J. K. Rowlingová – Prázdné místo

PrazdneMisto
Na začátku dubna v České republice konečně vychází nová kniha známé britské spisovatelky J. K. Rowlingové s názvem Prázdné místo.

Tentokrát však nečekejte další pokračování Harryho Pottera, Prázdné místo je totiž román určený výhradně dospělým čtenářům. A nutno dodat, že si s ním Rowlingová poradila bravurně a předkládá tak čtivou tragikomedii s přesahem k politickým tématům.

Děj se odehrává ve fiktivním anglickém maloměstě Pagford. Vše začíná smrtí člena městské rady Barryho Fairbrothera, který padne mrtvý k zemi před golfovým klubem a zanechá po sobě prázdné místo, jež se brzy stane předmětem sváru mezi obyvateli městečka. To, co na počátku vypadalo jako klidné místo k životu, se náhle mění k nepoznání. A nejde jen o to, kdo se stane novým členem městské rady, ale také o rozdíly mezi bohatými a chudými, o konflikty rodičů s dětmi, vzájemnými nepřáteli a o střet mezi dvěma rozdílnými politickými přístupy. Pod povrchem malého spořádaného města to vře a Rowlingová postupně odhaluje střípky ze životů pagfordských obyvatel.

Zaměření na dospělé čtenáře je znát jak ve stylu autorky, který od Harryho Pottera podstatně zvážněl, tak ve výběru témat, kterým se věnuje. Tragédie je okořeněná jemným humorem, politika se mísí se sociálními otázkami. Jednotlivé postavy, které vám mnohdy připomínají vaše sousedy nebo lidi, které potkáváte na ulici, zápolí sami se sebou nebo mezi sebou. Rowlingová obratně vykresluje osudy lidí žijících v maloměstě a činí tak prostřednictvím více než desítek postav – od teenagerů, jejich rodičů i prarodičů. Každý z nich má své vlastní problémy i touhy a každého z nich Barryho smrt nějakým způsobem ovlivnila.

Rowlingová se v knize Prázdné místo kromě politické zápletky soustředí také na společenské problémy od drogové závislosti, šikany, sikhismu, xenofobie, rasismu po sebeubližování a snaží se tak odpovědět na otázku, jak moc jsme zodpovědní za svůj vlastní život a za životy ostatních. Daří se jí opět čtenáře dojmout, nadchnout a donutit se zamyslet.

Doporučení:
Share

Napsat komentář