Vynálezy, které měly změnit svět

odvazne_vize
Lidstvo má odedávna touhu zlepšovat svět kolem sebe, měnit ho podle svých představ a pokusit se přemoci sílu přírody. Některé z vynálezů se za pomoci moderních technologií podařilo uvést v činnost, jiné skončily jen jako projekty či prototypy někde ve skladištích…

A právě tomuto tématu věnoval Václav Pavlík svou publikaci, která vyšla v nakladatelství XYZ pod názvem Odvážné vize.

Mít dobrý nápad je věc jedna, snaha a možnosti ho zrealizovat věc druhá. Dobrý nápad, který by lidstvu pomohl v nějaké oblasti, je jistě vítaný. Možná si řeknete, že dnes už není co vymýšlet, když všechno máme. Vize o budoucnosti jsou ale pořád tak širokého spektra, že se nejrůznějších nápadů asi jen tak nezbavíme. Ve dvacátém století, za dob totalitních režimů, se zrodilo takových vynálezů, o kterých běžně ani nevíme, že byly uvedeny v činnost nebo vůbec sepsány na papír. A že šlo skutečně o odvážné myšlenky, se můžete přesvědčit právě v této knize.

Autor věnuje největší prostor dvěma zástupcům světa vynálezů, kteří v tehdejší době patřily mezi ty, jejichž snahou bylo ohromit svět – Sovětský svaz a nacistická třetí říše. I když jsem již dříve na nejrůznějších místech četla o tajných experimentech a pokusech, vynálezech nových technologií, kterými chtěl Hitler ovládnout svět, po přečtení této knihy jsem si jednak udělala ucelený pohled a především jsem se dozvěděla spoustu dalších informací. Totéž v podstatě platí i pro bývalý Sovětský svaz. Jeho projekty na obydlení Sibiře či stavby velkých říčních magistrál, … Problém je ale v tom, že po rozpadu SSSR došlo ještě k většímu úbytku zdejšího obyvatelstva odchodem do „útulnějších“ míst (až dva milióny lidí), a tak se plány Ruska odkládají. Stejně jako zůstala ležet na stole celá řada jiných projektů.

Václav Pavlík ale nezůstává jen u obecných seznamů, dá-li se to tak říci, ale věnuje se do hloubky jednotlivým vizím, detailně je rozebírá a uvažuje, zda by skutečně byly přínosem pro lidstvo, nebo začátkem jeho zkázy. Jako například vize atomových ponorek, která se pomocí moderních technologií skutečně na svět dostala a dnes jsou tato podvodní plavidla běžnými v armádách světových velmocí. Zase se ale dostáváme ke slovíčku „ale“. Původně totiž právě v případě využití atomové energie byla vize v této oblasti zcela jiná. Doktor technických věd Pokrovskij chtěl využít její energii nejprve pro zvýšení teploty arktických zemí, což se ale jevilo jako nereálné, a tak byl stvořen nápad necestovat touto oblastí na vodě, ale pod ní právě za využití atomové energie. Tyto ponorky měly sloužit kromě jiného například k rybolovu. Záměr jistě chvályhodný, nicméně jak sám autor uvádí, vše skončilo jinak než lovem ryb a nyní tyto ponorky vozí náklady raket, které dokážou zničit svět i několikrát…

Ukázka z knihy

Velkou novinkou v obalové technice, která se objeví na našem trhu v roce 1956, bude balení zboží do silonových sáčků. V zahraničí s tím již učinili dobré zkušenosti. Tyto sáčky mají oproti papírovým ohromné výhody. Jsou stoprocentně hygienické, ochrání zboží od prachu a vody a jsou naprosto nezničitelné. Lze v nich přenášet potraviny, které obsahují vodu, jako např. maso, kysané zelí nebo oškrábané brambory, což jistě uvítají hlavně zaměstnané ženy. Další výhodou je, že takto zabalené potraviny neztrácejí vodu, a vydrží tedy čerstvé mnohem déle. Zboží v nich zabalené neumáčí ostatní nákup ani nepoškodí tašku.
Jejich použití je velmi široké. Pánské košile nebo dámské prádlo v nich zabalené vypadá velmi elegantně.
Vyrobit takový sáček však nebylo jednoduché. Stálo to stovky a stovky pokusů se silonovou folií, ale výsledek byl natolik průlomový, že mu byl na úřadě pro vynálezy udělen patent.
Během dalších desetiletí se silonové sáčky nebo balení do silonové folie stalo samozřejmostí. Ale právě ona nezničitelnost dělá vrásky na čele těm, kdo mají na starosti ochranu životního prostředí.

Publikace, která čítá více jak tři sta stran, je velmi přínosnou pro všechny, kteří se zajímají o historii vynálezů, mají zájem poznat myšlení vědců své doby a uskutečnění jejich snů v realitu. Bude se ale líbit i těm čtenářům, kteří prostě chtějí jen zůstat v obraze, co se týká vědy a techniky, a získat nové poznatky o světě, který k vývoji Země už neodmyslitelně patří. Potěší i milovníky letadel a dalších přístrojů, protože autor se těmto strojům věnuje do nejmenších detailů jejich popisu a fungování a nevynechává ani ty, které světlo světa spatřily pouze na papíře. U některých představ se třeba i zasmějete, byť to není záměrem této knihy, u jiných ztuhnete, protože například vize Adolfa Hitlera, pokud by byly uskutečněny, by změnily svět natolik, že si to možná ani nedokážeme představit.

Zajímavá je i část věnovaná vizím budoucnosti, a to nejen z dnešního pohledu, ale i jak si ji představoval svět před padesáti lety apod. Možná se budete divit…

Je přínosem, že tato kniha vznikla, a rozhodně bych doporučovala si ji přečíst. A nemusíte být fanouškem vědy a techniky. Publikace vám totiž otevře oči. Donutí vás k zamyšlení nad tím, co denně děláme a co považujeme za samozřejmé. Ale někdy se věci mohou zvrtnout tak, že dobrá věc se přemění na něco, co uškodí nejen jednotlivci, ale třeba celému světu. Bez vynálezů bychom dnes nebyli ve vývoji tam, kde jsme, takže je nutno podotknout, že je třeba podporovat nové a nové projekty. Ale na druhou stranu stojí za to se zamyslet nad jejich skutečným smyslem, využitím i možností zneužití…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOdvážné vize – Projekty, které měly změnit svět

Václav Pavlík

XYZ

Napsat komentář