Pokřik Havranů zazní již potřetí

475966_king_arthurs_sword_in_the_rock
Dokázali porazit divoké Wesy i temné černokněžné pány, poradili si s nejmocnějším kouzlem, které kdy kdo stvořil, a uzavřeli mezidimenzionální trhlinu, jež hrozila zničit celý kontinent Balaia. Zvládnou však nebezpečí takřka z vlastních řad?


Dítě Noci, v pořadí třetí kniha ze série nesoucí název Kroniky Havranů, jejímž autorem je James Barclay, vyšla koncem roku 2012 v nakladatelství Fantom Print.

Od chvíle, kdy jsme opustili Balaiu v knize Polední stín, uplynuly již čtyři dlouhé roky. Celá země se postupně vzpamatovává ze zpustošení válkou z Wesy a na první pohled by se mohlo zdát, že vše zajíždí zpět do svých starých kolejí. Ne všechno se však vrací k starému… Havrani se rozpadli, každý z nich žije svůj vlastní život. Neznámý válečník vychovává svého malého syna a jeho živností se stává hostinec, Hirada zaměstnávají hordy drakobijců, snažící se získat hlavu tří zástupců dračího rodu Kaanů, kteří zůstali na Balaie uvězněni po uzavření mezidimenzionální trhliny, Ilkar se ze všech sil snaží zrenovovat svou rodnou univerzitu a měnič Thraun si užívá chvíle svobody s vlčí smečkou, jež se stala jeho rodinou.

Tento stav naruší cosi, co by se za normálních okolností mohlo jevit jako něco pozitivního. Erienna, dordoverská čarodějka, a Denser, xeteský mág, se dočkali potomka. Je jím dcera Lyanna, která však díky tomu, že každý z jejích rodičů je z jiné univerzity, oplývá nečekanou a velmi nebezpečnou magickou silou. V její osobě se mohou spojit magické síly Jednoty, jež byly kdysi v historii země rozděleny, což dalo vzniknout čtyřem univerzitám.

S tím, jak se dordoverští mágové snaží Lyanu nešikovně usměrnit, snáší se na zemi jedna přírodní katastrofa za druhou. Několikadenní ničivé bouře, blesky objevující se na zdánlivě čisté obloze a velké přílivové vlny dokazují, jaký obrovský potenciál se v malém dítěti skrývá. Není se co divit, že Lyanna se dostává do hledáčku velmi nebezpečných nepřátel. Pro Eriennu a její dceru tak nastává souboj o holý život.

Zatímco se Havrani, které staré přátelství spojilo opět dohromady, snaží zpacifikovat jednotlivé nepřátele, Lyanna se dostává k posledním zástupcům ovládajícím magii Jednoty, k čarodějkám Al-Drechar. Tam má podstoupit plné magické probuzení a ovládnout své schopnosti. Podaří se jí to dříve, než ji vystopují ti, kteří by malou dívku raději viděli mrtvou?

Na poslední díl celé trilogie jsem se velmi těšila, jelikož již předchozí dva díly mne velice bavily a byla jsem zvědavá, jak celý příběh dopadne. Příjemně mě překvapilo, když jsem zjistila, že mne nečeká žádný zdlouhavý rozjezd, ale že vyprávění mne ihned vhodí přímo do středu dění. Autorovu tempu, jež nebylo přerušované žádnými zdlouhavými popisy krajiny či podobně, jsem se rychle přizpůsobila a se zatajeným dechem sledovala putování hlavních hrdinů, které bylo okořeněné četnými překvapeními.

Jelikož mezi druhým a třetím dílem Kronik Havranů uplynuly čtyři roky, je zřejmé, že i hlavní hrdinové prodělali mnohé změny co se jejich povahové stránky týče. Připadalo mi, že jejich osobnosti autor více propracoval, což celou knihu posunulo opět o něco výše. Jediné, co se mi zrovna nezamlouvalo, byl fakt, že naprostá většina postav v knize je „černobílá“, tedy buď stoprocentně na straně dobra, nebo stoprocentně na straně zla. Mnohem zajímavější by pro mne bylo, kdyby někdo pro děj podstatný přešel z dobré strany na špatnou či naopak.

Kniha Dítě Noci dozajista potěší všechny fanoušky klasické fantasy. Kouzla zde létají ve frekvenci vyšší než velké, hrůzostrašní draci brázdí oblohu, hrdinové se snaží zachránit svět a jejich meče přitom nezahálejí ani minutu. Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala, tedy příjemné chvíle plné napětí a potěšení z kvalitní četby.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDítě Noci
Kroniky Havranů

Barclay, James

Fantom Print, 2012

Napsat komentář