Ze země tisíciletých tradic

NaRece_uvod
Jiná kultura, jiná řeč, pro nás nepochopitelné písmo, staleté tradice, země širých rovin i skalních velikánů – to vše je Čína. Kdo z nás zná její dějiny? Kdo pochopí vztahy v tradiční rodině? Je možné propojit kulturu Číny a tu naši?

Hledáte-li odpovědi na podobné otázky, nebo i když jste si je nikdy nepoložili, sáhněte po knize manželů Taj-ťün a Josefa Hejzlarových Na Řece, která byla oceněna letošní Literární cenou Knižního klubu.

Děj nás zavede do Číny a s vypravěčkou, malou holčičkou „Skořicovou – Devátou“, prožijeme celou druhou světovou válku. Od úprku před armádou japonských plenitelů z úrodných nížin proti proudu Řeky do Horského města až po kapitulaci Japonska po útocích na Hirošimu a Nagasaki.

Na nemnoha stránkách nás autoři stihnou seznámit s tradiční činskou rodinou a jejími, pro nás děsivými zvyky. V té době ještě fungovalo soužití s konkubínami a jejich pravomoci byly někdy větší než pravomoci manželky. Dívkám svazovali chodidla, aby měly „lotosové nožky“, v dětství byly zasnubovány, pokud v dospělosti neporodily svému muži syna, byly proklety, … Také se dočteme o tradiční svatbě, životě chudáků i boháčů a mnoha dalších zajímavostech.

Kniha je psána formou vzpomínek a skutečně jde o vzpomínky Taj-ťün Hejzlarové, která se se svým manželem, sinologem Josefem Hejzlarem, seznámila v Číně v roce 1952, ale celý svůj manželský život žila zde, v Čechách. Rodinné večery si krátili vyprávěním, které nakonec po padesáti letech přetavili ve společnou knížku.

Vzpomínky jsou psané strhujícím způsobem, krásným jazykem plným neobvyklých, ale trefných přirovnání. Knížka si mě připoutala k sobě tak, že po poslední stránce příběhu jsem spontánně zvolala : „A dál? Jak to bylo dál?“ A myslím, že nejsem jediná, kdo lituje, že kniha končí. Plno otázek zůstává nezodpovězených…

Ukázka z knihy

Hluk a hřmot přelidněného města dorážel na nás jako mocná vlna přílivu. Kotviště jsme už měli na dohled: patrně nebyla dobře chráněná, jak by se dalo soudit podle silně rozkymácených stěžňů, které se vzájemně neustále křížily – svou veselou a rytmickou hrou vypadaly jako shluk metronomů, snažících se udat správné tempo ryčnému běsnění města, předurčeného k brzké záhubě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa Řece

Hejzlarová, Taj-ťün - Hejzlar, Josef

Euromedia Group, 2011

Ze země tisíciletých tradic - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Ivana napsal:

    Právě čtu knihu Na Řece a nedá mi to, abych se nepodělila o svůj pocit z této nádherné knihy. Nikdy bych neřekla, jak krásný a bohatý může být popis tak prostých skutečností jako je nový den, déšť atd. Při čtení jsem plně pohlcena nejen samotným příběhem, ale i naprosto úžasným využitím přídavných jmen. Tuto knihu bych rozhodně doporučila každému!
    Tímto také chci poděkovat autorské dvojici a popřát jí do budoucna hlavně hodně zdraví!

  2. LAURA napsal:

    Už dlouho jsem nečetla něco tak jiného, výjimečně krásného, smutného, poetického, s jazykem tak barvitě napsaného! Děkuji autorům, doufám, že bude další díl, jsem zvědavá, jak to bylo dál.

Napsat komentář