Podzim jako nevyčerpatelný zdroj inspirace

Anagram
Z tepla svých domovů pozorujeme někdy s nelibostí, jak se vše v přírodě nachyluje k zimě. Ale právě podzim skrývá nevyčerpatelné množství materiálů, s nimiž lze vyrobit veliké množství různých dekorací ke zkrášlení bytu. Máte-li tvořivou náturu, pojďte se nechat inspirovat našimi tipy.

Všechny sešity s návody na vyrábění vydalo nakladatelství Anagram
ve své edici TOPP.

 

Nakladatelství Anagram vydává knížky od roku 1997. Vydává kreativní knihy ediční řady TOPP, podle nichž si vytvoříte různé výrobky z papíru, kolíčků, windowcolor, korálků a jiných materiálů. Knihy TOPP vás seznámí s netradičními technikami – kumihimo, kirigami, quilling, ale také vás uvedou do světa klasických ručních prací díky knihám o pletení ponožek s bumerangovou patou, tašek, rukavic, vyšívání či drhání. Knihy jsou určeny jak dětem, tak i dospělým.

Venku se prohání vítr, je tedy nejvyšší čas si zhotovit draka. Že to neumíte? Snadná pomoc, zkuste to s námi:

Jak vyrobit draka

Co budete potřebovat?

Fólii tyvek velkou 50 x 50 cm nebo pevný papír stejných rozměrů; dřevěnou tyč silnou 3 mm dlouhou 50 cm; laminátovou tyč silnou 1 mm dlouhou 50 cm; 4 proužky na ocas z krepového papíru široké asi 1 až 4 cm dlouhé asi 100 cm; šňůru k pouštění draka dlouhou 500 a ž 1000 cm

Jak postavit malého draka:

1. Draka vystřihněte podle uvedených rozměrů z fólie nebo pevného papíru a plachtu pomalujte podle vlastní fantazie. 50 cm na délku, 50 cm na šířku, 37 cm od spodní špičky k postranní špičce.

2. Na druhou stranu připevněte tyče. Podél dřevěné tyče nalepte proužek fólie, příčně pak tenkou laminátovou tyč.

3. Drakovi připevněte ocas – proužky z krepového papíru.

4. Šňůru na pouštění provlékněte plachtou z přední strany a zauzlujte ji kolem překřížení tyčí na straně druhé. Uzel zpevněte lepidlem. Stačí už jen pak udělat několik kroků a drak tancuje ve vzduchu!

Tento návod a mnohé další najdete v knize Draci snadno a rychle

Co mají had, indián a ryba společného? Umějí létat! Pokud byste chtěli něco namítat, brzy se přesvědčíte o opaku. V této knize najdete draky originálních i klasických tvarů, které se dají snadno vyrobit a zaručeně vzlétnou již při tom nejmenším závanu větru.

 

———————————————————————————-

Venku prší a pouštět draky nejde. Co teď? Vykouzlete si tu pravou podzimní náladu u vás doma!

V knize najdete rozmanité a pestré dekorace: ozdoby do oken a na dveře, roztomilé figurky – vše z přírodních materiálů, dřeva, vařeček a květináčů.

Přečtěte si více o knize Pravý podzim

 

———————————————————————————-

Pokud vás baví různé skládanky z papíru, můžete se pustit s námi do výroby netopýrů!

Nezbedný netopýr

Co budete potřebovat?
- 2 černé proužky z měkkého papíru, 2 cm široké a 25 cm dlouhé
– tmavě šedý měkký papír, 12 x 12 cm
– tenký černý a červený fix, příp. bílý lakový fix

Postup: 1. Šablonu netopýra položte na čtverec šedého papíru, obkreslete ji tužkou a motiv vystřihněte. Netopýra přeložte podle přerušované (spodní) a čerchované (horní) linie. Fixy mu namalujte obličej.
2. Z obou papírových proužků složte harmoniku a zbylé konce odstřihněte.
3. Harmoniku nalepte jedním koncem na čtverec papíru (krk netopýra) a hranami skladů přilepte podle obrázku k netopýřímu tělu.

Jak poskládat harmoniku?

