Když se kněz stane detektivem

Udoli slz - K. Obrien-500x500
Johny, navštěvující chlapecký seminář vedený knězem Murphym, je jednoho dne nalezen mrtvý. Jeho smrt je klasifikována jako nehoda. Jeho učitel si však myslí, že za chlapcovou smrtí se skrývá hanebný zločin…


Detektivní román Údolí slz vydalo roku 2013 nakladatelství Baronet. Jeho autorem je spisovatel Kevin O´Brien, který vystudoval žurnalistiku na jezuitské univerzitě v Marquette v Milwaukee. Původně pracoval jako inspektor u železničních drah. Po nocích vznikala jeho první kniha Actors, jež byla přeložena do tří jazyků. Druhá kniha následovala až deset let po vydání prvotiny. Poté, co autor odešel ze svého zaměstnání a začal se naplno věnovat psaní, vznikaly další knihy již v rychlejším sledu. Kevin O´Brien patří do skupiny sedmi seattleských spisovatelů, kteří se věnují podpoře gramotnosti, psaní a vzdělání.

Otec Jack Murphy se stal knězem poté, co jeho syn a manželka tragicky zahynuli při autonehodě. Nyní vyučuje v chlapeckém semináři Panny Marie Bolestné. Ani zde však není ušetřen bolesti a smrti. Jeden ze zdejších žáků, John Castle, je nalezen mrtvý. Jeho smrt je klasifikována jako nešťastná náhoda, ale Murphymu jeho intuice říká, že šlo o něco víc.

Johnova starší sestra Maggie a jeho nejlepší kamarád a spolubydlící Peter jsou stejně jako Murphy přesvědčení, že Johnova smrt rozhodně nebyla náhodná. Na vlastní pěst se pouštějí do vyšetřování, během něhož se Murphy snaží jít proti vedení školy, jež se snaží zamést do kouta mnoho nepříjemností, majících schopnost rapidně snížit prestiž semináře. Ten se totiž spíše než přípravou na kněžství stává semeništěm hříchu…

John však není jediná oběť, kterou záhadný vrah zbavil života. Zdánlivě nesouvisející případy vražd mladé soudkyně, číšnice a velice pohledného studenta spojuje děsivé pouto, které je stálo život.

Kniha Údolí slz je velice zajímavá již z toho důvodu, že hlavní postavou a zároveň „vyšetřovatelem“ je netradičně kněz s velmi pochmurnou minulostí. I když by se to mohlo na první pohled zdát, kniha nemá v úmyslu ukazovat katolickou církev v negativním světle, ač se věnuje mnoha záležitostem, které jsou temnou skvrnou na její pověsti. Možná je to právě naopak, jelikož postava kněze Murphyho je velice sympatická a čestná.

Čtenář bude s největší pravděpodobností překvapen vyvrcholením celého příběhu. Nechci prozradit příliš mnoho, ale vrahovy důvody pro vraždy jsou šílené a zajímavé zároveň. Myslím, že velmi malé procento čtenářů uhodne, jak se věci vlastně mají, ještě než zápletku autor velmi efektně odhalí sám. Naopak většina čtenářů bude tímto velkolepým odhalením přinejmenším šokována. Právě ona nejistota ohledně vrahovy motivace a identity udržuje čtenáře ve střehu a nutí je přečíst několik stovek stran během několika málo hodin.

Thriller Údolí slz dozajista potěší a zaujme všechny milovníky napínavých detektivek. Má vše, co by správný detektivní příběh měl mít, tedy zajímavou a záhadnou zápletku, šíleného vraha, sympatického hlavního hrdinu a spoustu napětí. To dohromady tvoří knihu, která si zaslouží být zařazena mezi bestsellery.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚdolí slz

O´Brien, Kevin

Baronet, 2013

Napsat komentář