Veletrh Svět knihy 2013 z pohledu knihomola

SvetKnihy2013_4
Největší výskyt knihomolů byl zaznamenám v posledních čtyřech dnech na Praze 7 na výstavišti v Holešovicích, kde to hučelo jako v úle. Svět knihy přilákal lidi všech věkových kategorií, včetně školáků, kteří si přišli užít setkání s autory, bohatý doprovodný program a koupi oblíbených titulů za skvělé ceny.

Milovníci knih míří ve dnech od 15. až 19. května na pražské výstaviště v Holešovicích. V Průmyslovém paláci se koná každoroční veletrh Svět knihy. V pátek 16.5. se přidávám k ostatním knihomolům a také zavítám do míst, která zůstávají v mých dětských vzpomínkách na Matějskou pouť.

Prosklená budova Průmyslového paláce mě uchvátí, pořizuji první fotografii. To ještě netuším, co mě čeká uvnitř. Vstupuji do foyer a dále do Střední haly, kde fascinovaně zakláním hlavu a prohlížím si vysoké, zdobené stropy do oblouku se železnou konstrukcí. Nádhera!

 

Dominantou Střední haly je stánek Slovenska, který je letošním čestným hostem veletrhu. Nechybí sekce se stolečky a židlemi a moře slovenských knih.

Největší plochu v Pravém křídle bez pochyby zabírá nakladatelství Albatros Media. Najdeme zde nejen sál, který je téměř neustále plný dětí, ale také přilehlou prodejnu knih.

Kolem jedenácté hodiny, kdy procházím uličkami a přemisťuji se z Pravého křídla do Levého, zaznamenám příliv dalších návštěvníků. Kolem poledne to v Průmyslovém paláci hučí jako v úle. Nejvíce pohybu vidím u dětí, které pobíhají sem a tam. Klidnějším tempem se pohybují maminky s kočárky a senioři, často vybavení nákupními taškami na kolečkách. Atmosféra je po všech stránkách příjemná, lidé jsou pozitivně naladěni. Spojuje nás společný zájem – láska ke knihám.

„Bylo tady včera taky tolik lidí?“ ptám se jednoho z prodejců.
„Spíše o něco míň. Největší nával očekáváme o víkendu. Pokud bude pršet,“ dodává.

Cítím se tu jako ryba ve vodě. Knihkupectví jsou pro mě parfumerií. Miluji vůni nových knih! Procházím od stánku ke stánku a užívám si pohled na komínky, řady a hromádky knih s těmi nejkrásnějšími přebaly, známých i neznámých, českých i zahraničních autorů.

Jednotlivá nakladatelství nabízejí nejen slevy na knihy, ale také pořádají besedy s autory a autogramiády. Výběr je opravdu rozmanitý, každý si přijde na své. Ať už máte rádi cestopisy, poezii, zahraniční literaturu, nebo potřebujete zakoupit učebnici, či toužíte po audioknize, případně DVD. Neopomenutelnými jsou také stánky Masarykovy a Karlovy univerzity, České televize, Českého rozhlasu, Lidových novin, Mladé Fronty anebo Památníku národního písemnictví či Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Příjemným zpestřením jsou vystavené obrazy a rukodělné práce. Obdivně pozoruji šikovnou babičku ze Slovenska, vyrábějící panenky z kukuřičného šustí. Kreativních tvůrců a originálních dílek zde zaznamenávám více, nemálo z nich je právě slovenského původu.

Moji pozornost jako magnet přitáhnou obrazy výtvarnice Marie Brožové, která přímo na místě právě jeden obraz tvoří. Její kresby pastelkami hrají krásnými, veselými barvičkami, radost pohledět. Prohlížím si přáníčka, pohlednice, pohádkové knížky pro děti, tarotové karty, sadu pastelek. Nakonec si kupuji kalendář Andělů na rok 2014.

Za zajímavý prvek veletrhu považuji knihy ze sedmi různých antikvariátů. Knížky z druhé i několikáté ruky máte možnost zakoupit od 10 do 150 Kč, počínaje dětskými knihami, slovníky, až po klasiky a beletrii. Každá kniha má svoji specifickou vůni a já přemýšlím, jaký příběh se k ní asi váže.

Doprovodný program je rovněž bohatý, nevím, do jakého sálu zamířit dřív. Ve stejný čas se totiž koná hned několik akcí najednou. Člověk se musí rozhodnout a zvolit si. Ze zadní části Levého křídla se ozývá živá hudba. Ti zvědavější se usadili přímo v sále, ostýchavci zůstávají stát u vchodu a podupávají si do rytmu. Zkrátka a dobře, každý si tu najde to své, co mu přidá na dobré náladě. Úsměv z mé tváře nemizí po celý den. Jsem nabytá energií a novými dojmy. Jen velice nerada odtud odcházím, ale vše krásné jednou končí. Těším se opět na čtenou a na slyšenou příští rok!

Doporučení:
Share

Veletrh Svět knihy 2013 z pohledu knihomola - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Kristina Janů Kristina Janů napsal:

    Děkuji za Vaše komentáře.
    Pro pana Vitovského: Prodejce tím chtěl naznačit, že v dnešních deštivých dnech se lidé spíše vyskytují schovaní vevnitř, zatímco málokdy přítomné slunce láká k pobytu venku. Věřím však, že návštěvnost byla o víkendu vysoká.
    Mohu potvrdit, že knihy se prodávaly hojně, ale přesná čísla nemám. Nejsem prodejce ani statistik:-)
    Pokud se rád účastníte knižních veletrhů, jeden takový se bude konat ve dnech 18.-19.října 2013 v Havlíčkově Brodě.
    S pozdravem
    KJ

  2. Zaujala mě uvedená poznámka prodejce: „Nával očekáváme, pokud bude pršet.“ Jako kdyby na knihomola nemohlo zasvítit sluníčko. Vždyť období bezstarostně blaženého letního čtení oddechové literatury je za dveřmi.
    Čtenáři by jistě uvítali více informace o tom, které knihy a jak dobře se prodávaly.

    Svět knihy by se měl rozhodně konat i na přelomu října a listopadu, kdy začínají podzimní plískanice. Vysoká návštěvnost zaručena :-)

    Antonín Vitovský – Zlatéknihy.cz

  3. bokul bokul napsal:

    Díky za reportáž s mnoha fotografiemi. Alespoň si takto mohli projít veletrh i ti, kteří na něm nebyli fyzicky.

Napsat komentář