Co dokáže žárlivost?

dva_lide
Vražda, jejímž důvodem je jeden z lidských citů, je základem příběhu jakoby vystřiženého ze staré dobré detektivky…

Máte-li rádi příběhy podobné těm o Hercule Poirotovi a sháníte-li román, který jakoby jim z oka vypadl, pak byste mohli zkusit titul Čtvrtá strana trojúhelníku, který vydalo nakladatelství Naše vojsko. Pochází z pera autorské dvojice Fred Dannay a Manfred B. Lee, píšící pod pseudonymem Ellery Queen.

Kniha vypráví příběh mladé módní návrhářky Sheily Greyové, která byla zastřelena ve svém luxusním bytě. Na vyšetřování se podílí i detektivní dvojice Quennů – otec se synem. Jejich hlavním podezřelým se nejprve stane muž žijící ve stejném domě se svou manželkou. Vychází najevo, že se zavražděnou dívkou udržoval zřejmě tajný milostný poměr. Důležitou postavou je pak i Dan, syn onoho manželského páru, který své rodiče navštěvuje jen sporadicky a věnuje se dráze spisovatele. Vůči jeho otci je brzy pro nedostatek důkazů staženo obvinění. Překvapením je však zatčení jeho ženy, u které byly dokonce nalezeny přesvědčivé indicie, proti kterým bude svou nevinnu dokazovat jen těžko. Byla to ale opravdu ona, kdo stiskl spoušť zbraně, která Sheilu zabila? Pořadník možných pachatelů se rozšiřuje a vše nasvědčuje tomu, že tento trojúhelník se bude těžko rozplétat…

Jde o příběh ze starého světa zločinu, který je skrytý za rouškou slušného chování a dobrého jména ve společnosti. I přesto, že anotace zmiňuje složitý případ, ve skutečnosti se jedná o naprosto jednoduchou zápletku. Ta je popisována velmi rozvláčně, zvláště co se týká tzv. předehry k vraždě, která zabírá téměř polovinu knihy, tj. asi sto stran. Bohužel je také naplněna i méně záživnými a mnohdy nic neříkajícími dialogy, které nejspíš dnešní konzumenty moderních verzí detektivek příliš neuchvátí. Na druhou stranu je nutné myslet na to, že tato kniha byla původně napsána v polovině šedesátých let, kdy byl i knižní zločin odrazem tehdejšího stylu života. Styl šedesátých let s sebou, kromě jiného, nese i detailní popis charakterů jednotlivých postav a jejich zvyků.

Velkým plusem knihy je barvité vyprávění, kdy budete mít pocit, že se ocitáte uprostřed vyšetřování. Budete si moci zcela jasně představit dobu, která tu je vylíčena, a snad i pochopit, proč lidem tehdy tak záleželo na tom, jak se na ně dívají sousedé. Ostatně, vezmeme-li v potaz, jak se chovají třeba dnešní mladí lidé, kterým schází jakákoliv úcta, něco do sebe tehdejší potřeba vypadat před sousedy dobře měla.

Ocenění si zaslouží i tajuplná atmosféra, která je tu velmi dobře vylíčena. Ve spojení s dynamickým dějem asi na posledních sto stranách tak vytváří skvělý příběh, který se dá využít třeba i jako dobré čtení na dovolenou.

 

Ukázka z knihy:

Ruka jí zůstala viset ve vzduchu.
V obývacím pokoji někdo byl.
Zdálo se jí, že je ochromena. S vypětím všech sil se jí podařilo pohnout rukou k telefonu a dívala se na ni, jako by jí vůbec nepatřila, jak vyťukává číslo na číselníku přístroje.
Neznámý vetřelec tiše našlapoval, ale přesto ho zaslechla přejít z obývacího pokoje do ložnice.

 

Kniha udělá radost jistě všem milovníků staré doby, do které nepatří honičky v rychlých autech, ani příliš zamotané případy, ale kde je záhada obestřena zajímavě pojatou tajuplnou atmosférou. Já knize dávám osm hvězdiček z deseti – je rozhodně dobře, že se takto staré příběhy objevují v nových vydáních, aby nám připomněly staré dobré časy…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtvrtá strana trojúhelníku

Queen, Ellery

Naše vojsko, 2013

Napsat komentář