Cesta kolem světa s komiksovým Leonardem

Leonardo 6
Chcete objet svět a pobavit se při tom? Komiksová postavička Leonarda a jeho oddaný učeň vás provedou různými zeměmi. Nebude nouze o katastrofy a vtipné postřehy ze života v jednotlivých státech.

Tvůrci komiksového Leonarda – Turk a Bob de Groot – se „vyřádili“. Výtvarník kreslící pod pseudonymem Turk má vlastní jméno Philippe Liégeois. Bob de Groot je scénáristou. Sešli se na počátku sedmdesátých let minulého století a vytvořili spolu celou řadu humorných komiksů. Leonardo patří k těm nejžádanějším, i když tomu tak v jeho prvopočátcích nebylo. V současné době má Leonardo mezinárodní úspěch – je překládán do osmnácti jazyků včetně češtiny.

Mně se dostal do rukou až šestý komiksový sešit nazvaný Leonardo 6 - Génius na cestách. Má čtyřicet osm stran a obsahuje jeden dlouhý příběh. Jelikož jsem nečetla předchozí komiksy, nebudu srovnávat. Postavička Leonarda svým vzhledem věrohodně paroduje skutečného Leonarda da Vinciho. Nakreslený starší pán má nepřehlédnutelné dlouhé bílé vousy a na hlavě klobouk. Moc se mi líbí jeho výtvarné zpracování. Ještě větší úspěch u mě i mého sedmiletého syna zaznamenává Leonardův učeň – jak svým zjevem, tak svým nezáviděníhodným údělem. Leonardo se rozhodne objet se svým žákem svět, aby dokázal, že je země kulatá. Vydává se z rodné Itálie přes Turecko, Irák, Irán, Šanghai, Mexiko… až se dostanou zpět do Itálie. Na svých cestách potkávají další cestovatele, setkávají se dokonce i s Kolumbem.

V duchu možná budete soucítit s drobným učněm, který nemá chvíli oddechu. Je neustále využíván geniálním Leonardem. Ten mu poroučí a celou dobu jej k něčemu potřebuje. Jakmile jim dochází cestou palivo, okamžitě nastupuje učeň coby „tažný vůl“. Funguje zároveň jako opravář i poslíček. Musí být k dispozici nejen ve dne, ale i v noci. Nemůže se ani pořádně vyspat. Zatímco Leonardo spokojeně odpočívá a nabírá síly na další den, chudák žáček spravuje pokažené vozidlo. Leonarda s učněm doprovází ještě kočka a myš.

Komiks o Leonardovi je směřován k mladším čtenářům, doporučila bych ho dětem od desíti let. Některé rozhovory a detaily jsou vhodné spíše pro dospělé čtenáře, ti si knihu určitě také vychutnají. Za sebe ji určitě doporučuji a ráda si přečtu i ostatní knížky s Leonardem.

Tento komiks vyšel poprvé v roce 1982. Nyní je opět na pultech. Vydalo ho nakladatelství CooBoo ve společnosti AlbatrosMedia v lednu roku 2013.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLeonardo 6
Génius na cestách

Groot, Bob de - Turk

CooBoo, 2013

Napsat komentář