Láska patří do našeho života

Rekviem
Lena za sebou nechala minulost a jde vstříc novému životu. Co ji na konci této cesty čeká, vám odpoví závěrečný díl trilogie od Lauren Oliver, v níž je za největší nemoc považována láska.

Hlavní hrdinka Lena se na konci druhého dílu konečně vzpamatovala ze ztráty Alexe. Ten za ni položil život, aby se mohla dostat na svobodu a nemusela projít procedurou, která by ji navždy zbavila všech citů. Když už je Lena rozhodnutá znovu začít milovat a chce dát šanci vzkvétajícímu vztahu s dalším uprchlíkem Julianem, stane se něco nečekaného. Vrátí se Alex. Není to ale ten kluk, do kterého se Lena zamilovala. Stal se z něj zlomený muž plný zášti a toužící po pomstě. Lena se snaží zorientovat se ve svých nejniternějších pocitech a zároveň dál bojovat za svou svobodu. Velká skupina lidí se vydává skrz Divočinu do Waterbury, kde by měl být velký tábor Nežádoucích. Po příchodu do města je ale čeká velké zklamání. Nic není tak, jak si to vysnili a všechny postupně ovládá beznaděj. V jejich srdcích ale stále plane bojovný oheň, který jim dává sílu jít dál.

Třetí díl trilogie, jejíž autorkou je Lauren Oliver, se jmenuje Rekviem. Knihu vydalo nakladatelství CooBoo v červnu roku 2013. Přinesli jsme vám také recenze předchozích dílů, knih Delirium a Pandemonium.

Spisovatelka v současné době žije v Brooklynu a troufá si o sobě tvrdit, že je normální žena.

V závěrečném dílu má čtenář možnost pozorovat situaci ze dvou různých pohledů. Ve vyprávění se střídají Lena a Hana. Dvě dívky, které bývávaly kamarádkami. Sdílely spolu všechno, měly svá tajemství, tajná hesla a společné koníčky. Teď ale stojí na rozdílných stranách barikády. Lena patří mezi Nežádoucí a chce, aby se do jejich země vrátila láska, a za svůj názor se nebojí položit život. Hana je již vyléčená od Amor Deliria, a tak se pozvolna zapojuje do života, který jí byl předem nalinkován. Léčba ale neproběhla úplně stoprocentně. Hana se snaží skloubit své staré i nové já a současně zvládnout přípravy na svatbu s nově zvoleným starostou. Najdou si k sobě ještě Hana a Lena cestu, nebo už je jejich přátelství nadobro ztraceno? To a ještě víc zodpoví Rekviem.

Lauren Oliver je dobrá vypravěčka. Její knihy mě zaujaly především díky zajímavému nápadu. Svět bez lásky je pro mě něco nepředstavitelného, a tak jsem se zatajeným dechem a nevěřícím pohledem sledovala počínání lidí, kteří se rádi zbavili svých citů a přivítali šedivou jednolitou budoucnosti, a naopak cítila s těmi, kteří pro tento cit obětovali vše. Proto pro mě třetí závěrečný díl byl trochu zklamáním. Celé vyprávění bylo zajímavé a udrželo si mou pozornost, střídání perspektiv příběhu přidávalo na dynamice, ale úplný závěr mi přišel kapku odbytý. Něco mi tam zkrátka chybělo. Myslím si, že i konec si zaslouží autorčinu pozornost. To je ale jen drobnost, která se týká posledních dvaceti stran a je možné, že to tak cítím jen já.

Přeji čtenáři, který přečetl první dva díly trilogie, aby si vychutnal i ten poslední. Uvidíme, do čeho se tato talentovaná spisovatelka pustí příště. Budu jí jen držet palce, aby ji její fantazie neopouštěla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRekviem

Oliver, Lauren

CooBoo, 2013

Napsat komentář