čepici, lodičku, šipku, prasátko nebo i čerta, které si dítě může složit a vybarvit podle libosti, oživuje přesnými návody kniha Klasické české skládačky z papíru.

Pro všechny malé šikuly je ideální kombinovaná kniha Hravé tvoření – skládačky, vybarvovánky a vystřihovánky, která je provede krok za krokem výrobou záložky nebo třeba stojánku na tužky.

Nechejte své děti vyrobit puntíkovou žábu, nebo kouzelný stojánek na pero, tak jako je ukázáno v knize

Malování pokaždé jinak

„Kreslení pomáhá předškolním dětem i malým školákům uvolnit zápěstí a vžít si správný úchop pera. Děti, které jsou zvyklé vybarvovat a obtahovat, se později lehce vyrovnají s psaním písmen i číslic,“ uvedl Pavel Nýč záměr mnoha cvičení v populárně naučné literatuře pro předškoláky a prvňáčky. Nejmenším dětem učaruje „kouzelná“ kniha Na statku – Maluj vodou!, v níž černobílé obrázky po navlhčení štětcem ožijí všemi barvami. Nepřetáhnout, aby se barvy nesmíchaly, vyžaduje notnou dávku soustředění a pozornosti!

Prostorovou představivost holčiček a kluků prověří Dobarvovačky pro šikovné děti – z poloviny natištěné obrázky už si dokreslí podle vlastní fantazie.

Hravé učení

Dětem, které se do školních lavic teprve chystají, i těm, které se už v novém prostředí pomalu rozkoukávají, je určena nová kniha Příprava na zápis do školy – bude ze mě prvňáček!, vycházející 17. září v Nakladatelství Fragment. Obsažené úkoly jsou sestaveny podle požadavků, které jsou na prvňáčka kladeny, ať už ve čtení, psaní, matematice nebo prvouce. „Příklady podporují rozvoj zrakového a sluchového vnímání, logického uvažování, početních a prostorových představ, jemné motoriky a grafomotoriky. Úkoly jsou pravidelně prostřídány, ale podle ikon rodiče poznají, kterou oblast bude dítě procvičovat primárně,“ popsal Pavel Nýč. Domino, bludiště, poznávání rozdílů a další aktivity trénují soustředěnost dítěte. Ve škole už jej podobné úkoly nepřekvapí. Interaktivní kniha je určena dětem od pěti let.

„Určená věková hranice nemusí být u předškolních a školních titulů přesná, záleží na skutečném vývoji a znalostech dítěte, ale je velice důležitá. Nevhodně zvolený titul vzhledem k věku rozhoduje o tom, jestli si dítě knihu oblíbí, nebo ji odloží. Věkové skupině odpovídá složitost jazyka, množství textu i odbornost. Dáte-li dítěti o dvě věkové kategorie vyšší encyklopedii, bude na něj moc složitá, s příliš velkým množstvím textu, který nebude trpělivé číst. Zvlášť u předškoláků je vhodné držet se knih jim určených,“ poznamenal Pavel Nýč.

Pěstování zálib

Menší děti nemívají jeden pevně daný zájem – zkoušejí, ochutnávají, skáčou z jedné věci na druhou – a proto jsou knihy jim určené rozmanité, plné variabilních úkolů a her. Starší žáci už mají vytyčené své koníčky, kterým se rádi věnují a které mohou rozvíjet. Nadané výtvarnice uvítají rady a návody v knihách Kreslíme zvířátka nebo Korálkování – výroba šitých šperků. Zvídavým klukům učaruje Velký lexikon – Kouzla a magie, který je provede zaručenými triky a fintami, jak uhranout publikum.

 

 


Skládanky s nálepkami – žlutá

Snímatelné nálepky, které můžeš použít znovu a znovu!
Skládej postavičky, zvířátka nebo předměty z nálepek nejrůznějších tvarů a barev. Použij přiložené předlohy nebo si vytvoř obrázek podle svojí fantazie. Chceš něco změnit? Jednoduše odlep nálepku a vezmi jinou. Na výběr jich máš stovky! Originální a tvůrčí sešit pro děti od 5 let, který zábavnou formou rozvíjí pozorovací schopnosti, manuální zručnost a představivost.


Papírové skládačky – Princezny (se samolepkami)

Malování, nalepování, skládání, hraní – s touto knihou tě čeká čtyřnásobná zábava! Vymaluj a sestav si zámek pro princeznu a budeš mít krásnou kulisu pro své hry. Pro děti od 4 let.

 

Hravé tvoření – skládačky, vybarvovánky a vystřihovánky
Vybarvuj – vystřihuj – skládej

Vyrob si podle předlohy zvířátka, kytičky, záložky anebo třeba stojánek na tužky. Každý obrázek obtáhni, vybarvi podle své fantazie a návod ti poradí, jak ho vystřihnout a složit.

Spousta zábavného tvoření pro šikovné děti.

 

Na statku – Maluj vodou!

Vaše děti budou nadšené a zažijí spoustu zábavy!
Stačí vzít do ruky štětec, namočit ho do vody a vybarvit obrázek. Jako kouzlem ožijí zvířátka na statku veselými barvami.

 

Velký lexikon – Kouzla a magie
Lexikon kouzel pro začínající kouzelníky! Průvodce kouzlením vás naučí, jak proměnit vodu v led za pár sekund, uvázat uzel překříženýma rukama, jak číst myšlenky kamarádů a mnoho dalších pozoruhodných triků.
S knihou plnou magie, kouzel a čar svoje publikum zaručeně vždy pobavíte a překvapíte!

 

Klasické české skládačky z papíru

Složit z papíru lodičku, šipku nebo čepici je jednoduché. Nevíte jak na to? Nebo jste to trochu zapomněli? Nevadí! Poradíme vám a připomeneme ty nejznámější skládačky. Přidáme i další, jako například prasátko, pejska, nebo třeba i čerta.

 


Nepřehlédněte také naše Tipy pro předškoláky plné barev a samolepek.
Nevynechejte ani článek Knižní tipy: Bavte se s dětmi.
A také náš článek Nadchněte své děti kouzelným malováním!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePapírové skládačky – Princezny (se samolepkami)

Hans-Joachim Blank

Fragment

zobrazit info o knizeSkládanky s nálepkami - žlutá

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeKlasické české skládačky z papíru

Fragment, 2011

zobrazit info o knizeHravé tvoření - skládačky, vybarvovánky a vystřihovánky

Payne, Tony

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeNa statku – Maluj vodou!

Fragment, 2012

zobrazit info o knizeVelký lexikon – Kouzla a magie

Joe Fullman

Fragment

Napsat komentář