Pojďte si hrát s Kájou

Šikulka Kája
Chcete, aby byly vaše děti co nejlépe připraveny do školy? Můžete jim podat pomocnou ruku ve formě pracovních sešitků, které budou aktivně rozvíjet ty schopnosti, jež budou ve škole potřebovat. Jeden z takovýchto titulů bych vám ráda představila ve své recenzi.

Do rukou se mi dostala knížečka plná úkolů pro děti od pěti do sedmi let. Nese název Šikulka Kája – Hledám a pamatuji si. Celou publikací čtenáře provází housenka Kája. Tato kreslená postavička se vyskytuje téměř na každé stránce. Jelikož je určena velmi malým dětem – předškolákům a mladším školákům, významnou roli hrají ilustrace. Kája je jako motivační činitel velmi důležitá.Většina obrázků je barevných. Ty, které jsou černobílé, si děti mohou vybarvit.

Autoři Alena Nevěčná a Jiří Nevěčný knihu zpracovali podle následujícího schématu: Na začátku knihy Kája přivítá malé předškoláky a vybídne je, aby do připravených řádků vepsali své jméno. Mají zde také možnost napsat svou přezdívku, pokud nějakou mají. S Kájou si na šedesáti čtyřech stranách snadno rozvíjejí paměť a zrakové vnímání.

Procvičují si hledání objektu v prostoru, nalézají rozdíly mezi celkem a jednotlivými částmi, rozlišují ve vertikálním i horizontálním směru, hledají stejné předměty a vybarvují je. Tyto hry a úkoly vytvářejí dobrý základ pro budoucí učení, které je bude ve škole čekat ve vyšších ročnících. V zadní části knihy naleznete řešení složitějších úkolů. Na poslední straně má Kája pro děti přichystané malé překvapení – vysvědčení. To můžete dětem vystřihnout a vyplnit (místo, datum). Je opatřeno dokonce razítkem a samozřejmě nechybí obrázek Káji.

Mé děti bavilo spojování ilustrací s jejich stíny, vybarvování obrázků podle čísel a seřazování předmětů podle odstínů jednotlivé barvy. Jako velmi přínosné bych hodnotila úkoly na procvičování paměti, k nimž patří například tento úkol:

Děti si mají pozorně prohlédnout horní část stránky. Jsou na ní vždy dvojice předmětů. Poté jim tuto část zakryjete. Ve spodní části stránky jsou tytéž předměty, jen samostatně. Úkolem je vzpomenout si, které dva patřily k sobě a spojit je čarou.

Děti si mohou hrát i s barvičkami. V jednom cvičení jsou umístěny plechovky obsahující barvy (červenou, žlutou, zelenou, modrou a hnědou) a každá z nich je očíslována. Černobílé obrázky, jejichž části jsou označeny číslicemi, mají malí školáci přiřadit podle čísla k dané plechovce a danou část vybarvit podle příslušné barvy. Jde o poučné, zábavné cvičení. Procvičí si na něm poznávání barev a číslic do 5.

Publikaci vydalo nakladatelství Grada v roce 2012. Chtěla bych upozornit na to, že rovněž v tomto nakladatelství vyšel podobný sešit s úkoly pro děti s názvem Šikulka Vendy – Logické hrátky. Ten je ale určen o něco starším dětem. Za sebe a své děti mohu oba dva tituly doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠikulka Kája
Hledám a pamatuji si

Nevěční, Alena a Jiří

Grada, 2012

Napsat komentář