Vzpomínka na slavné české velikány

PribehySlavnych
Dokumentární filmy o slavných lidech režiséra Pavla Křemena existují v knižní podobě. Chcete-li nahlédnout do zákulisí života významných osobností, pak vám přináším skvělý tip.

Kniha Příběhy slavných vás seznámí s životními i profesními příběhy šesti známých českých celebrit. Patří mezi ně Antonín Jedlička, Miloslav Šimek, Jiří Wimmer, Jiří Sovák, Luděk Kopřiva a Miroslav Plzák.  Titul vydala Edice České televize v Praze roku 2013 ve společnosti Albatros Media.

Jednotlivé kapitoly nejsou pojmenovány klasicky jménem a příjmením slavné osobnosti, ale tím, co ji charakterizuje. V první kapitole nazvané Zasloužilý umělec Strýček Jedlička se dočtete, jaké Antonín Jedlička pořádal estrády a představení pro děti i o velkém zájmu o jeho dramatické kroužky. Nechybí ani fotografie s nejznámější Strýčkovou loutkou – prasátkem. Kapitola Šimek Šoumen vás seznámí s Miloslavem Šimkem tak, jak ho neznáte. Překvapila mě jeho dominantní osobnost doma i v zaměstnání. O nedoceněném komiku, jenž holdoval alkoholu, léčil se na psychiatrii, třikrát se pokusil o sebevraždu a prožíval bouřlivá manželství, je kapitola Klobouk Jiří Wimmer. Vynikající herec a vypravěč Jiří Sovák se  představí v oddíle nazvaném To byl Jiří Sovák. Součástí vyprávění jsou pochopitelně fotografie herce v jeho legendární roli chalupáře Evžena Humla. Malé komické role daly název kapitole Malý velký muž. Kdo by neznal velebnost faráře Otíka? Pojednává o Luďku Kopřivovi, nezapomenutelném herci nejen jeho hereckým uměním, ale i vizáží. V poslední kapitole s názvem Zatloukat, zatloukat, zatloukat nemůže být řeč o nikom jiném než o psychiatru Miroslavu Plzákovi.

Kromě velmi poutavého vyprávění ze života těchto celebrit se na konci každé kapitoly dočtete, jak jejich život skončil.

Každou část uvádí celostránková fotografie celebrity, v jejímž levém horním rohu je datum narození a úmrtí. Text doprovází velké množství různorodých fotografií, jež se týkají jejich profesních činností (zejména známé snímky z televizních pořadů a různých akcí).

Na závěr publikace je zařazena kapitola Fakta, fakta, fakta plná letopočtů, které zaznamenávají údaje z herecké filmografie, dabingu, televizních pořadů, divadelních představení… zkrátka všech významných událostí, kterých se dané osobnosti zúčastnily.

Publikaci bych doporučila široké veřejnosti – všem, kteří si rádi přečtou zajímavosti ze života známých lidí a nestačí jim pouze jejich výkony na televizní obrazovce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePříběhy slavných

Křemen Pavel

Edice České televize, 2013

Napsat komentář