Milujete knihy? Nejste sami!

book and love
Kdo je opravdovým knihomolem, jistě nečte jen romány, povídky, novely či básně, ale rovněž i příběhy o samotných knihách. A takovou knihu o knihách vám nyní představíme.

Za knižní nadšence se jistě považují i Miroslav Huptych a Jiří Žáček, autoři publikace s příhodným názvem Milovníci knížek, která obsahuje sbírku aforismů, citátů, úvah a veršů od českých i zahraničních spisovatelů.

Milovníky knih přečtete během jednoho nebo dvou dní, jelikož text se nachází vždy jen na pravé stránce, zatímco na levé straně jsou umístěny celostránkové černobílé fotomontáže Miroslava Huptycha, jejichž ústředním bodem není nic jiného než kniha (jednou slouží místo hlavy, jinde plní úkol lodní plachty). Úvahy a verše jsou psány černým písmem na bílém podkladě, aforismy a citáty bílým písmem na tmavém podkladě.

Huptych i Žáček nabádají k tomu, abyste jejich společné dílo četli nikoliv klasickým způsobem od první do poslední stránky, ale náhodně a dle své chuti, jednoduše mimo, jak autoři píší, „chladný řád“. Já se však jejich radou neřídila a Milovníky jsem přečetla obvyklým postupem – od první do poslední stránky. A přestože nemá klasický příběh s jakýmsi úvodem, zápletkou a rozuzlením, děj obsahuje zcela určitě. Ten je totiž obsažen v každé úvaze, básni či citátu, a týká se samozřejmě knih, jejich majitelů, autorů, čtenářů nebo osob „nejpovolanějších“, tedy kritiků. Některé úvahy jsou úsměvné, jiné nutí k zamyšlení stejně jako aforismy a citáty.

V publikaci se vystřídala tak významná jména jako Antonín Bajaja, Ivan Kraus, Milan Uhde, Ivan Klíma nebo Daniela Fischerová. Někdo přispěl úvahou, jiný básní. Někdo se snažil pobavit, jiný kritizovat. Všichni však mají společnou lásku ke knihám a povětšinou i odpor k literárním kritikům.

Zatímco úvahy a básně jsou zcela v režii českých spisovatelů, aforismy a citáty pocházejí i od světových autorů, jakými jsou například Jean-Jacques Rousseau, Mark Twain, Gustave Flaubert nebo L. N. Tolstoj.

Přestože některé básně nejsou pro každého, jiné si snadno zapamatujete a možná si je někdy přečtete znovu. To samé platí i o úvahách. V této sbírce si ale snad každý čtenář najde svého oblíbeného tvůrce, stejně jako toho, o němž ví, že jeho knihy číst zkrátka nebude.

K Milovníkům knížek se čtenáři rádi budou vracet, ač je třeba nikdy nepřečtou celé. Avšak životních mouder je v nich tolik, že naučí-li se čtenáři byť jen třetinu, budou se moci považovat za teoretického znalce knižních pravd.

Knihu Milovníci knížek vydalo nakladatelství Práh v roce 2010.

Ukázka z knihy

 „Kniha nás okrádá o čas, po který bychom mohli sledovat televizi.“ J. Sobotka (str. 25)

„Lidé, kteří píší knihy, jsou zřídka intelektuálové. To jsou lidé, kteří mluví o knihách, které napsali jiní.“ F. Saganová (str. 33)

„Žákovská knížka je pro děti prvním kontaktem s literaturou faktu.“ F. Uher (str. 137)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMilovníci knížek
Aforismy, citáty, úvahy, verše českých a světových spisovatelů

Jiří Žáček, Miroslav Huptych

Práh

Napsat komentář