Napínavé a vtipné čtení k zamyšlení

NeohlizejSe
Mezi místa, kde se odehrávají ta největší lidská dramata, patří prostředí nemocniční a samozřejmě prostředí zločinu. Důkazem toho jsou více či méně úspěšné televizní seriály, které zahlcují televizní obrazovky a jsou velmi oblíbené. A nejenom diváka, ale také čtenáře lákají knihy s podobnou tématikou.


V románu Neohlížej se od Eileen Dreyer se snoubí obě zmiňovaná prostředí. Autorka si nemocniční prostředí nezvolila náhodou. Než se z ní stala úspěšná spisovatelka, pracovala šestnáct let jako ošetřovatelka na traumatologii a vzdělávala se také v oboru soudního lékařství a v patologii.

Hlavní hrdinkou napínavého příběhu je Molly Burkeová, ošetřovatelka v nemocnici, která z finančních důvodů přijala také místo městského koronera. Tato čtyřicátnice, která byla jako „pouhá“ ošetřovatelka velkým zklamáním pro své úspěšné rodiče, žije osaměle v nádherném domě plném starožitností, který ovšem rodiče odkázali jejímu úspěšnějšímu bratrovi. Molly poznamenala válka ve Vietnamu, kde byla jako ošetřovatelka. S traumatickými zážitky a depresemi se snaží vyrovnat s pomocí psychologa, práce a občas sáhne po alkoholu. Snaží se také zapomenout na dvě nevydařená manželství, samotu a hlavně na soudní spor, ve kterém byla obviněna ze zanedbání zdravotní péče a který prohrála. I když má spoustu svých osobních problémů, zaujme ji série podivných sebevražd pěti známých právníků, nenajde však nic, co by nasvědčovalo zločinu. Poté, co ji navštíví bratr jedné oběti, bezdomovec Joey Ryan, pustí se do dalšího pátrání a zjistí nové závažné okolnosti, které potvrzují zločin. Molly se se svým pátráním dostává do velkého nebezpečí, někdo se ji pokusí zabít, je unesena, v okolí jejího domu je nalezen polomrtvý Joey Ryan… Přes všechny překážky se jí pomaličku daří případ objasnit, zjišťuje, že do případu jsou zapleteni lidé, kterým věřila, a naopak z nepřátel se stávají přátelé.

Čtenáře čeká v první části knihy, která má celkem dvacet jedna kapitol, poměrně obsáhlé a chvílemi nudné seznámení s Molly a prostředím, ve kterém pracuje. Pokud se ovšem „prokouše“ touto částí, zjistí, že je potřeba vyřešit velkou spoustu nejasností, že je mnoho nezodpovězených otázek, na které chce dostat odpověď. Co je za záhadnými sebevraždami, přežije Joey svá těžká zranění, kdo usiluje o život Molly…? Čtenář tak spolu s hrdinkou rozplétá záhadný propletenec a kniha začíná mít spád. Závěr knihy přináší nejen rozuzlení, ale také lítost, že setkání s Molly končí (pokud ji ovšem odpustíte, že v úvodu příběhu pojídala na pitevně hamburgery nad mrtvolou). Nezoufejte! Molly je hlavní postavou dalšího autorčina románu Hlavolam, který ovšem vyšel v nakladatelství Alpress už v roce 2005.

V knize Neohlížej se najde čtenář nejen napětí, ale také vtipné pasáže a hlavně spoustu zajímavých informací ohledně práce koronera a o zdravotnickém systému v Americe, a většina z nás si patrně oddychne, že na něj není odkázaná!

Ukázka z knihy:

…Dneska jsem dostala chlápka, který padl jako podťatý přímo na toaletě. Nohy mu trčely ven. Museli ho přinést i s tou zatracenou mísou. Tomuhle já říkám, že je to divné. Pak mi přihráli případ nějaké paní, která se zapřísahala, že jí boží hlas nabádá mít se na pozoru před sousedovým psem, aby na ni neštěkal. Je to totiž ďábel, který se jí pokouší uzmout duši. A tak tomu psovi raději prořízla hrdlo. Ovšem než se jí to povedlo, tak se jí pes – mimochodem, byl to pitbul, což možná té její teorii dodávalo váhy – zakousl do šíje. Nepustil se, a tak předstoupili před boží tvář společně. Chcete slyšet ještě nějaké divné věci? – Pět právníků spáchalo sebevraždu během tří neděl Winnie! – Já jednou viděla v Chicagu umřít čtyři řezníky při různých nehodách na kluzišti. – Molly si přetřela tvář. Vytáhla z kapsy prášky na uklidnění a hodila si jeden do pusy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNeohlížej se

Dreyer, Eileen

Alpress, 2011

Napsat komentář