Pohádkové čtení pro malé školáčky

LegracniDum
Máte doma prvňáčka, který vám nedávno přinesl první vysvědčení? Už jste mu dali nějakou odměnu? Pokud ne, což takhle dát mu knížku, kterou si bude moci přečíst sám?


Pokud chcete rozvinout slovní zásobu svého prvňáčka, podpořit fantazii a zároveň ho potěšit pěknými obrázky, pak tu mám pro vás ten správný tip. Kniha se jmenuje Legrační dům, napsal ji Jiří Kahoun, ilustroval Jiří Fixl a vydalo ji nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení.

Jiřího Kahouna (*1942) děti dobře znají z více než třiceti knih, které pro ně napsal. Z jeho rukou vyšly populární Příhody včelích medvídků, Toronto Tom, kocour z Ameriky nebo O mašinkách – Pohádky na kolejích. Jeho nedávnou novinku O létajících strojích můžete poznat v naší recenzi.

Ilustrátor Jiří Fixl (*1950) má také snadno rozpoznatelný rukopis. Jeho obrázky provází jak knihy Jiřího Kahouna, tak i jiných autorů nebo i dětské učebnice. Vyznačují se pastelovými barvami a veselou náladou, která z nich nejen na malé čtenáře vyzařuje.

Kniha Legrační dům získala literární cenu „Knihopábitel – 2010 – Cena za nejlepší knihy roku – PRO MLÁDEŽ“ a není tedy divu, že letos vyšla již v druhém vydání.

Dá se říct, že Legrační dům na první pohled nemá jednotící téma pro krátké pohádkové příběhy, které na sebe nijak nenavazují. Až po důkladnějším prozkoumání se ukáže, že nějaké pojítko existuje – a to holčička Klárka, která všechny ty veselé povídánky předčítá svojí babičce. Vlídná stará paní vnučku zkouší, jak se v té první třídě naučila číst. Pohádky vypráví o lidech (Kolík, Kája Kouba), zvířátkách (Dva špunti, Nemluva, Udivený medvěd, U vychucholů) i fantastických neexistujících stvořeních (Legrační dům). Celkem kniha obsahuje 17 drobniček, které snadno přečte i malý čtenář. Rámují je povídky U babičky a Malá čtenářka, z nichž právě vyplývá, že kdyby Klárka dovedla déle číst, bylo by i pohádkových příběhů v knize více.

Velikost písma i členění na odsazené odstavce, podle toho kdo zrovna mluví, je předností textu. Mladý nezkušený čtenář se tak při čtení bude dobře orientovat a krátké ucelené příběhy nijak nevyčerpají jeho vytrvalost. Navíc se pobaví veselým obsahem a pestrými obrázky, které text hojně doplňují. U některých pohádek je připojeno i malé poučení, například, že je dobré se dělit, dávat dárky, že se nemá lhát a že každý je krásný takový, jaký je, a není tedy třeba se trápit svým vzhledem. Dokonce tu děti najdou i dvě pohádky s hádankou, kterou vnímavý čtenář snadno vyluští. Tak si zábavnou formou procvičí i čtení s porozuměním textu, což je v dnešní době konzumního pojetí světa, včetně knih, velice užitečné a potřebné.

Milé pohádkové čtení Jiřího Kahouna Legrační dům by určitě nemělo chybět v knihovničce malého prvňáčka, udělá mu velikou radost jak svým obsahem, tak tím, že ji bude moci snadno přečíst.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegrační dům

Kahoun, Jiří

Grada, 2013

Napsat komentář