O létání a lidech

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pozorujete letadla na obloze a chtěli byste poznat historii létání? V minulosti lidé o létání pouze snili. Někteří jedinci přešli od snění k činům. Kdyby jich nebylo, nebyla by tato kniha a ani bychom nelétali. Přečtěte si o nich!

Název knihy O létajících strojích s podtitulem Pohádky z povětří může ve čtenáři vyvolávat představu publikace, ve které budou obsaženy pohádky, jejichž hlavním tématem bude vždy dopravní prostředek pohybující se ve vzduchu – tedy letadlo, vzducholoď nebo balón. Čtenář může očekávat také nadpřirozené bytosti a pohádkový příběh. V tom případě na něj čeká překvapení. Kniha obsahuje celkem šestnáct příběhů, které ho zavedou do historie létání a představí rozličné osobnosti spjaté s touto problematikou.

Jelikož lidé snili o létání již od nepaměti, i tato publikace začíná od samého počátku, přesněji řečeno od Adama s Evou. Ti leželi nazí v ráji a snili o létání. Po vyhnání z ráje se plahočili světem, vychovávali děti a ty měly stejné sny. Vyprávějí se legendy o bájném Ikarovi a jeho křídlech z per a vosku, jež neodolala žhavým slunečním paprskům. Uběhly stovky a tisíce let. Během nich se několik odvážných vynálezců, podivínů i zapálených odvážlivců pokusilo uskutečnit své vzdušné sny. Někomu se splnily, jiní se nesetkali s úspěchem. I nezdar některých jednotlivců ale posunul létání kupředu. Tato výjimečná publikace nabízí příběhy o lidech, kteří patří do dějin létání. Je řazena chronologicky – tak, jak šel čas…

Odborná názvosloví, podrobné popisy a vyčerpávající technické informace v knize ale nehledejte. Publikace je psána příjemným, jednoduchým způsobem – tak, aby textu rozuměly i děti. Přitom každý příběh uvádí všechna důležitá fakta. Mladí čtenáři se tak mohou dozvědět, jak se Václav Kadeřávek snažil sestrojit stroj s mávavými křídly, takzvaný samolet český. Jeho celoživotní dílo však člověka neuneslo. Poutavým způsobem se dočtete, jaké to bylo, když Louis Blériot přeletěl Lamanšský průliv, i příběh o prvním člověku na Měsíci. Všechna vyprávění autora knihy Jiřího Kahouna se snadno zapamatují i díky úžasným barevným ilustracím, které text doprovázejí. Jejich tvůrcem je Petr Morkes. Spisovatel Jiří Kahoun se proslavil jako autor mnoha knih pro děti. Z jeho tvorby bych zmínila například známé Příběhy včelích medvídků.

Titul O létajících strojích bych doporučila jak dětem mladšího školního věku (spíše chlapcům) starším šesti let, tak vyučujícím dějepisu. Ti by mohli zajímavými příhodami oživit učivo historie. Kniha vyšla v nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media v Praze v roce 2013.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO létajících strojích
Pohádky z povětří

Kahoun, Jiří

Albatros, 2013

Napsat komentář