Panorama francouzské literatury od počátku po současnost

Knihy
Dílo Jiřího Šrámka je chronologickým a systematickým přehledem literárního vývoje ve Francii. Zahrnuje všechny literární žánry a čtenáře seznamuje s tvorbou jednotlivých spisovatelů, popisuje významné tvůrčí impulzy, analyzuje estetické doktríny a charakterizuje příslušná období.

Jiří Šrámek: Panorama francouzské literatury od počátku po současnost

Panorama francouzské literatury obsahuje chronologický a systematicky uspořádaný přehled literárního vývoje ve Francii od počátku až po současnost. Zahrnuje všechny literární žánry, prózu, poezii i drama, nabízí portréty jednotlivých spisovatelů a seznamuje čtenáře s jejich tvorbou, popisuje významné tvůrčí impulzy, analyzuje estetické doktríny a charakterizuje příslušná období. Souběžně s uměleckou literaturou je sledován rovněž vývoj literární kritiky, historiografie a filozofického myšlení. Zvláštní kapitola se zabývá frankofonní literaturou vzniklou na územích bývalých francouzských kolonií v Africe, Americe a Asii. Ve všech oblastech literární tvorby je mimořádná pozornost věnována poslednímu čtvrtstoletí.

Vychází ve dvou svazcích, samostatně neprodejných.

Panorama francouzské literatury od počátku po současnost

Autor: Jiří Šrámek
Počet stran: 1520
Vazba: vázaná
Doporučená cena: 849 Kč
ISBN: 978-80-7294-565-8
Vydáno: 3/2013

Knihu Panorama francouzské literatury od počátku po současnost vydalo nakladatelství Host.

Více informací najdete zde.

O autorovi

Jiří Šrámek je emeritním profesorem teorie a dějin románských literatur Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně a vedle toho dlouhodobě přednášel také na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Publikoval doma i v zahraničí desítky monografických studií zaměřených jak na témata literárněvědná, zejména z oblasti problematiky literárních žánrů (genologie), teorie vyprávění (naratologie) a teorie verše, tak na tematiku literárněhistorickou, především na francouzskou prózu 19. a 20. století. Knižně vydal monografie Základy francouzské verzifikace (1990), Morfologie fantastické povídky (1993), Přehled dějin francouzské literatury (1997) a Dějiny francouzské literatury v kostce (1997).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanorama francouzské literatury od počátků po současnost

Šrámek, Jiří

Host, 2013

Napsat komentář