Historie rockové hudby 50. – 70. let

kytarista
Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones nebo Jimi Hendrix. Jejich jména zná bez přehánění celý svět. Pokud patříte mezi fanoušky této hudby, pak zbystřete své zraky, neboť právě vyšla publikace, která vás provede světem rockových legend.


Více než pětisetstránková kniha Hrajte to nahlas aneb 50 let Love Me Do, kterou napsal Leoš Šedo a roku 2013 vydalo nakladatelství Galén, je průvodcem tím nejlepším, co se v rockové hudbě 50. až 70. let 20. století událo. V osmnácti kapitolách vám autor otevře svět rockových legend tak, jak jej možná neznáte.

Leoš Šedo se narodil roku 1952 ve Vysokém Mýtě. V letech 1957 až 1961 pobýval ve Finsku, kde mu potřásl rukou Gagarin, objal ho Chruščov a poprvé slyšel rock´n´roll. Vystudoval stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1977 žije v Sázavě, je ženatý a má dvě dcery. Mezi jeho další díla patří například román Kleště (jde o autorovu prozaickou prvotinu) nebo kniha povídek Beatles přistanou v Praze dnes večer. Od roku 2001 Leoš Šedo pravidelně spolupracuje s časopisem Xantypa.

Kniha začíná vskutku od základů, tedy od prvního velkého rock and rollového koncertu v historii. Tím se stala akce Moondog Coronation Ball, jež se udála v Clevelandu ve státě Ohio o prvním jarním dnu roku 1952. Téměř dvacet tisíc diváků tu přivedli do varu Paul Williams a jeho Hucklebuckers. Akce musela být kvůli hrozícím výtržnostem pořadateli přerušena a policie jen těžko dostávala situaci pod kontrolu. Tak začala éra, která navždy poznamenala tvář hudby.

Ačkoli publikace nabízí čtenářům velmi podrobnou historii skupin i jednotlivců, kteří byli pro rockovou hudbu v časech našich prarodičů a rodičů důležití, bylo by omylem domnívat se, že jde o suchopárný výčet jmen interpretů či jejich desek a songů. Nejen že je titul plný zajímavých informací, kterých se autor sám vlastními silami dopátral, ale právě skrze autora, „rockového staromilce“, nabízí i velmi osobní pohled na tuto hudební éru.

Titul Hrajte to nahlas aneb 50 let Love Me Do zaujme nejen čtenáře, kteří éru padesátých až sedmdesátých let sami prožili a mohou tak společně s knihou zavzpomínat na dobu kapel, jako byli Beatles či The Doors, ale dozajista si získá i čtenáře z mladší generace, jež o této době slyšela pouze z vyprávění svých rodičů či prarodičů. Ostatně právě mladší generace si díky této publikaci může doplnit své „hudební vzdělání“. I když je moderní hudba rockovým velikánům minulosti již poněkud vzdálena, byla by pro opravdového hudebního nadšence ostuda alespoň neznat jména jako The Sex Pistols, Frank Zappa, The Animals nebo například The Band.

Knihu graficky upravil Bedřich Vémola, jenž je rovněž autorem působivých koláží v knize. Pro snadnější orientaci titul obsahuje velmi obsáhlý rejstřík, čítající více než dva a půl tisíce hesel.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrajte to nahlas
aneb 50 let Love Me Do

Šedo, Leoš

Galén, 2013

Napsat komentář