Harmoniku poskládáte ze dvou stejně dlouhých a stejně širokých papírových proužků. Konec jednoho proužku (červený) nalepte přesně v pravém úhlu na konec druhého proužku (bílý). Nyní začněte skládat. Spodní (bílý) proužek přeložte přes přelepené místo – tedy červený proužek – na protilehlou stranu. Nyní přeložte vespod ležící (červený) proužek přes na něm ležící proužek (bílý). Tímto způsobem pokračujte ve skládání, až spotřebujete oba papírové proužky, příp. až bude harmonika dostatečně dlouhá. Zbylé konce odstřihněte. Podle vzhledu motivu slepte poslední nebo předposlední dílek, aby se harmonika znovu nerozevřela.

Náš tip: Netopýry můžete připevnit na špejli nebo je zavěsit na nit, stačí udělat do tělíčka malou dírku a nit jí protáhnout.

Takové a jiné papírové skládačky vhodné pro podzimní dekoraci bytu najdete v knize Podzimní skládanky

V této knize najdete pohádkové podzimní motivy pro malé i velké: líbezná veverka sbírající potravu, kočičky či muchomůrky nebo netopýry a veselá strašidýlka. Světýlka z dýně nebo barevné stolní lampy z lístků se zase postarají o útulnou atmosféru. Nejdůležitějším materiálem je barevný papír – měkký a tvrdý. Pomocí nůžek a lepidla to už zvládnete sami.

———————————————————————————-

Pokud se počasí trošku umoudří, můžete zase vyrazit na výlety do přírody. A pokud si vaše děti přinesou z procházky spoustu pokladů, zkuste je zužitkovat a vyrobit si třeba z větviček veselé panáčky!

V knize najdete rozmanité a pestré dekorace: ozdoby do oken a na dveře, roztomilé figurky vše z přírodních materiálů, dřeva, vařeček a květináčů.

Přečtěte si více o sešitu hravého tvoření s názvem Figurky z větviček

 ———————————————————————————-

Nebo by se vám líbila nějaká dekorace na stůl či před dveře vyrobená z dýně? I v tom vám můžeme pomoci!

Dýně s květinami

Co budete potřebovat?
– zelenou dýni o průměru asi 25 cm
– květiny podzimních barev
– listy a větvičky s listy – šípky, malé chryzantémy, bílé plody ptačího zobu…
– dlouhý nůž se zoubkovaným ostřím
– florex
– 2 párátka

Jak na to?
1. Z dýně odřízněte horní část, která vytvoří víko. Spodní část dýně vydlabejte a naplňte ji mokrým florexem.
2. Do okraje spodní části dýně zapíchněte dvě párátka, víko pak příložte tak, aby byla dýně částečně otevřená a zasuňte do ní květiny, větvičky a bobule.
Jednoduchá podzimní dekorace s dýní je hotová. Stačí ji postavit na stůl nebo před dveře.

Další dekorace a návody k jejich výrobě najdete v knize Zářivý podzim

Inspirujte se zářivými podzimními barvami a vykouzlete si překrásné podzimní dekorace. Z šípků si můžete vyrobit girlandu, uvázat podzimní věnce, barvami windowcolor namalovat barevné listy a dozrálé plody nebo postavit před dveře nádherně ozdobenou dýni.

 

———————————————————————————-

Podzim se ohlásí draky na obloze, barevnými listy na stromech, červenými jablíčky, hrůzostrašně upravenými dýněmi, otrhanými strašáky i kvetoucími slunečnicemi. Zatímco přes den svítí teplé podzimní sluníčko, večer jsou to svíčky nebo lampiony. Výrobky z různých materiálů si pozvěte podzim i k vám domů.

Přečtěte si více o knize Podzimní dekorace z různých přírodních materiálů


Sešity z edice TOPP vydané nakladatelstvím Anagram jsou tu pro vás a vaše zábavné tvoření v každém ročním období!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDraci snadno a rychle
zaručeně létající

Scholl, Klaus

Anagram, 2005

zobrazit info o knizePodzimní dekorace
z různých přírodních materiálů

Helbig, Monica - Helbig Nicole

Anagram, 2005

zobrazit info o knizePravý podzim
z přírodních materiálů

Heizmann, S.

Anagram, 2005

zobrazit info o knizeFigurky z větviček

Täubner, Armin

Anagram, 2006

zobrazit info o knizeZářivý podzim
Dekorace z přírodních materiálů

Röhr, Heidrun - Hans H.

Anagram

zobrazit info o knizePodzimní skládanky pro celou rodinu

Täubner, A.

Anagram, 2011

Napsat komentář