Připravte si přírodní léčiva sami!

leky
Nedůvěřujete lékům zakoupeným v lékárně? Chtěli byste sami zkusit vyrobit léčivo, které vám pomůže a které neobsahuje žádné chemické přísady? Pak mám tip právě pro vás!

V nakladatelství Grada vyšla v letošním roce kniha etnobotanika Jamese Wonga Vypěstujte si vlastní léky. Jako podtitul je uvedeno, že se jedná o snadné recepty na přírodní léčiva. Byla jsem tedy zvědavá, jaké přísady budou potřeba na různé typy problémů, a zda se jedná o skutečně jednoduchou výrobu. Otázkou také bylo, jaké suroviny budou při zhotovení potřeba, s čímž souvisí i dostupnost jejich získání.

Na první dojem se publikace jeví velice barevná, se spoustou fotografií, což je podle mě potřeba, pokud budu vytvářet něco, co jsem doposud ani nezkoušela.

Kniha je rozdělena do jednotlivých kapitol pro přehlednost a snadnější vyhledávání problémů, kromě jiného je zvlášť uvedena i část pro malé děti. To považuji za více než cenné, protože u dětí a dospělých se léčba a množství samozřejmě liší nejen při použití přírodní léčby, ale i té „klasické“, lékařské. Stejně tak je jistě vítaná i kapitola věnovaná ženským problémům. Jediné, co bych vytkla u tohoto rozdělení, je fakt, že tu nejsou uvedeny čísla stránek, kde čtenář najde kromě zmiňovaných i další části (podkapitoly), například poruchy trávicího ústrojí, nemoci kůže, bolesti svalů… Čtenáři tudíž nezbude nic jiného, než listovat na přibližně sto dvaceti stránkách a hledat tu podkapitolu, kterou má zájem pročíst.

Publikace, nebo lépe řečeno příručka, uvádí nespočet možností, jak si pomoci od bolestí, jak zatočit s průjmem či zácpou, co použít při píchnutí vosou a jiným hmyzem apod. Kromě těchto „dennodenních“ útrap se zaměřuje i na závažnější problémy, jako je třeba možnost snížení cholesterolu přírodními léčivy nebo jak si pomoci při cystitidě. Velká většina receptů je ale věnována těm problémům, se kterými se můžeme setkat denně. I ten, kdo má akné či další pleťové problémy, si tu najdete svůj recept, který by mu mohl pomoci. Některé jsou skutečně zajímavé, jako třeba ledové bonbóny při nachlazení a chřipce či životabudič po probdělé noci.

Jistě si nyní řeknete: Co k tomu ale budu, kromě rostlin, potřebovat? Podle autora jde o základní kuchyňské nářadí, například potřebujete sítko, rendlík, odměrku, váhu, lžíce…

I co se týká jednotlivých rostlin, je situace obdobná. Většina z nich je běžně dostupná někde na polích a loukách. Velkou většinu z nich si ale můžete sami vypěstovat nebo případně zakoupit v zahradnických centrech. Naleznete tady informace týkající se pěstování i sběru rostlin a jejich zpracování.

Některé přísady si ale budete muset zakoupit, například olivový olej, med apod.

V závěru knihy se autor věnuje shrnutí jednotlivých rostlin, takže se dozvíte ve zkratce vše, co je nutné o nich vědět – kde rostou, jak se uskladňují, a především, na jaký problém se daná rostlina používá.

Kniha je velmi hezky zpracovaná a s podrobnými a jednoduchými návody na přípravu receptů může pomoci každému, kdo má o tuto oblast zájem. Je to zároveň i vhodný a zajímavý dárek pro známé či příbuzné, kteří třeba bydlí na vesnici, mají větší možnosti týkající se pěstování, nebo prostě žijí v souladu s přírodou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVypěstujte si vlastní léky
Snadné recepty na přírodní léčiva

Wong, James

Grada, 2011

Napsat komentář