Příběh Madame Royale

MarieTerezaCharlottaBourbon
Malá Madame či Madame Royale, to byly tituly, kterými byla u dvora častována dcera francouzského královského páru, popraveného za dob Velké francouzské revoluce.

Osudy Marie Terezy Charlotty Bourbon ve své knize Marie Tereza Charlotta Bourbon s podtitulem Vnučka císařovny Marie Terezie. Dcera královny Marie Antoinetty. Exilová královna (vydalo Tribun EU) popsala PhDr. Blanka Doktorová.

Blanka Doktorová vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v oborech filozofie a psychologie, doktorát získala v oboru sociologie.  Jako vyučující působila na Fakultě sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy a pak na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ve volném čase se zajímá o historii, které se ve větší míře začala věnovat po odchodu do důchodu. Díky svému zájmu vydala již několik knih týkajících se historie Habsburků, například Maminka a císařovna mají vždycky pravdu, Císaři se košem nedává, Za štěstím s královskými dluhy a Když se císaři nedaří.

Když se řekne Velká francouzská revoluce, většině se vybaví francouzský král Ludvík XVI. a jeho manželka, královna Marie Antoinetta, dcera slavné Marie Terezie, tedy francouzský královský pár, jenž byl stoupenci revoluce poslán pod ostří gilotiny. Málokdo si však vzpomene na jejich prvorozenou dceru, Marii Terezu Charlottu Bourbon, jež stojí poněkud ve stínu těchto přelomových událostí. Přitom jsou její osudy neméně zajímavé.

Marie Tereza Charlotta, bourbonská princezna, se narodila v nádherném a přepychovém Versailles v prosinci roku 1778. Bylo to velmi očekávané dítě, vždyť celá Francie netrpělivě čekala na narození následníka trůnu celých osm dlouhých let. Do choulostivé záležitosti se dokonce musel vložit bratr Marie Antoinetty Josef II., který po důkladném zkoumání celé věci zjistil, že mladí manželé nemají jednoduše dostatek zkušeností a píle. S králem Ludvíkem XVI. i se svou, údajně rozhazovačnou a přepych milující sestrou Marií Antoinettou zapředl soukromý rozhovor, jenž brzy přinesl své plody v podobě novorozeného dítěte. Nebyl to sice následník trůnu, jak se všichni těšili, ale byl to slibný začátek.

Tak začal život Marie Terezy Charlotty, zprvu poklidný, náhle však rozvrácený památným rokem 1789, kterým započala snad nejslavnější revoluce v dějinách Evropy. Královský pár i jejich dvě děti, starší Marie Tereza Charlotta a mladší Karel Ludvík, se museli proti své vůli přestěhovat z pohodlného Versailles do pařížského královského zámku v Tuileriích. Tím začala pro Marii Terezu dlouhá léta strádání, zajetí, pokusů o útěk a exilů, během nichž přišla takřka o všechny své blízké. Její matka, otec i milovaná teta byli popraveni, její bratr zemřel za podivných okolností.

Celkem strávila Marie Tereza v Tuileriích tři roky, poté prožila tři roky ve vězení v Templu a devatenáct let v prvním exilu. Na šestnáct let se vrátila ke dvoru v rodné Paříži, tento mezičas vystřídal další exil, trvající tentokrát celých dvacet jedna let. Z tohoto exilu se již nikdy do rodné země nevrátila, zemřela 19. října 1851 ve věku sedmdesáti tří let a čtyř měsíců. Byla jediným potomkem Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty, který přežil Velkou francouzskou revoluci.

Ačkoli je kniha o jediné dceři Marie Antoinetty relativně tenká, přináší čtenáři velice poutavé a na informace bohaté líčení života Marie Terezy Charlotty Bourbon. Titul je rozdělen do pěti hlavních kapitol, z nichž se každá věnuje jednomu z klíčových období života francouzské princezny, tedy jejímu dětství, životu ve vězení, prvnímu exilu v letech 1796-1814, pobytu u pařížského královského dvora v letech 1814-1830 a druhému exilu v rozmezí let 1830-1851.

Kniha se však nezaobírá jen tím, kam všude osud Marii Terezu zahnal a s kterými významnými lidmi se dostala do kontaktu. Autorka se na základě dostupných historických pramenů snaží čtenáři přiblížit i to, jaká byla Marie Tereza jakožto člověk. Jelikož informace o osobnosti Marie Terezy jsou často velice odlišné a  dokonce jsou i protichůdné, není vůbec jednoduché z nich vydedukovat, jak se dcera popraveného francouzského královského páru chovala a jaká byla její povaha.

Pro zájemce o další informace týkající se Marie Terezy a období, ve kterém žila, uvádí autorka na konci své knihy seznam literatury. Titul Marie Tereza Charlotta Bourbon mohu doporučit všem čtenářům, kteří se zajímají o francouzské dějiny či prostě jen o zajímavé lidské osudy. Jelikož autorka zasadila život Madame Royale do kontextu tehdejších spletitých politických událostí, může být její kniha přínosem i pro studenty historie, kteří si chtějí prohloubit své znalosti.

Zdroj informací o autorce: http://blanka.doktorova.sweb.cz/

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarie Tereza Charlotta Bourbon

Doktorová, Blanka

Tribun EU, 2013

Napsat komentář