Zločin, který není tím, čím se na první pohled zdá

unesena
Malá holčička schoulená na zadním sedadle kradeného auta a muž v masce Santa Clause. Tak začíná detektivní román spisovatelky Mo Hayder, který vám vezme dech.


Autorkou kriminálního románu Unesená, který vydalo nakladatelství Domino v roce 2013, je essexská spisovatelka Mo Hayder. Mo Hayder odešla ze školy již v patnácti letech a postupně pracovala jako barmanka, hosteska v tokijském nočním klubu, učitelka angličtiny pro cizince a také se dostala k točení filmů. Poté se vrátila do školy a získala dva diplomy. Úspěch sklidila i na poli literárním. Pochvalných recenzí se dočkala již její značně morbidní prvotina Ptáčník, za román Unesená dokonce získala prestižní Edgarovu cenu od americké Asociace spisovatelů detektivek.

Příběh začíná na první pohled vcelku banální krádeží auta z parkoviště pod nákupním centrem. Když Rose Bradleyová, manželka pastora anglikánské církve, skládala svůj nákup do rodinného vozu, přiběhl k ní muž v masce Santa Clause, odhodil ji surově na zem a s jejím autem ujel. Jenže v tom autě seděla jedenáctiletá dívenka, Rosina dcera Martha.

K případu je povolán Jack Caffery, který se na podobné záležitosti specializuje. Detektiv Caffery se zprvu domnívá, že zloděj vůbec netušil, že v autě je nějaké dítě a že dívku co nejdříve někde vysadí. Takové věci se ostatně občas stávají. Ujišťuje rodiče, že jejich milovaná dcera se určitě co nejdříve vrátí a bude tak moci oslavit své brzké narozeniny. Martha se však nikde neobjevuje. S přibývajícími hodinami stoupá nervozita rodičů i vyšetřovatelů. Kde se mohla stát chyba?

Policistka Phoebe „Blecha“ Marleyová přijde s domněnkou, že nešlo o obyčejnou krádež auta, ale že primárním cílem byla právě dívka na zadním sedadle. Svou domněnku podloží podobnými případy, které se staly v nedávné době. Caffery sestavuje tým a pouští se do pátrání po dívce, jež zjevně padla do rukou nebezpečnému pedofilovi. Jeho nejhorší obavy se potvrzují, když se policii dostane do rukou dopis přímo od únosce. Podle všeho Martha nemá být zdaleka poslední obětí…

Jednou z hlavních předností knihy jsou výjimečně složité příběhy postav, jež autorka pro účely své knihy vytvořila. Kromě dvou ústředních hrdinů, detektiva Jacka Cafferyho a policistky Blechy Marleyové, kteří oba skrývají více, než by bylo jejich okolí ochotno skousnout, je tu například tajemný tulák „Chodící muž“, snažící se již dlouhé roky najít tělo své unesené a zabité dcery, která padla za oběť brutálnímu pedofilovi. Problém každé z postav do příběhu nějakým způsobem zasahuje a dokresluje temnou atmosféru knihy.

Jak už to u detektivních románů bývá, identitu pachatele se čtenář doví až na samém konci příběhu. A že příběh knihy Unesená je extrémně napínavý a drsný. Odhalení muže, který má únosy na svědomí, je vskutku šokující, ale daleko více překvapující je únoscův motiv. Čtenář zjistí, že ne vše je na první pohled takové, jaké se to být zdá. Snad i proto je kniha Mo Hayder tak skvělá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUnesená

Hayder, Mo

Domino, 2013

Napsat komentář