Co se skrývá za vlídnou tváří?

TemneVize_Odhaleni_Nahled
Po Lovkyni snů se na pultech knihkupectví objevuje další kniha s příběhem mladé dívky, která byla obdařena schopnostmi, jež jí odlišují od ostatních. Příběh, kterému nechybí napětí, akce i láska…

L. J. Smith, autorka slavných Upířích deníků, přišla s další knihou, kde tajemno do poslední chvíle hraje hlavní roli. Temné vize jsou sérií, jejíž první díl dostal název Odhalení, knihu vydalo v nedávné době nakladatelství Fragment.

Hrdinkou je, jak jsem se zmínila v úvodu, mladá dívka Kaitlyn. Nemůžu si pomoci, ale pokud jste četli Lovkyni snů, pak vás, stejně jako mě, napadne po přečtení prvních stránek srovnání. Kaitlyn je rovněž dívka, která má problémy se svým okolím pro své schopnosti, jež ostatním zůstávají skryty. Nevím, proč autoři musí mít za hlavní postavu neustále dívku uvrhnutou v nemilost okolím. Takovou, která touží odjet z městečka, kde žije pouze s jedním rodičem (Kaitlyn s otcem, v případě Janie z Lovkyně snů to byla matka), jež řeší své nemalé osobní problémy. Matka Janie byla alkoholička, otec Kaitlyn je nepraktický človíček, jednoduchý, který bez druhého neudělá nic pořádného. Možná by to chtělo zkusit zase něco trochu jiného pro začátek…

Tudíž už na začátku knihy jsem byla přesvědčená, že se jedná svým způsobem o jakousi kopii s podobným tématem, jež mě nemá čím překvapit. S tím jsem se pustila i do dalšího čtení. Možná by bylo vhodné uvést, že Lovkyně snů mě nadchla, ale chuť číst další knihu na stejném podkladu jsem neměla.

Jaké jsou tedy ve skutečnosti Temné vize?

Kaitlyn považují za čarodějnici, především pro její hluboké a pronikavé oči, tak nepřirozené pro jiné lidi. I když se s nimi dokáže účinně bránit vůči nepřátelům, raději by utekla někam daleko. A tak tráví čas přemítáním, jak se dostat pryč. Moc na výběr ale nemá. Na vysokou školu ji nevzali, a tak bude muset po střední zůstat ve městě, stále čelit narážkám ostatních a být sama. Nikdo s ní nechce kamarádit, žádná dívka ze školy jí nepozve na mejdan… Čas tráví jedině s otcem.

Světlo do života jí vnese Joyce, žena, která se jednoho dne objeví a přemluví Kaitlyn, aby se zúčastnila zdánlivě jednoduchého experimentu. Kaitlyn nabídku přijme, protože je to zároveň i možnost na určitou dobu zmizet od nepřátelských pomluv okolí.

Jenže pobyt ve vilce, která působí tak trochu jako hezký sen, se pomalu začíná měnit v noční můru.

Spolu s dalšími čtyřmi mladými lidmi se Kaitlyn podrobuje testování. Každý z nich má nějaké schopnosti. Kaitlyn dokáže nakreslit budoucnost nějakého člověka, byť se svou schopností neumí ještě úplně pracovat a ovládat ji. Rob má zase úžasné léčitelské možnosti, Anna dokáže ovládnout mysl zvířat a komunikovat s nimi a Lewis je telekinetik. Nejobávanějším se z celé pětice mladých lidí jeví Gabriel, energetický upír. Kaitlyn na vlastní oči uvidí, jak dokáže během pětačtyřiceti vteřin změnit normálního člověka v šílence. Navíc se dozvídá, že Gabriel přijel do vily z nápravného zařízení, kde se ocitl pro spáchání vraždy.

Všechno by probíhalo asi normálně, nikdo by neměl sebemenší pochyby o tom, co dělá, kdyby se Kaitlyn nedozvídala postupně od Marisol, ženy, která zde vypomáhá, že zdání v tomto případě klame. Kruh se začíná uzavírat a pětice mladých lidí se postupně dostává do velkého nebezpečí, které ohrožuje jejich životy. A člověk, kterému věřili, že jim může pomoci, se najednou mění v další nestvůru, která touží po jediném – dodělat experiment a ovládnout jejich mysl. Podaří se jim vyklouznout ze spárů msty a nenávisti navždy, nebo budou utíkat do konce svého života?

Na tyto otázky vám už podá odpověď kniha od L. J. Smith. Každopádně nespěchejte při čtení knihy, pořádně se soustřeďte, protože překvapení tady číhá doslova na každém kroku. Klidně bych si dovolila o knize říct, že je zajímavým detektivním příběhem, a to nejen pro mládež. Úžasná pointa a doslova strhující děj jsou hlavními prvky, které vás nenechají oddechnout. Autorka vás nebude zatěžovat zbytečnými popisy prostředí, i to, jak vlastně postavy v knize vypadají, si musíte domyslet. Proč také ne? Celý příběh je na pomezí fantastiky, takže by i naše fantazie v mysli měla dostat možnost projevit se. Ale nebojte se, že budete tápat. To v žádném případě. L. J. Smith má neobyčejnou schopnost podat vyprávění tak, že se chvilkami ocitnete vedle Kaitlyn a budete vnímat mrazivost ohrožujícího krystalu, který ji dokáže zabít. Budete spolu s ní tiše našlapovat a jako Sherlock Holmes pátrat po utajených dokumentech i prožívat lásku na první pohled.

Zkuste ale nikomu nevěřit, protože zdání v této knize silně klame. O tom se Kaitlyn přesvědčí na vlastní kůži, kterou bude nucena bránit zuby nehty.

Skvěle napsaná kniha, která strhne akčním dějem a donutí vás přemýšlet o svém okolí, o myšlenkách kolem jdoucích lidí. Kniha, která zároveň ukazuje na nebezpečí, které číhá doslova na každém našem kroku a pracuje s jediným slůvkem – důvěra. Lidé věří až příliš a někdy to pro ně může mít neblahé následky, takové, které by si asi nikdy nepřáli zažít. I když to asi nebylo autorčiným záměrem, tato myšlenka lsti mě provázela celou dobu, co jsem listovala stránkami. Možná by si s pomocí tohoto příběhu mladí lidé, kteří ji budou číst, mohli uvědomit, jak tenká je pomyslná čára mezi lží a pravdou. A pokud přesně tohle chtěla autorka svým příběhem říci, pak klobouk dolů, protože se jí to povedlo naprosto dokonale.

Rozhodně se už nyní těším na pokračování Temných vizí. Pandořina skříňka byla otevřena a je třeba ukrýt poklady, aby byly v bezpečí…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné vize - Odhalení

Smith, L.J.

Fragment, 2011

Napsat komentář