Pohádkový příběh malé baletky

Malá baletka Ela
Některé dospělé ženy mají rády červenou knihovnu. Pro mladé dívky se zase v knihkupectvích objevují „růžové“ tituly. Dvoudílná novinka s typicky holčičím motivem se právě nachází na našich pultech.

Jelikož mám doma holčičku, která nedávno začala chodit do baletu a má ráda vše, co je holčičí a růžové, udělala jsem jí obrovskou radost novou knížkou o baletce. Zaujala mě už na první pohled – růžová obálka s nakreslenou baletkou uprostřed a kolem ní se třpytí hvězdičky. Co může být lákavějšího pro malé děvčátko? Je určena pro děti od šesti let.

Jak už napovídá název knížky Malá baletka Ela a kouzelné baletní střevíčky, hlavní hrdinkou je malá Ela. Každý člověk má nějaký sen. Ela je doslova posedlá baletem. Miluje pocit, že se točí dokola, skáče do vzduchu a pohybuje se. Jako samouk trénuje baletní kroky a pozice. Učitelkou jsou jí knížky z knihovny. Tančí doma, na zahradě i na ulici… Jaké pokušení pro ni nastává, když přímo v ulici, kde bydlí, otevírají Baletní školu madam Zarachovové… Jenomže rodiče ji z finančních důvodů do baletní školy nemohou posílat. Ela svůj sen sní před velkým domem s kovovým plotem a bránou, v němž se škola nachází. Jednoho dne proklouzne bránou a nakukuje oknem dovnitř. Tam vidí tančit děvčata zhruba ve stejném věku jako je ona sama – asi devítiletá. Nedokáže se ovládnout a přidržujíc se parapetu tančí s nimi. Paní učitelka madam Za-Za si Ely všimne. Cítí, že Ela balet nade vše miluje. Rozhodne se ji přijmout a zapůjčí jí i baletní špičky, růžový trikot a návleky se slovy:

„Jsou to zvláštní boty, Elo. Doufám, že jednoho dne zjistíš, jak moc jsou zvláštní.“ (str. 28)

Ela je v sedmém nebi. Po první lekci baletu si večer v posteli čte příběh o Louskáčkovi, aby věděla, jak děj, který nacvičovaly, pokračuje. Vtom její červené baletní střevíčky začnou ve tmě zářit a jiskřit… Ela se ocitá v Zemi kouzel a zažívá pohádkové dobrodružství. Pokud se chcete přenést do této kouzelné země spolu s Elou, poznat Království sladkostí, hodnou Švestkovou vílu i zlého Myšího krále, tak si přečtěte první díl této knižní novinky.

Publikace má poutavý děj a mou dceru zaujala. Autorka, primabalerína Darcey Bussellová, vtáhne čtenářky do příběhu, a dostanou se s Elou jak do reálného velkého sálu plného zrcadel, tak do fiktivního pohádkového příběhu. Kniha obsahuje řadu drobných ilustrací Katie Mayové. Tyto obrázky perfektně ladí s dějem a mají i důležité detaily. Je veliká škoda, že jsou černobílé i přesto, že je v knize popisována barva a třpyt. Na první pohled tak zůstává lákavá pouze obálka knihy a vzhledem k tomu, že se jedná o dětskou beletrii, tak je to velké mínus.

V závěru knihy najdete popsány a vyobrazeny (žel opět černobíle) základní baletní pozice, obsah a malou ukázku z následujícího dílu nazvaného Malá baletka Ela a ledová kletba. Už se na něj moc těšíme. Obě knihy vyšly v nakladatelství Mladá fronta v roce 2012. Za svou dceru mohu první díl určitě doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá baletka: Ela a kouzelné baletní střevíčky

Bussellová, Darcey

Mladá fronta, 2012

Pohádkový příběh malé baletky - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. corporations offshore napsal:

    Jen tak mimochodem, podle této knihy – či spíše, na její motivy – byl natočen film. Vím, že to bylo celé překopáno do satirična a jako prostředníček namířený proti některým principům a věcem v knize obsaženým. Ten film jsem měla dlouho hodně ráda. Do doby, než jsem si přečetla knížku (momentálně není radno se v mé přítomnosti byť zmiňovat, že ona filmová verze existuje).

Napsat komentář