Víte, co byl úplně první vánoční dárek?

zdroj: http://www.sxc.hu/photo/438777
Tak nad touto otázkou se musí zamyslet Richard, majitel půjčovny společenských oděvů, jenž v práci tráví mnohem více času, než je zdrávo, zatímco mu jeho čtyřletá dcerka roste před očima. Podaří se muži pochopit, co je v životě doopravdy důležité?

Když Richard Paul Evans během šesti týdnů dokončil příběh jedné vdovy a mladé rodiny, která se k ní přestěhuje, jistě ho nenapadlo, že právě stvořil knihu, jež okouzlí více než sedm milionů čtenářů a stane se vánoční klasikou srovnávanou s Dickensovou Vánoční koledou.

Evans Vánoční skříňku, kterou u nás vydalo nakladatelství Plot, původně napsal jako vyznání otcovské lásky svým dvěma dcerám, Jenně a Allison. Postupně se však tato útlá knížka stala poselstvím o zázracích a naději, jež dnes poskytuje útěchu lidem z celého světa. V roce 1995 byl podle ní natočen stejnojmenný film The Christmas Box.

Už několik let žije Richard se svou ženou Keri a dcerou Jennou v maličkém bytě, který je pro mladou rodinu příliš těsný, což Keri přiměje, aby se začala poohlížet po novém bydlení. Náhodou narazí na inzerát jedné starší paní, jež bydlí ve velkém viktoriánském domě sama a hledá podnájemníky, kteří jí pomohou s domácími prácemi a péčí o trávník.  Manžele inzerát okamžitě zaujme a zanedlouho se do vdovina domu nastěhují.

Richard s manželkou brzy pochopí, že Mary nehledá jen pomocníky do domácnosti, ale spíše rodinu, jejíž součástí by se mohla stát. Je však patrné, že starou dámu tíží nějaká bolestná událost z minulosti…

Vánoční skříňka je napsaná velmi čtivým, líbivým jazykem a svou délkou potěší každého čtenáře, který upřednostňuje kratší, prostší příběhy bez komplikované zápletky. Právě díky své jednoduchosti se knížka stala velmi oblíbenou, a to nejen v čase vánočním.

Je patrné, že toto dílo osloví spíše křesťansky orientované čtenáře, jelikož obsahuje mnoho motivů, jež se s tímto náboženstvím spojují. Ale také je v ní vyzdviženo několik základních hodnot, které by měly být vlastní všem lidem, bez ohledu na vyznání.

Vypravěčem a zároveň hlavním hrdinou příběhu je Richard, typický workoholik, jenž tráví v práci mnohem více času než doma s rodinou, a tak přichází o spoustu důležitých momentů, jež se mu nyní nezdají podstatné. Dokud se nesetká s Mary, postarší dámou, ke které se se svou rodinou nastěhuje, ani si neuvědomí, o co všechno kvůli nekonečným povinnostem v práci přichází.

Jeho pravým opakem je Mary, vdova, jež žije už čtrnáct let sama. Nemá žádné děti, a tak když se k ní Richardova rodina nastěhuje, začne se k nim chovat jako k příbuzným. Přestože působí klidným a smířlivým dojmem, v očích se jí zračí bolest, se kterou se stále ještě úplně nevyrovnala.

I když tato knížka sklidila nemalý úspěch, je nutné si ujasnit, že samotná zápletka je velmi předvídatelná a působí jako klišé. Postavy jsou samy o sobě nevýrazné a prototypní – pracující muž, žena v domácnosti pečující o dítě, opuštěná vdova…  Příběh je vystavěn na tradiční, emočně vydírající situaci, jež automaticky v lidech vyvolává lítost a soucit.

Vánoční skříňka není z uměleckého pohledu nijak výjimečná. Přestože byla mnohokrát srovnávána s Dickensovou Vánoční koledou, o stejné nebo podobné kvalitě zde nemůže být ani řeč. Nicméně toto dílko dokáže oslovit mnoho čtenářů, kteří v nelehkých časech hledají útěchu, jež jim může poskytnout.

Ukázka z knihy

Možná, že kdybych byl se tehdy zadíval do toužebných očí své dcerky, hledících na mne z pozlaceného rámečku, byl bych snad přehodnotil své priority. Svou nepřítomnost doma jsem si však sám sobě obratně zdůvodňoval tím, že má rodina se bude později z plodů mé náročné práce radovat se mnou. Dívaje se zpět si však říkám, že jsem ony plody měl někdy ochutnat a zjistit, nejsou-li trpké. (str. 57)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVánoční skříňka

Richard Paul Evans

Plot, 2011

Napsat komentář