Ukázka z knihy Masáže od A do Z

masaze-od-a-do-z-náhled
Masáže patří k nejoblíbenějším způsobům relaxace a úlevy od bolesti a mají své místo v mnoha kulturách. Přinášíme vám ukázku sebemasáže i s ilustracemi z knihy Masáže od A do Z.

Umění masáže provází lidstvo od nepaměti. Správně provedená masáž nejenom uleví do bolesti, ale dokáže také povzbudit intimitu mezi partnery, snížit stres nebo navodit relaxaci. A to všechno máme v dnešní uspěchané době zapotřebí.
Masírování je oblíbené snad všude, ale jsou země, které je dovedly k dokonalosti. Proto se kromě běžnějších masáží, seznámíte i se stylem švédským, čínským, japonským a různými jinými metodami. Podle podrobných návodů a barevných fotografií se lehce naučíte postupům pro celé tělo i jednotlivé části, dovíte se, co pomáhá proti bolestem zad, jak nejlépe masírovat sportovce, ale i malé děti a mnoho dalších věcí.

 

 

Sebemasáž

Během následující sebemasáže lze použít techniky, které jste prováděli na partnerovi, také sám na sobě. Můžete je vyzkoušet buď vsedě na zemi, nebo na židli, je-li vám to pohodlnější. Několik minut vyčkejte, až se dokážete plně soustředit na své tělo a mysl.

Bubnování na horní část zad

Sevřete ruku lehce v pěst a pak bubnujte po svalech nahoru a dolů po vrcholu opačného ramene. Pracujte několikrát od krku směrem k paži a zase zpět. Vaše pohyby by měly být povzbuzující a spíše nad masitými svaly než nad kostí. Tohle bude stimulovat meridiány močového měchýře a žlučníku. Opakujte na druhém rameni.


Tlak prsty na krk

Sáhněte si za hlavu a vyhledejte GV 15, který leží ve středu, těsně pod týlem. Zatlačte svými prsty vzhůru a pod lebku. Chvíli podržte. Poznáte, jestli jste ve správném bodě, jelikož pocítíte rezonanci energie, což působí fyzickou reakci. Tento bod je dobrý pro relaxaci.


Tření paží

Plochou dlaně energeticky třete vnější stranu druhé paže od zápěstí k rameni v několika liniích. Pak dlaň obraťte a třete vnitřní stranu paže pro stimulaci krevního oběhu. Pomůže to, jestliže máte studené ruce. Opakujte na druhé paži.


Tlak prsty na tváři

Přiložte prostředníčky těsně na vnitřní linii obočí. Ucítíte malou proláklinu v kosti. Špičkami prstů zatlačte přímo na tento bod – může to být trochu citlivé. Tohle je BI 2 a je velmi dobrý na bolesti hlavy a dutin. Okamžik držte, poté uvolněte.


Tlak dlaní na břicho

Dýchejte klidně, soustřeďte se a položte obě dlaně naplocho na břicho. Jemně kružte po směru hodinových ručiček okolo pupíku, v intervalech zastavujte a tiskněte si rukama břicho. Tímto pomáháte stimulovat trávení. Pomalu několikrát opakujte.


Tlak loktem na nohy

Se zkříženýma nohama se posaďte na podlahu, zaoblete loket a tlačte podél vnitřní strany stehna v pravidelných intervalech pro stimulaci meridiánu jater a sleziny. Pokrčené nohy odhalují meridiány, ale toto lze provádět také vsedě na židli. Stlačujte a uvolňujte obě nohy v plynulém tempu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMasáže od A do Z
Nejlepší cesta, jak si osvojit příjemné umění masáží

Mumfordová, Susan

Metafora, 2011

Napsat komentář