Co byste měli vědět, když kupujete dítěti psa

DiteAPes
Děti milují zvířata a psi patří mezi ty nejoblíbenější. Jako každý tvor, ani pes není hračka. Víte, jak postupovat při výchově zvířete, jeho výcviku a především soužití s dětmi?

Nakladatelství Práh se kromě jiných žánrů věnuje i vydávání knih pro chovatele a milovníky zvířat. Jednou z nich je kniha Dagmar Cutkové Dítě a pes.

Jak již její název napovídá, je určena především rodičům, kteří v ní naleznou vše podstatné o výchově a výcviku psů. Autorka se ve velké míře věnuje praktickým radám. Podává jednoduché a přitom užitečné tipy, jak naučit děti chovat se k nejvěrnějšímu příteli člověka, ale i jak třeba psa žijícího v domácnosti připravit na příchod dítěte jakožto nového člena rodiny.

Kniha je pro přehlednost a jednoduché vyhledávání rozdělena do několika kapitol. Nejprve se věnuje trikům ve výchově psa, ale přidává i důležitá doporučení pro ty, kteří teprve o pořízení čtyřnohého kamaráda uvažují.

Poté nastupují jednotlivé kapitoly, které jsou pojmenovány podle toho, co například chcete svého psa naučit, jak se zachovat, když se začne prát s jiným psem apod. Sice smutná, ale podle mě velice důležitá kapitola se věnuje úmrtí psa. Vzhledem k tomu, že ne v každé knize se na toto téma, které do života patří, něco dočtete, považuji zmíněnou kapitolu za velmi důležitou. A nesmím zapomenout na fakt, že je opět zaměřena na to, čemu se kniha věnuje, tedy soužití dítěte a psa. A dítě vezme smrt svého čtyřnohého kamaráda většinou velice citlivě, se zcela odlišným přístupem, než je tomu u nás dospělých.

Na knize mě velice zaujalo to, že se v ní nedočtete pouze strohá doporučení, ale jde v tomto případ o jakousi kombinaci odborného textu s ukázkami ze života. Autorka pokládá otázky, které by nejspíš napadly každého z nás, a posléze se věnuje odpovědím. Neopomenutelný je rovněž fakt, že se kniha nevěnuje jen pohledu lidí a tomu, jak svého psa něco naučit, a to včetně jeho chování vůči lidem, resp. dítěti. Ale za nesmírně důležité a především cenné považuji také pohled psa jako živého tvora, který stojí, stejně jako dítě, před momentem, kdy se musí naučit respektovat svého nového kamaráda. Respekt by totiž v tomto případě měl, resp. musí být oboustranný, jinak nelze takový vztah považovat za pozitivní. Dítě musí pochopit, že pokud chce se svým psem vycházet kladně, bez obav a s pocitem bezpečí, nesmí jen vydávat příkazy, ale musí pochopit i psí jednání, pocity, a musí se například i naučit správně si hrát se svým psem apod.

Text je navíc doprovázen celou řadou barevných fotografií včetně momentků, které zažila sama autorka. Fotografie tak dokonale dokreslují rady v praxi. Knize to nepochybně přináší zajímavost, protože některé výrazy psa či návody na pokyny a chování mohou být těžko pochopitelné jen přes slovní text.

Autorka se profesionálně věnuje cvičitelství psů a spolu se svým manželem vede psí školu. Zaměřuje se v ní hlavně na vztah dítěte a psa. Vzhledem k jejím dlouholetým zkušenostem se tak můžete i s pomocí této knihy dozvědět, jak například zbavit své dítě strachu ze psů.

Knihu vidím jako užitečnou příručku, která podá ucelené informace všem rodičům, kteří vyslechli toužebné přání svého dítěte: tatí, já bych chtěla psa“.

Na necelých osmdesáti stranách se tak dozvíte vše potřebné k tomu, aby se z vašeho dítěte a jeho psa stali skutečně dva nerozluční přátelé, kteří se budou navzájem respektovat. A tak to má být.

Ukázka z knihy:

Děti a psi mají mnoho společného. Žijí teď a tady. Myslí si, že se kolem nich točí celý svět. Vynalézají různé strategie, jak by prosadili svou vůli. Potřebují řád a pravidla, která jim pomáhají rozlišit žádoucí chování od nežádoucího.

Pro jejich spolužití je proto nezbytné stanovit jasné zásady, což je úkol rodičů. Nenechte se přitom znejistit četnými a většinou dobře míněnými radami, které rozdávají vaši přátelé, známí a cvičitelé psů. Rozhodnutí, jak to bude fungovat ve vaší rodině a co smějí a nesmějí dělat dítě a pes, je pouze na vás. Vždy je důležité, aby pravidla sloužila ku prospěchu a bezpečí všech zúčastněných stran. Také je hned od začátku musejí důsledně dodržovat všichni členové rodiny. Často se totiž stává, že sladké štěňátko požívá mnoho volností, které mu lidé v dospělosti zakážou. To pes nechápe stejně jako dítko, které s vámi spávalo v manželské posteli a najednou ho z ní vykážete do vlastního pokojíku a vlastní postýlky. A to vše jen proto, že vyrostlo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDítě a pes

Dagmar Cutková

Práh

Napsat komentář