Knižní tipy pro každého

ctenari
Do dnešní nabídky tipů jsme vybrali nesmrtelnou klasiku, novinky z pera Václava Klause, ale i oddechový historický román o vášni, lásce a zlu. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost.

Hned na začátek je tu pro vás tip na nový překlad díla, jež poprvé vyšlo již před sedmi sty lety a stále poutá pozornost čtenářů. Slavnou Božskou komedii přináší nakladatelství Academia.

Božská komedieDante Alighieri, básník a učenec, který mimo jiné stojí u základů spisovného italského jazyka, shrnul ve svém nejvýznamnějším, neobyčejně důmyslně komponovaném díle veškeré vědění své doby. Báseň je   postavena   na základním principu čísla tři: skládá se ze tří částí – Pekla, Očistce a Ráje, je napsána v sugestivních terciích. Na pouti záhrobní říší, která je symbolickým obrazem lidského života, od prvotního hříchu až po spasení a probuzení k věčnému životu, a očistcem autora provází římský básník Vergilius. Ve třetím dílu, věnovaném ráji, se potom k básníkovi připojí milovaná Beatrice.

 

Přečtěte si více o knize Božská komedie.

_____________________________________________________________

 

Další titul vás seznámí s názory našeho exprezidenta. Jaký byl jeho pohled na vztahy naší země vůči okolnímu světu v posledním roce, který strávil na Pražském hradě? Novinku My, Evropa a svět vydalo nakladatelství Fragment.

My, Evropa a svět Sám autor říká: „Tento text jsem záměrně napsal a čtenářům předkládám až v posledním roce svého prezidentování. Zdůrazňuji to, neboť jsem chtěl knihu vydat před jeho ukončením, ještě do jisté míry svázán s prezidentskou funkcí. Nejsou to žádné paměti, na ty se ještě necítím, ale je to vážné zamyšlení nad uplynulými dvěma desetiletími. Toto období bylo pro mne – stejně jako pro miliony lidí v naší zemi – vytouženou érou života bez těžkého krunýře, kterým nás svazoval, brzdil a tlumil komunismus.
Název „My, Evropa a svět“ je snad až příliš ambiciózní. Jsem si vědom, že to, co mohu v této knize postihnout, jsou jen zlomky toho všeho, co se v dnešním, rychle měnícím se světě děje.“

 

Přečtěte si více o knize My, Evropa a svět nebo se podívejte na ukázku z knihy.

__________________________________________________________

Stockholm 19. století byl jiný než dnes. Odlišné byly i zvyky a mentalita lidí. Vášně a nenávist se ale ani s lety nemění. Přesvědčete se v knize Dohoda s ďáblem z nakladatelství Brána.

Dohoda s ďáblemOsmnáctiletou Beatrice Löwenströmovou vychovává její konzervativní strýc, který ji kvůli jejímu temperamentu nenávidí. Aby se Beatrice co nejdříve zbavil, souhlasí s jejím sňatkem se stárnoucím hrabětem Rosenschiöldem, který má sklony k sadismu. Beatrice po zklamáních v lásce se sňatkem souhlasí, protože doufá, že se tak osvobodí od strýce. O svatební noci ji ale hrabě znásilní, brutálně zbije, ostříhá jí vlasy a vyrazí se pobavit do nevěstince…

 

Přečtěte si více o knize Dohoda s ďáblem.

______________________________________________________________

Dílo Jana Balabána českému čtenáři již není zcela neznámé. Třetí díl sebraných spisů přináší nejméně známou, avšak neméně fascinující polohu Balabánovy tvorby — publicistické texty a hry. Knihu Publicistika a hry vydalo nakladatelství Host.

Publicistika a hryDo širšího povědomí se dostaly autorovy jadrné sloupky, jež psal pro týdeník Respekt, avšak jeho eseje, poskytnuté rozhovory nebo hojné recenze výstav zůstávaly spíše stranou pozornosti. K publicistice volně připojujeme rovněž dvě hry, jednu divadelní a jednu rozhlasovou.

Třetí část díla vychází ve dvou svazcích, samostatně neprodejných.

 

Přečtěte si více o knize Publicistika a hry nebo se podívejte na ukázku z knihy.

________________________________________________________________

Poslední z naší nabídky je první kniha vydaná Institutem Václava Klause, který byl založen v roce 2012 a postupně zahajuje svou činnost. Jedním z hlavních směrů aktivit je rozvíjení politického a ideového odkazu Václava Klause. Knihu s názvem Deset vydalo nakladatelství Fragment.

DesetJde o soubor deseti projevů Václava Klause, které od roku 2003 do roku 2012 pronesl u příležitosti oslavy státního svátku 28. října.
Tyto projevy trvale prolínal apel na společenskou soudržnost, na nepodléhání iluzím, na sebevědomé spoléhání na vlastní síly. Jedná se o soubor, který ilustruje dobu, v níž žijeme, a ze kterého můžeme hodně vyčíst také o osobnosti druhého prezidenta naší republiky.

 

Přečtěte si více o knize Deset nebo se podívejte na ukázku z knihy.

___________________________________________________________________

Jaké knihy vás zajímají?  Čtete rádi projevy, rozhovory, články, nebo dáte raději přednost beletrii? U čeho si více odpočinete?

Určete si svou cenu a zkuste si výše uvedené knihy
vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDohoda s ďáblem
Román o vášni, lásce a zlu

Ahrnstedt, Simona

Brána, 2012

zobrazit info o knizeVáclav Klaus – Deset

Klaus, Václav - Weigl, Jiří

Fragment, 2013

zobrazit info o knizeMy, Evropa a svět

Klaus, Václav

Fragment, 2013

zobrazit info o knizePublicistika a hry
Dílo III

Balabán, Jan

Host, 2012

zobrazit info o knizeBožská komedie

Alighieri, Dante

Academia, 2013

Knižní tipy pro každého - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Alena Badinová ABA napsal:

    Znáte detektivky Petera Kleina? Je to australan a píše z dostihového prostředí. Zatím napsal (nebo jen u nás vyšly)tři. Už jsem četla dvě – má hluché pasáže líčící podrobnosti kolem dostihů, ale i výborné vtipné dialogy. Určitě za přečtení stojí..

Napsat komentář