Kočka, vrah a peníze

javanska kočka
Kočka, která svým chováním usvědčí vraha. Příběh, ve kterém jde o peníze až v první řadě. Lechtivé napětí od první do poslední stránky.

To vše a ještě více vás čeká, začtete-li se do novinky z nakladatelství XYZ Kočky loví v noci od světoznámého autora detektivek Erle Stanley Gardnera, který ovšem tuto knihu vydal pod pseudonymem A. A. Fair. Ústřední postavou zde totiž není jeho i ve filmu ztvárněný hrdina advokát Perry Mason, ale Berta Coolová ze soukromé detektivní kanceláře Lam a Coolová. Jak vyplývá z jeho životopisu, chtěl svoje jméno spojit jen se jmény svých obvyklých hrdinů Perryho Masona a Douga Selbyho, a tak knihy s jinými hlavními postavami vydával pod různými pseudonymy. To ovšem neznamená, že jsou horší nebo nevýznamnější.

Alespoň Kočky loví v noci je skvěle napsaná detektivka, která mi nedala pokoje, dokud jsem se nepročetla na poslední stránku. Příběh se odehrává v období, kdy Berta Coolová je na chod své kanceláře sama – její společník Donald Lam si užívá na cestách v Evropě – a ač jsem očekávala, že se v některou chvíli objeví na scéně, přesto se neobjevil a celý případ řešila Berta sama.

A není to zrovna tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Berta má jasnou strategii – již od samého začátku jí jde především o to, aby z nového případu vytěžila co nejvíce peněz. Jenže se vše zamotává dvojnásobnou vraždou žen z bezprostřední blízkosti jejího klienta a Berta svojí přímočarostí a tvrdostí docílí pouze toho, že i na ni je podána žaloba. V podstatě by se dalo říct, že na co hlavní hrdinka sáhne, to pokazí, a ještě ke všemu se jí do cesty neustále plete policejní seržant Sellers, který těží z jejího vyšetřování a vždycky se objeví v tu nejméně vhodnou chvíli.

Čtenář trpí za Bertu, která je mnohému velice blízká svými kilogramy nad ideální váhou, nechutí k brzkému vstávání i svojí rázností, a přeje jí úspěch v honbě za pachatelem. Místo toho ale musí sledovat, jak pod policejním dozorem nesmí ani opustit svoji kancelář. Příběh vrcholí v temné garáži, kde Berta málem přijde o život. Kdo nakonec vyřeší zamotaný případ a odhalí pachatele dvojnásobné vraždy, zda policista Sellers nebo tělnatá Berta, si můžete za dlouhých zimních večerů přečíst sami.

Ukázka z knihy

Berta Coolová dokouřila. Podle hodinek bylo deset minut po jedenácté. Jednou nebo dvakrát během následujících deseti minut projelo ulicí auto. Žádné nemířilo nikam do nejbližšího sousedství a žádný z řidičů si Berty Coolové nevšímal.

V jedenáct dvacet dva se dveře Belderova domu otevřely. Berta zapnula zapalování, zmáčkla startér, nahodila motor a přitom neustále pozorovala svou kořist – ženu, která kráčela k autu rychlými kroky jako někdo, kdo má velice naspěch. Berta si všimla, že pod nápadným kostkovaným kabátem žena skrývá pěknou postavu. Měla také světle zelený klobouček a Berta zahlédla hladký ovál mladistvého obličeje, černé brýle a jasně červená ústa. V ohbí levé paže nesla žena mladou kočku, která neklidně švihala ocasem sem a tam. (str. 37)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočky loví v noci

Fair, A. A.

XYZ, 2011

Napsat komentář