Ukázka z pravdivého příběhu o neobyčejném setkání s francouzským šéfkuchařem

love
Má k sobě láska, duše a dobré jídlo blízko? James Twymen se vás pokusí přesvědčit o pravdivosti svých slov – že jídlo má k pravé spiritualitě nejblíže…

Jamesovi, který se shodou náhod octne uvězněn v Rogerově penzionu nedaleko Toronta, pomůže setkání s francouzským šéfkuchařem Rogerem Dufauem, lépe pochopit jeho vlastní minulost, současné nezdary v lásce a nakonec i najít tu správnou cestu do budoucna…

Knihu Láska, duše a francouzská kuchyně
vydává nakladatelství Synergie Publishing SE

 

„Mnozí nemají ani potuchy, že mezi úmysly kuchaře a kvalitou jídla je tak silná závislost. Vezmi například dva začínající kuchaře a dej jim úplně stejný recept a stejné ingredience. Když jsou s jídlem hotoví, zjistíš, že jedno je úplně skvělé a druhé jenom průměrné. Proč? Protože první kuchař vložil do každého kroku své srdce: do krájení zeleniny, míchání, přípravy omáčky. Ten druhý jenom dodržoval recept – vařil až příliš hlavou a málo srdcem.“

Všiml jsem si, že na plynovém sporáku se ve velké pánvi zahřívá olej a na dřevěném prkénku je navršena hromádka bílých brambor a batátů nakrájených na kostičky. Roger vzal nůž, nabral jím kopeček brambor a hodil je na pánev. S mistrovskou mrštností všechno promíchal a proházel, pak postavil pánev zpátky na sporák a ztlumil plamen.

„Musí se to dělat pomalu, jinak se to spálí a ztratí to chuť.“ Otočil se, přešel na druhý konec kuchyně, sáhl do sáčku a vytáhl velkou  palici česneku. „Kupuji ho na trhu nedaleko odsud. Je místní a stojí asi tak čtyřikrát tolik, než bych za něj zaplatil v obchodě, ale do tak skvělých a čerstvých ingrediencí se vyplatí investovat.“

„Problém tkví v tom, že my lidé jsme se naučili více poslouchat to, co nám říká naše osobnost, a méně to, co nám chce sdělit naše duše. To všechno proto, že hlas duše je mnohem tišší. Duše nemusí křičet, když chce vyjádřit své stanovisko. Osobnost ví, že její pozice je slabá, proto nadělá mnoho hluku a snaží se odpoutat nás od skutečného cíle.

Co se snažím říct, je, že Bůh se jen tak lehce odpoutat nenechá. Vaše duše je pro Boha tím nejdůležitějším, a když svou pozornost zaměříte na ni, vaše osobnost vás bude následovat. Další věc je, že duše má ve Vesmíru k dispozici všechen čas. Není vázána stejnými pravidly jako ego a osobnost.“ Jinými slovy, duše vždy hledá takové zkušenosti, aby se mohla dál rozvíjet, a pamatuje si dokonalost života.“

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska, duše a francouzská kuchyně
Andělé se málokdy ohlašují předem....

Twymann - James

Synergie Publishing SE, 2013

Napsat komentář