Kam s ním

nsmail-85
Podzim přináší nadšeným zahrádkářům nejen zaslouženou úrodu, ale zejména s prvními mrazíky spoustu zahradního odpadu (spadané listí, zbytky rostlin, pomrzlé květiny), který je třeba nějak zpracovat. Řečeno slovy klasika „Kam s ním?“, zatímco ve stejnojmenné povídce Jana Nerudy skončí slamník u mlíkařky v chlévě, zahrádkář ví, že je třeba kompostovat.

Jak na to si přečte v knize Boba Flowerdewa Kompost z nakladatelství Metafora, v překladu Jitky Machálkové…

Kniha je určena spíše pro méně zkušeného zahrádkáře, ten zkušený samozřejmě už dávno kompostuje. Materiál vhodný ke kompostování není jen ze zahrady, ale každá průměrná domácnost vyprodukuje spoustu dalšího odpadu, který může skončit úplně jinde než v popelnici. Bob Flowerdew čtenáře naučí v několika kapitolách, jak a z čeho lze vytvořit kvalitní hnojivo, vhodné pro bio zahradu.

Ukázka z knihy

Kompost je užitečný materiál. Podobá se důkladně uzrálému hnoji, ale je daleko čistější a voňavější, spíš jako úrodná křehká půda. Je velmi užitečný. Čím déle se věnuji kompostování, tím více si kompostu cením. Dodává půdě důležité minerální látky, zadržuje v ní vlhkost, vyživuje rostliny a působí jako ochrana proti většině škůdců a chorob. Ve své podstatě však kompost není nic jiného než obyčejný odpad z kuchyně a zahrady. Tedy to, co bychom vyhodili do popelnice.

Autor vysvětluje proč kompostovat, seznamuje nás s historií kompostování, poradí, co vše můžeme do kompostové hromady dávat a co ne, jaké jsou způsoby kompostování, kam kompostér umístit a z čeho ho vyrobit, jaké problémy mohou nastat a jak je řešit, na závěr poradí, jak kompost co nejlépe využít.

V knize nechybí ani mnoho fotografií, jejichž autorem je Peter Cassidy. Občas jde sice o fotografie „nevábného“ obsahu (tlející zbytky, kompostové hromady), ale zajímavě doplňující text. Dalším zpestřením jsou také ilustrace Alison Clementsové. Kniha je celkově  graficky zdařilá, některé texty jsou barevně podkresleny a čtenář tedy nemá v ruce nudnou brožurku, ale veselé „umělecké dílko“.

Autor v knize předkládá řadu informací, mezi nejzajímavější patří například kapitola o odpadu vhodném ke kompostování. Do kompostové hromady je možno dávat například lepenkové obaly, bavlněné a vlněné oblečení, péřový polštář, …

Pro čtenáře, který v knize hledá návod jak začít s kompostováním, mohou být informace neutříbené, některá témata se pak zbytečně opakují ve více kapitolách (například: Co patří na kompostovou hromadu – str. 21, Co lze kompostovat a co nikoliv - str. 49). Pro čtenáře, který nemá možnost se tomuto způsobu zpracování odpadu věnovat, přináší autor další zajímavé tipy na využití zbytků z domácnosti.

Ukázka z knihy

Okoralé zbytky chleba, sušenek a pečiva můžeme zmrazit nebo usušit nebo smíchat s tukem, sušeným ovocem,
semeny apod. a připravit z toho krmnou směs pro ptáky na zimu. Odměněni budete tím, že vděční opeřenci zredukují počty škodlivého hmyzu, pohnojí vám zahrádku… a ještě vám krásně zazpívají.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKompost

Bob Flowerdew

Metafora

Napsat komentář