Další dobrodružství ze statku Ráj poníků

Raj_poniku_obal2
Pamatujete si na sourozence Pavlu s Prokopem, kteří se s tatínkem přestěhovali z velkoměsta k dědečkovi na statek Ráj poníků? Můžete se s nimi setkat znovu ve druhém díle!

Publikace pro malé milovníky a milovnice koní Ráj poníků s podtitulem Štěstí má čtyři nohy má své pokračování. Nakladatelství Mladá fronta vydalo v srpnu roku 2013 knihu Ráj poníků s podtitulem Dvojitá porce štěstí. Do druhého dílu se můžete začíst i bez předchozí znalosti první publikace, jelikož všechna důležitá fakta jsou zmíněna. Chcete-li si o první knize přečíst recenzi, naleznete ji na našich stránkách.

Autorkou knih je Christina Koenigová. Obě publikace přeložila z německého originálu Jana Kudělková.

Hlavní hrdinkou příběhu je Pavla. Žije s tatínkem a bratrem u dědečka na venkovském statku nazvaném Ráj poníků, kde chovají dva poníky – kobylku Perlu a hřebečka Prince. V tomto díle se znovu setkáte s malými rošťáky Lukášem a Markem, kteří kdysi nocovali s rodiči u nich na statku na seníku. Tentokrát přijíždějí do Ráje poníků autobusem spolu s dalšími účastníky kurzu jezdectví. Dětský kurz pořádají tatínek s dědečkem a v knize se dočtete přesný program, jaký pro zájemce přichystali. Pavlina nová nejlepší kamarádka, „koňařka“ Anna, tráví s Pavlou veškerý čas a účastní se všech aktivit, které na statku probíhají. Na rozdíl od Pavly jí ale rodiče dopřejí i finančně náročnější věci. Jakmile ji Pavla uvidí v nových jezdeckých holínkách, které dostala jen tak, začne v ní klíčit semínko závisti. Vtom se děj knihy začíná soustředit na mnohem závažnější situaci, která se týká přestárlého koně ze sousedství. Jeho majitel, sedlák Berger, je nucen koně utratit, protože nemá peníze na ustájení a nikdo by ho nekoupil. Ani v útulku pro přestárlé koně nemají dostatek peněz. Pavla se rozhodne situaci řešit a spolu s ostatními se rozhodne uspořádat benefiční představení, jehož výtěžek by šel na útulek pro přestárlé koně.

Děj knihy je věnován z velké části přípravám na benefiční vystoupení. Kobylka Perla ale nechce spolupracovat a Pavla hoří žárlivostí, jakmile má Anna něco lepšího než ona. Jak vystoupení dopadne? Podaří se sehnat domov pro starého koně a přesvědčit Perlu, aby nebojkotovala slalom? To vám nebudu prozrazovat, aby kniha neztratila své kouzlo.

Do textu jsou začleněny moderní prvky dnešní doby – například mikrobus s nápisem Prazdniny.com, malování na obličej nebo chatování na počítači. V knize jsou moc hezké ilustrace Melanie Garaninové. Publikace je určena dětem od osmi let, což odpovídá. Písmo je dostatečně velké, aby si knihu mohly číst samy i děti na prvním stupni základních škol. Mým dětem se pokračování příběhu o ponících a dětech líbilo, proto mohu publikaci doporučit i ostatním.

 

Ukázka z knihy:

Avšak kobylka se svou jezdkyní v sedle stála jako přikovaná a odmítala se pohnout. Pavla ji netrpělivě dávala pobídky holení, ale Perla s ledovým klidem ukusovala stébla z balíku slámy, který označoval začátek slalomové dráhy napříč jízdárnou. (str. 41)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRáj poníků
Dvojitá porce štěstí

Koenigová, Christina

Mladá fronta, 2013

Napsat komentář