Máte rádi těstoviny?

Těstoviny
Už nemusíte jezdit do slunné Itálie, abyste si pochutnali na typicky italsky připravovaných těstovinách. Tamní speciality můžete ukuchtit ve svých vlastních kuchyních.

Publikace Těstoviny je obsáhlá kuchařka napsaná přímo italskou gurmánkou, původem z Benátska, Laurou Zavan. Vydalo ji v listopadu roku 2012 nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media.

Moderní kuchařka vás seznámí s 82 nápaditými recepty pocházejících z Itálie. Prostřednictvím dílčích fotografií uvidíte krok za krokem jednotlivé fáze přípravy jídel. Důležitý je doprovodný text, který je vysvětluje, nemůžete se tedy při vaření „ztratit“. Autorka Laura Zavan se snaží předat kuchařům to, co se naučila ve své rodině i během svých gurmánských experimentů. Nabádá k používání kvalitních surovin – máme se informovat o jejich původu a být nároční. Svými názory mi velmi připomíná našeho šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a jeho čerstvé a kvalitní produkty, z nichž vaří…

Kuchařka rozčleněna do devíti kapitol – v Základní kapitole se dozvíte správné názvy krátkých a dlouhých těstovin včetně fotodokumentace, jak si můžete vyrobit domácí těstoviny, a dokonce jak získáte těstoviny ochucené. Máte-li málo času, pak se určitě zastavte u kapitoly Expres, v níž je návod, jak připravit rychlou omáčku ještě než se vám těstoviny uvaří. Další kapitoly vám přinášejí inspiraci na těstoviny zeleninové, masové či s rybami a korýši. Nechybí samozřejmě ani kapitola na rozličné úpravy lasagní. Přiznám se, že nad fotografiemi se mi sbíhaly sliny.Vše je úhledně, čistě a chutně nafoceno – recepty na mě působí dojmem, že podle nich uvařím italskou specialitu zcela bez problémů. Jakmile jsem se však začetla do textu, v němž jsou vyjmenovány ingredience, téměř každý recept mě odradil – například 4g sépiového inkoustu (opravdu jsem neměla o jeho existenci dosud ani ponětí), špek lardo di Colonnata nebo lardi di Arnad, čerstvý mečoun, podlouhlá rajčata, dýně hokkaidó, hoblinky lanýže a další „běžně dostupné produkty“. Poradila jsem si tak, že jsem použila obyčejný špek a suroviny z našeho supermarketu na maloměstě. Takto asi typicky italských specialit nedocílím, ale domácí jídelníček jsem obohatila a penne na pórku se žampiony chutnalo celé rodině.

Na knize oceňuji její kvalitní zpracování – listy jsou pevné a hladké, pokud se při vaření některého z nich dotknete, hned se nepromastí. Myslím, že může sloužit skutečným gurmánům, kteří si libují ve specialitách, vyhledávají kvalitní suroviny, nakupují je ve specializovaných obchodech a samozřejmě milují těstoviny. Těm bych publikaci rozhodně doporučila.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTěstoviny
Krok za krokem podle fotografií

Zavan, Laura

CPress, 2012

Napsat komentář