Napínavé dobrodružství malé baletky

Foggy Winter Landscape
Další knížka pro malá děvčátka, kterým se líbí tancování, balet a mají rády pohádky, spatřila světlo světa. Dostanete se v ní do soukromé baletní školy i do pohádkového příběhu.

Možná jste četli knihu nazvanou Malá baletka Ela a kouzelné baletní střevíčky.

Nakladatelství Mladá Fronta vydalo v roce 2012 její pokračování pod názvem Malá baletka Ela a ledová kletba. Autorka, primabalerína Darcey Bussellová, vás vezme na další úžasnou cestu do vzdálené země baletu a kouzel.

Po úspěchu, jaký u nás doma slavila první knížka o malé baletce Ele, jsem se svou dcerou, která nedávno začala chodit do přípravky baletu, přečetla její pokračování. Pokud ale neznáte první díl, nezoufejte. Hned na začátku je vysvětleno, jak Ela přišla k baletním střevíčkům a čím jsou zvláštní. Hlavní hrdinkou je opět holčička Ela. Ela oplývá vlastnostmi, jakými jsou vytrvalost, skromnost, dobrosrdečnost, vynalézavost a houževnatost. Myslím, že pro malé holky může být docela vhodným motivujícím příkladem. Balet miluje celým svým srdcem a jejím snem je získat roli Modrého ptáka v představení konaném na závěr školního trimestru. Všechny baletky z Eliny třídy chtějí ztvárňovat tuto roli. Ela trénuje a trénuje…

Uprostřed noci na sebe opět upozorní Eliny červené baletní špičky – začnou jiskřit a zářit jako rubíny. Ela odhazuje přikrývku, vybíhá z postele a roztřesenými prsty si je obouvá. Dostává se zpět do Země kouzel, kde zažívá napínavé dobrodružství. Opět se setkává se Švestkovou vílou, ale také se zlým Myším králem. Svou vynalézavostí a důvtipem se snaží zrušit kletbu Myšího krále a osvobodit Zemi kouzel ze zimního zajetí. Podaří se jí to? Jak dopadne konkurz na roli Modrého ptáka?  Fiktivní pohádkový příběh zaujal mou dceru i mě. Skutečná rivalita mezi uchazečkami před konkurzem může být klidně reálná. V jedné publikaci tak zažijete reálné dobrodružství malé školačky a zároveň kouzelnou pohádku. Skloubení skutečného a fiktivního světa je nenásilné, pohádkové.

Děj knihy je doprovázen drobnými ilustracemi Katie Mayové. Připadají mi jemné a křehké. Bohužel, stejně jako v první knize, mě mrzelo, že jsou černobílé, když na tolika místech je text doslova prosycen barvami:

„Jakmile zavázala mašle, začaly ji brnět nohy. Vstala a brnění se rychle šířilo od špiček prstů u nohou k hlavě. Vzápětí už se otáčela uprostřed ohromného množství barev – růžové, fialové, modré, červené, žluté, oranžové, zelené…“(str. 26)

Publikace je určena dětem od šesti let. V tomto věku už některé děti chodí do první třídy, písmo je dostatečně velké, mohou si tedy číst i samy. Těm děvčátkům, které ještě číst neumí, mohou příběh přečíst rodiče, je opravdu kouzelný a mohu ho vřele doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá baletka 2: Ela a ledová kletba

Bussellová, Darcey

Mladá fronta, 2012

zobrazit info o knizeMalá baletka: Ela a kouzelné baletní střevíčky

Bussellová, Darcey

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář