Seznamte se se šmoulími začátky!

cerni_smoulove1
Šmoulové se poprvé objevili v roce 1958 jako vedlejší postavy v historickém fantastickém komiksu Johan et Pirlouit. Nakladatelství Albatros nyní vydání jejich příběh…

Příběh Černí šmoulové je prvním samostatným příběhem, v němž se modří hrdinové představili čtenářům jako svérázný národ žijící ve skrytém Šmoulím kraji.

Komiks vyšel roku 1959, ve stejném roce vyšel i příběh Lovec šmoulů, v němž měli svou premiéru Gargamel a jeho kocour Azrael, oba pověstní nepřátelé šmoulího národa.

 

Černí Šmoulové

Vydalo nakladatelství Albatros

Autor: Peyo

Počet stran: 64
Formát: 210×295 mm
Vazba: brožovaná lepená
Vyšlo: 27.02.2013

Přečtěte si více o knize Černí Šmoulové

Podívejte se na ukázkovou kapitolu

—————————————————————————————————-

O autorovi:

Peyo, vlastním jménem Pierre Culliford, se narodil v roce 1928 v Bruselu otci Angličanovi a matce Belgičance. Jeho přezdívku má na svědomí malý bratranec, který neuměl vyslovit zdrobnělinu jeho jména Pierrot. Už jako dítě ho fascinovaly pohádky a strašidelné příběhy, stejně jako komiksy – jeho bohem byl Hergé, kreslíř známého Tintina. Peyo si s oblibou kreslil na okraje školních sešitů, místo aby sledoval výklad učitele.  Zlákal ho svět techniky, stal se promítačem v kině  a v šestnácti letech strávil krátké období na   Akademii krásných umění, jejíž atmosféra však notně zchladila jeho nadšení.

Příběh Šmoulů

V roce 1946 nastoupil do studia, které vyrábělo komiksové seriály, ale kvůli americké konkurenci brzy zkrachovalo. Aby přežil, začal se Peyo věnovat reklamě, kde zužitkoval i krátkou zkušenost z předchozího zaměstnání. Jeho první pokusy neměly valný úspěch, dokud si jeho talentu nepovšiml André Franquin a neumožnil mu publikovat v nakladatelství Dupuis. Tehdy vznikla první dobrodružství Johan et Pirlouit a následovali Šmoulové. Právě díky nim se triumfálně navrátil do světa kresleného filmu – na zakázku Belvision vytvořil seriály o šmoulech, které zakrátko získaly mezinárodní slávu.

Historka jejich vzniku je dnes už legendární. V létě roku 1957 byl Peyo na dovolené a během oběda požádal přítele Franquina památnou větou: „Podej mi šmoulu.“ Nikdo si dnes už nevzpomene, zda to měla být sůl nebo pepř, ale Franquin pohotově odpověděl: „Prosím, a až došmouluješ, šmoulni mi to zpátky.“ Zvláštní a komický nádech těchto slov upoutal Peyovu pozornost. Hned v prvním seriálu, na němž tehdy pracoval, se vzápětí objevily vedlejší postavičky, modří šmoulové, obdaření jazykem plným „šmoulování“. Peya zajímali stále víc a víc – vytvořil téměř stovku dalších šmoulů mnoha rozdílných vlastností, nyní už hlavních hrdinů, nakreslil jejich vesničku a celý mikrosvět, v němž je nechal prožívat neuvěřitelné příběhy, dělat chyby, snít…

A proč modrá? Peyo to vysvětlil svérázně: „

Nemohl jsem je udělat žluté, vypadali by jako nemocní, ani zelené, připomínali by marťany, ani červené, ani černé, ani hnědé, protože atd… A tak dále, a když jsem vyloučil všechny barvy duhy, zbyla modrá.“

Vlastním instinktem dospěl Peyo k barvě, která je přijatelná pro děti i dospělé všech národností a kultur.

Největšího úspěchu dosáhli Šmoulové v roce 1981, kdy se začal seriál vysílat v americké televizi, a po krátké době se s ním mohly seznámit i čeští diváci. Navzdory neklesající popularitě zůstal Peyo celý život skromný a zdrženlivý a uchoval si dětské vidění světa. Nedůvěřoval nikdy příliš lidem, kteří se snažili nad jeho dílem filozofovat, protože sám svůj úspěch pokládal za dar Štěstěny. Zemřel v roce 1992.

——————————————————————————————————-

Nakladatelství Albatros je nejstarší české nakladatelství, které se od svého vzniku specializuje na vydávání literatury pro děti a mládež (bylo založeno v roce 1949; do roku 1969 působilo pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy).

Albatros je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové pro území České republiky. V poslední době vydává své nejlepší knihy pro nejmenší také ve slovenštině. U nás si vyberete od leporel pro nejmenší přes poezii, pohádky, knížky pro začínající čtenáře, literaturu populárně-naučnou a vzdělávací až po fantasy, detektivní příběhy i komiksy. Knížky bohatě barevně ilustrované i příběhy pro zdatnější a náročnější čtenáře.

Vstupte a přesvědčte se!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerní šmoulové

Peyo

Albatros, 2013

Napsat komentář