Nakladatelství Albatros Media baví děti

SvetKnihy2013_AM1
Dospělí, ale hlavně děti, si užívali zajímavých a obohacujících besed a povídání s autorkami dětských knížek, které pro ně připravilo nakladatelství Albatros Media. V největším stánku na veletrhu Svět knihy 2013 bylo možno zachytit nejvíce dětských úsměvů.

Pátek 16. května vedla moje cesta do Prahy 7. Na výstavišti v Holešovicích jsem strávila úžasný den na veletrhu Svět knihy.

Před vchodem se tlačí dav nedočkavých čekajících. Krátce před půl desátou nás pouští dovnitř. Mířím rovnou do Pravého křídla, do sálu P208. Velký stánek nakladatelství Albatros Media je, díky své sytě červené barvě, nepřehlédnutelný. Od rána do odpoledne je zde rušno, které vytváří především děti natěšené na besedy a autogramiády s oblíbenými autorkami dětských knížek Petrou Braunovou, ilustrátorkou Zdeňkou Krejčovou, Ivonou Březinovou a Gabrielou Futovou.

Holčičky a kluci, pohodlně usazení na červených polštářcích s logem Albatros Media či na židlích, pozorně sledují, co se děje na pódiu. Při dotazech spisovatelek se často zvedá les rukou. Z dětských úst zaslechneme zajímavé dotazy jako:

„Jak dlouho se knížka vyrábí?“

„Jak rychle se dá namalovat obrázek do knížky?“

A Zdeňka Krejčová s Petrou Braunovou trpělivě odpovídají a vysvětlují. Dozvídáme se, že Zdeňka Krejčová měla hodně dětí, kolem kterých bylo nemálo práce, a proto se naučila kreslit rychle. Někdy jí jeden obrázek zabere týden, jindy jen několik hodin. Kromě ilustrací z knihy Rošťák Oliver a Marica čarodějka spatříme také krásné kresby na hedvábí. Tuhle techniku se naučila, když jako malá žila s tatínkem v Jemenu.

Petra Braunová zjednodušeně vysvětluje proces „výroby“ knihy. Dozvídáme se, že knihu píše 3-4 měsíce, poté přijde na řadu korektura, vymýšlení obalu, který děti zaujme, a také poutavého názvu. Trvá zhruba 6-9 měsíců, než knížka vznikne.

Nakonec se Zdeňka Krejčová chopí skleničky s džusem a knížku Rošťák Oliver a Marica čarodějka slavnostně pokřtí.

Zajímavý je také program Jak se vaří kniha, tentokrát se spisovatelkou Danielou Krolupperovou. Školáci přímo v sále vymyslí, napíší a nakreslí příběh, který je poté přetvořen do knihy se žlutými, tvrdými deskami s názvem Moje první kniha z Albatrosu, kterou si na konci odnesou. Nejdříve se všechny ingredience smíchají ve velkém hrnci a poté z něho vyjde kniha. Dětem se dostává povzbuzení, že i ony mohou napsat knihu, protože mají hodně fantazie. Jen se musí naučit trpělivosti. Tento počin nakladatelství se mi velmi líbí, neboť podporuje v dětech zájem o knihy a také jejich tvůrčí vlohy.

Další besedy se školáky se účastní Gabriela Futová, které vyšla nová kniha pro děti s názvem Psí škola kocoura Rudochlupa. Knížku ze slovenštiny do češtiny přeložila Ivona Březinová, která je taktéž přítomna. Vzájemně jim to ladí, výborně se doplňují. Obě pojí stejný, vstřícný vztah k dětem a rády si navzájem překládají knížky. Jejich spolupráce začala u první knihy Gabriely Futové – Naše máma je bosorka.

Gabriela Futová je dle svých slov spíše autorka intuitivní, píše, když ji políbí múza, zatímco Ivona Březinová pracuje systematicky. Ráno začíná tím, že zhodnotí text předešlého dne a pokračuje ve psaní, kterému se věnuje každý den. Ke psaní inklinovala již od svých pěti let, kdy snila o povolání spisovatelky a často si na ni hrála. Když se jí narodily děti (nyní 19 a 22 let), začala pro ně psát knížky. Další jejich shodný postoj se projevuje při samotném psaní knížek – obě se při něm snaží uvažovat jako děti, nikoli jako dospělí.

Děti se také živě zapojují do debaty. Jeden klučina celý sál poučí o tom, jak se kniha tiskne. Jiná holčička se chlubí, že její tatínek je také spisovatel. Když dotazy skončí, celý štrúdl dětí si jde pro autogram. Nakonec se všichni společně vyfotí a hlouček dětí i s učitelkami se pomalu vzdaluje ze sálu. Na tvářích spisovatelek vidíme spokojené úsměvy. Dnešní setkání mělo opět úspěch.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRošťák Oliver a Marica čarodějka

Braunová, Petra

Albatros, 2013

zobrazit info o knizePsí škola kocoura Rudochlupa

Futová, Gabriela

Albatros, 2013

Napsat komentář