Táta si musel všechno vybojovat sám…

smoljak_perex
Nejen těmito slovy vzpomínala nejbližší rodina na Ladislava Smoljaka. Na člověka, který byl víc, než jen spolutvůrcem fenoménu Cimrman…

V pondělí 15. dubna 2013 se literární kavárna Paláce knih Luxor na Václavském náměstí zaplnila všemi, kteří si přišli zavzpomínat na výjimečnou osobnost, jakou Ladislav Smoljak bezpochyby byl. Příležitost k tomu byla více než vhodná.

Nakladatelství Fragment vydalo biografickou knihu, která jej vystihuje v jeho různých životních rolích. V jaké si vlastně Ladislava Smoljaka vybavíte vy? Jako učitele, herce, režiséra? Byl to ale hlavně také táta, děda, kamarád, a jak bylo i na křtu knihy řečeno, lidé jej vnímali především jako úžasného člověka.

Malé pódium zaplnily jeho děti – Filip, Kateřina, nejstarší David i nejmladší Alžběta, která přijela z Irska, kde v současnosti žije. Pozvánku na setkání přijal i člověk, který k Ladislavu Smoljakovi neodmyslitelně patřil – Zdeněk Svěrák. Jeho humor i charisma perfektně dotvořily atmosféru, která v knihkupectví panovala. Protože je kniha dílem sloužícím ke vzpomínkám, i Zdeněk Svěrák se v ní vrací do minulosti. Jak sám ale hned na začátku „svého slova“ uvádí, jeho psaní je silně ovlivněno teprve krátkou dobou, která uběhla od Smoljakova odchodu. Zajímavé je například jejich první setkání, jež se odehrálo v roce 1955 na Vysoké škole pedagogické, kde Smoljak působil v dramatickém souboru. Velkou část vzpomínek věnuje Zdeněk Svěrák také filmové tvorbě, kde oba významně ukázali své talenty a mnoha snímky i postavami se zapsaly do povědomí nás všech. Titul je zaplněn momenty z natáčení i vzpomínek na zrození Járy Cimrmana…

V knize ale na tohoto báječného člověka vzpomíná nejen rodina, ale i další Smoljakovi známí – Josef Abrhám, Ivan Hlas, Jiří Suchý a mnoho dalších. Ostatně, křest knihy si nenechala ujít celá řada jeho kolegů z divadla Járy Cimrmana. Účast tak byla opravdu veliká, čehož využila i moderátorka akce, Hanka Koutná, která se několikrát obrátila přímo na publikum s dotazy týkajících se vnímání osobnosti Ladislava Smoljaka.

Bylo by škoda nezmínit obálku knihy, která je velmi povedená. Vybízí sama o sobě k zamyšlení nad Ladislavem Smoljakem. Za zmínku jistě stojí i skutečnost, že na obrázku zadního přebalu knihy není zezadu vyfocený Ladislav Smoljak, ale jeden z jeho synů, Filip.

Na závěr této literární akce byla kniha pokřtěna šampaňským a nechyběla samozřejmě ani přání:

„Popřál bych tátovi, aby se mu v knížce líbilo a aby se nezlobil, že jsme si z něj udělali legraci…“

Syn David

„Přál bych tátovi, aby byl šťastný…“

Syn Filip

Reportáž z křestu knihy:

Foto a video: archiv autorky
Náhled obálky: nakladatelství Fragment

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTady všude byl... Ladislav Smoljak

Krob, Andrej - Svěrák, Zdeněk - Rut, Přemysl - Taussig, Pavel

Fragment, 2013

Napsat komentář