Maličkost, která může změnit život

Schránka 01
Je-li venku teplo, je to ideální čas na uspořádání párty venku u bazénu. Každoroční akce tzv. Plavecký den, kterou pořádají Delaneyovi, je spojená s charitou. Bohužel tentokrát neproběhne v tradiční pohodové náladě.

V příběhu, který nám nabízí autorka ženských románů Sophie Kinsella, se objevuje mnoho postav. Mezi ty ústřední patří rozvádějící se pár Louise a Barnaby se svými dvěma malými dcerkami. I oni se vydávají v neděli na párty u bazénu, kterou pořádají jejich přátelé Hugh a Ursula Delaneyovi. Bohužel se ale stane nehoda jedné z dcer Louise a Barnabyho, která obrátí oběma rodinám život vzhůru nohama. Malá Katie skončí v nemocnici v hlubokém komatu, ze kterého se možná už nikdy neprobudí. V této chvíli se na scéně objevuje nynější přítel Louise, advokát Cassian Brown, který přesvědčí oba manžele, aby sousedy zažalovali.

Spisovatelka Sophie Kinsella, vlastním jménem Madeleine Wickham, je světoznámou autorkou románů určených ženám. Mezi ty nejznámější patří série románů o Becky Bloomwoodové, která nadevše miluje nákupy, a dostává se tak díky tomu do bizardních situací. Autorčin nejnovější román se jmenuje Neděle u bazénu a v České republice ho vydalo nakladatelství BB/art v dubnu roku 2013.

Kromě Louise a Barnabyho se ve vyprávění setkáváme s dalšími postavami, které dotváří tradiční kolorit malého města. Potkáme zde drbnu, která ví o všech všechno, advokáta, který by pro to, aby se dostal do vysoké politiky, udělal cokoliv, a také dobrosrdečnou manželku pastora, jež se svému okolí vždy snaží pomoci. Každý z nich má v příběhu svůj úkol a žádná postava tu není jen do počtu.

Neděle u bazénu patří do skupiny literárních děl, která by se dala nazvat odpočinková. Příběh má velmi jasné kontury a čtenář může snadno předvídat jeho konec. Myslím si ale, že kouzlo díla této autorky je hlavně v tom, jak dokáže člověka vtáhnout do nově vytvořeného fikčního světa a nepustit ho do chvíle, kdy dočte poslední stranu. Hlavním posláním jejích knížek je určitě pobavit.

Sophie Kinsella dokáže ve svých románech zachytit obyčejný život. Její hrdinové jsou skuteční a řeší problémy, které mohou potkat mnohé z nás. Člověk pak má pocit, jako by lidi, o kterých píše, znal odjakživa. Spisovatelka umí ve svém čtenáři vyvolat velkou škálu emocí. Od hněvu na padoucha až po dojetí u šťastného konce. I z tohoto důvodu patří dle mého názoru mezi oblíbené britské autory.

Neděli u bazénu doporučuji všem čtenářkám, které již autorku znají, ale i těm, které se s ní setkávají poprvé. Věřím, že se všechny budou skvěle bavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeděle u bazénu

Kinsella, Sophie

BB/art, 2013

Napsat komentář