Nemocnice pro tvory z nočních můr

nocni-smena
Tohle rozhodně není žádná ordinace v růžové zahradě. Pokud jste však vlkodlak, zombie nebo upír a jste zraněný, je to to pravé místo pro vás…

Knih o upírech, vlkodlacích a dalších monstrech již byly napsány mraky. Cassie Alexander, jejíž knihu Noční směna u nás vydalo roku 2013 nakladatelství Fantom Print, však vytvořila něco úplně nového. Tato americká autorka, která je vystudovanou zdravotní sestrou, zasadila typickou městskou fantasy s upíry, „dlaky“ všeho druhu a zombiemi v hlavních rolích do prostředí, jež jí je nejbližší, tedy do prostředí nemocnice.

Edie Spenceová pracuje jako zdravotní sestra na oddělení Y4 okresní nemocnice. Každodenní nebezpečnou dřinu podstupuje jen proto, že je jí na oplátku zaručeno bezpečí jejího nic netušícího bratra, který je závislý na drogách. Oddělení Y4 není jen tak obyčejné oddělení, pro zdravotnické ošetření si sem chodí upíři, vlkodlaci, zombie nebo třeba draci. Navíc nad ním drží ochrannou ruku tajemné Stíny, o kterých vlastně nikdo nic pořádně neví.

Edie pracuje na svém oddělení teprve krátce, o jeho tajemných pacientech tedy zatím moc neví kromě toho, že jsou často nebezpeční a život ohrožující. Je to však právě Edie, která zapříčiní smrt jednoho z nemocných. Jedná se o upířího denního služebníka, jenž se na oddělení dostal jako bezejmenná troska na pokraji smrti. Dostal označení „pan Listopad“ podle měsíce, ve kterém ho našli bezvládného ležet na ulici. Když mu Edie zapomněla připoutat ruku a pan Listopad si vytrhl hadičku umožňující mu dýchání, byl jeho osud zpečetěn nadobro.

Ještě před pacientovým nešťastným skonem se Edie dozvěděla, že pan Listopad měl zachránit jakousi dívku Annu. Kdo je Anna a jaké nebezpečí jí hrozí? Pomocí adresy v Listopadových starožitných hodinkách se Edie vypraví do jeho domu, kde nalezne něco, co ji šokuje. Tak začíná Ediino dobrodružství, při kterém se zaplete do nebezpečných záležitostí upírů, kteří se jí pokusí vzít život i duši.

Na druhou stranu se mladé zdravotní sestře dostane i trocha nadpřirozené lásky, která započne jak jinak než u pacientova lůžka. Co na tom, že objekt její touhy vypadá tak děsivě, že i Frankenstein by nejspíše s hrůzou utekl? Jak se říká, nezáleží na vzhledu, ale na tom, co má člověk uvnitř, i když zrovna v tomto konkrétním případě je vnitřek poněkud mrtvolný.

Edie je vůbec velmi neobvyklá a rozporuplná hrdinka. Zatímco chvílemi projevuje až úžasný talent pro zvládání kritických situací, téměř hned vzápětí udělá nějakou hloupost, díky které se dostane do ještě většího problému, než v jakém byla dosud. Naštěstí je velmi vytrvalá a statečná, takže z většiny problémů se dokáže urychleně dostat. Naopak velmi zmatená je Edie v milostném životě, chvílemi se až zdá, že vlastně ani pořádně neví, co chce.

Noční směna je prvním dílem série s názvem Edie Spenceová, jež čtenáři servíruje vcelku obvyklý děj (smrtelník je stíhán nesmrtelnými nadpřirozenými bytostmi) v neobvyklém nemocničním prostředí. Díky tomu, že sama autorka je zdravotní sestrou, vyznívá celý příběh díky všem lékařským termínům, názvům léků a podobně reálněji. Naopak mi občas vadilo to, že autorka neustále vyzdvihovala a snad až adorovala povolání zdravotních sester. Po pátém chvalozpěvu na zdravotní sestry jsem si už byla doopravdy jistá, že je to podle autorky vskutku úctyhodné povolání, a každé další opakování toho samého mi vadilo.

I přesto však je kniha čtivá a rozhodně může čtenáře lecčím zaujmout. Mohu ji doporučit především těm, kteří rádi sáhnou po dobré a neotřelé urban fantasy.

 

Přečtěte si také ukázku z knihy Noční směna!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNoční směna

Cassie - Alexander

Fantom Print, 2013

Napsat komentář