Vše, čím jsi byla, je minulost

Od Lásečky2
Stará Lena zmizela. Musela přijít nová, aby přežila všechny útrapy, které ji ještě čekají. Je bojovnější, zralejší a tvrdší. Prosím, seznamte se.

Lena se pomocí svého přítele Alexe dostala přes plot do Divočiny. Zaplatila za to ale až příliš. Alexe musela nechat napospas hlídce, která je pronásledovala, a postarat se hlavně o to, aby sama přežila. A tak se vydává na místa, o kterých donedávna jenom slýchávala. Za všechno může cit, který v ní Alex probudil. Být zamilovaný je krásná věc, ale bohužel ve Spojených státech je to něco, co je nepřijatelné a musí být vymýceno a to rychle, bez jakýkoliv výjimek.

Její starý život je pryč a ona musí začít žít ten nový. Co všechno ji změna přinese a co naopak vezme? Na to bude muset přijít postupem času sama. Ale už teď ví jednu věc jistě. Láska není nemoc a vyplatí se za ni bojovat.

Druhý díl trilogie Delirium se jmenuje Pandemonium. Napsala ho Lauren Oliver a v České republice vyšel v lednu 2013 v nakladatelství CooBoo.

Autorka žije v newyorském Brooklynu, pochází ze spisovatelské rodiny, a tak je logické, že k psaní tíhla již odmalička. Vystudovala filozofii a anglickou literaturu v Chicagu a po škole chvíli pracovala jako asistentka redaktora v nakladatelství v New Yorku. Její velkou vášní je cestování, ráda chodí do divadla a v budoucnu by si ráda otevřela vlastní restauraci. Za svou největší neřest považuje pití velkého množství kávy a nadměrné používání kečupu. Sama se ale považuje za obyčejnou ženu, která ráda drbe se svými kamarádkami a flirtuje s muži.

Lena se nakonec v Divočině dostane do skupiny Nežádoucích, kteří ji postupem času přijmou za svou. Každý má svůj příběh, proč a jak utekl z „dokonalé“ společnosti. Všechny spojuje jedna věc a to touha po svobodě a klidném životě.

Lena se časem začne zapojovat do různých aktivit, které by měly Nežádoucím pomoci žít zase normálně. Ale boj proti tak velké společnosti, která je přesvědčená o pravdivosti svých radikálních řešení, je namáhavý a někdy se zdá být i beznadějný. Nikdo se ale nechce vzdát, protože boj za tak krásný cit, jakým láska určitě je, za to stojí.

Lena stále myslí na to, že má důvod bojovat. Bojuje za svého mrtvého přítele Alexe, který věřil v odboj a v jeho sílu, a také za matku, jež je také někde v Divočině. Ona za svou lásku zaplatila vězením, ze kterého se jí povedlo utéci. Tak proč by se Lena měla vzdát?

Druhý díl nakonec končí poměrně překvapivě. Zápletku vám ale neprozradím, protože bych vás připravila o velké překvapení. Můžu jen slíbit, že se vám příběh určitě bude líbit.

Kniha se četla opravdu báječně. Díky tomu, že autorka využila retrospektivy a střídá kapitoly s názvy „Teď“ a „Tehdy“, příběh plyne rychle, a člověk nemá ani šanci nadechnout se, aby o něco nepřišel. Tím, že se čtenář pohybuje mezi dvěma časovými úseky, vzniká dynamika, která jen přidává na zajímavosti textu.

Autorce nemám, co bych vytkla. Dokáže člověka upoutat na křeslo a donutí ho číst knihu jedním dechem. Její jazyk, skvěle vykonstruovaný příběh i zajímavé zápletky dohromady tvoří opravdu dobré a čtivé dílo.

Doporučuji všem, kteří věří v lásku, protože oni budou nejlépe vědět, za co Lena bojuje a že to za to opravdu stojí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePandemonium

Oliver, Lauren

CooBoo, 2013

Napsat komentář