Průvodce nekonečným seriálem

ulice
Ulice je pořad, který si oblíbil velký počet diváků. Večer co večer si do křesla sedá mnoho z nás, aby sledovali další epizodu. Patříte také mezi ně?

Kdo by neznal seriál Ulice, který vysílá již pár let televize Nova? Každý z nás ho minimálně jednou viděl. Nakladatelství Brána vydalo na konci roku 2012 knihu o tomto pořadu. Jmenuje se Ulice – průvodce seriálem a napsala ji spisovatelka Alena Šloufová.

Autorka se narodila v roce 1948. Pracuje jako novinářka a spisovatelka. Na svém kontě má již mnoho knih, které vypráví o životě slavných českých herců, například Květy Fialové či Miroslava Donutila.

Publikace je přehledně rozdělena do tématických kapitol. Před tou první je umístěn Prolog, ve kterém režisér Dušan Klein vzpomíná na začátky natáčení a přidává k tomu pár historek.

Kapitol je v knize celkem sedm. První seznamuje čtenáře s ženskými postavami. Najdeme zde opravdu všechny. Jsou většinou hlavními aktérkami děje. Divačky se v nich často vidí a buď si je oblíbí, nebo je nesnáší. Jsou jako my. Druhá nás pak seznamuje s těmi mužskými, třetí se věnuje dětem a čtvrtá vzpomíná na postavy, které už v Ulici nehrají. Osud tomu asi tak chtěl. Pátá kapitola rozplétá velké klubko vztahů. V seriálu jich najdeme opravdu hodně a někdy je těžké se v nich vyznat. Proto má tato kapitola za úkol udělat vám v nich trochu pořádek. V předposlední kapitole se autorka věnuje formálnějším tématům. Čtenář se zde dočte, jak vlastně jednotlivé epizody vznikají, co se děje po natáčení, nebo co je na výrobu vůbec potřeba. Člověk se tak dozví zajímavé informace a díky nim si dokreslí představu o tom, co se vlastně děje, než se seriál odvysílá v televizi. V sedmé a zároveň poslední kapitole si člověk může udělat malé kvízy, které se samozřejmě týkají seriálu.

Na konci knihy, v samotném závěru, se čtenář ještě dozví zajímavé pikantnosti, například kolik natáčecích dnů proběhlo, kolik papírů bylo popsáno, nebo kolik účesů bylo připraveno pro seriálové kadeřnictví. A jako třešničku na dortu bych označila dvoustránku, kde autorka sepsala seznam dětí, které se narodily během natáčení, ale ne v seriálu, nýbrž v životě herců. Rozhodně se tedy máte na co těšit.

Dílo své čtenáře seznamuje se všemi postavami Ulice. V jednotlivých kapitolách si pak přečte o jejich osudech. O tom, jak se jejich postavení v životě v průběhu seriálu postupně vyvíjelo, jaké byly jejich největší životní mezníky a co si o nich myslí herci, kteří je hrají. Vše je doplněno velkými barevnými fotografiemi, které jen dokreslují atmosféru a donutí diváka zavzpomínat si na jednotlivé scény.

Dílo se mi líbilo. Je přehledné, plné krásných ilustrací, a člověk musí nostalgicky vzpomínat na to, s čím už se setkal. A to nejen v seriálu, ale i ve svém reálném životě. Ulice je totiž seriálem, který je o obyčejných lidech. To, co se stane tam, se klidně může stát komukoliv z nás. Proto je, dle mého názoru, tento pořad tak populární.

Kniha se bude zajisté líbit hlavně fanouškům, kteří seriál už sedm let sledují. Je ale možné, že díky této publikaci přiláká Ulice další diváky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUlice
Průvodce seriálem

Šloufová, Alena

Brána, 2012

Napsat komentář