Albatros vydává knihu o Vánocích

Vanoce
Chcete prožít období vánočních příprav den po dni s pranostikami, zvyky a písničkami? Sáhněte po knize, kam všechny jmenované materiály shromáždil folklorista a muzikant Josef Krček.

Vánoce jsou v našich zeměpisných šířkách spojené se sněhem, proto vánoční knížka s podtitulem Putování do Betléma začíná s den svatého Martina, který by měl správně přijet na bílém koni. Není to však jediný patron a světec, který nás předvánočním obdobím provází. Známe ještě tak svatou Barboru, kdy řežeme třešňové větvičky a čekáme, jestli vykvetou, nebo Mikuláše – ale co svatá Cecílie, Kateřina, Ondřej a další světci a zvyky a obyčeje spojené s jejich svátky?

A co teprve symboly, bez nichž si nedovedeme Vánoce ani představit. Kdo si dnes pamatuje, kde a odkud se vzal, jak splynul s křesťanskou kulturou a proč ho každý rok s takovou láskou a péčí zdobíme? Proč je typickým štědrovečerním jídlem právě kapr a kdo rozšířil stavění jesliček? Na všechny tyto otázky dává knížka odpovědi a ještě obvykle přidá písničku. Ilustrace Renáty Fučíkové v sobě mají něco z lidové poezie.

Vánoce aneb Putování do Betléma jsou knížkou pro děti i dospělé a v tomto období se mohou stát středobodem rodinného života. Také proto je nakladatelství Albatros vybralo jako jednu z Knih pro sochu a od pondělí 7.11. je maketa této knížky vystavena na pražské Kampě u sochy Miminka od Davida Černého. Díky QR kódu, který je na maketě umístěn, je možné si knihu koupit přímo na místě prostřednictvím e-shopu.

Titul vydalo nakladatelství Albatros.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoce

Krček, Josef

Albatros, 2011

Napsat komentář