Fantasy příběh z alerské říše

zivly-calderonu_thumb
Alera je zvláštní místo. Čtyři mocné živly – země, oheň, voda a vzduch – jsou v ní rozděleny na tisíce dalších podživlů, které ovládají alerští obyvatelé. Jedni naslouchají skrze vodu, jiní létají vzduchem. Dokážou po svém nepříteli metat oheň, stejně jako jej utopit na souši. A nad tím vším ční patnáctiletý Tavi. Kluk, který vyniká v jedné jediné věci – obyčejnosti.

Kniha Živly Calderonu disponuje úsměvnou, lehce ironickou myšlenkou. Jak udělat hlavního hrdinu výjimečným? Tím, že výjimeční jsou všichni kolem kromě něj. Tak by se dala nazvat situace Taviho, jediného člověka v celé alerské říši, který neovládá žádný živel. Tavi navíc žije v Calderonském údolí, hraniční části Alery, v jejíž drsných podmínkách se formují nezvykle mocní živlovládci. O to více bije do očí bezmocnost Taviho. Jeho dary jsou odvaha a schopnost logického uvažování, jenže vedle ostatních je to často nedostačující. V každém souboji prohrává, neustále ho musí někdo zachraňovat a Tavimu pak nezbývá než se prostě dívat. Je nedospělý a často vyděšený. Jeho ženským protějškem je druhý ústřední charakter knihy Amara. S jejím příchodem do Údolí se Tavimu a všem jeho blízkým začne měnit život. Odvážná Amara je totiž špionka a do Calderonu přichází kvůli možnému útoku na říši, který na sebe nenechá dlouho čekat. Oba hrdinové nejednou čelí smrti v podobě přírodních živlů nebo mocných nepřátel. V Calderonu se objevuje také bývalý Amařin učitel Fidelias, nejlepší rytíř v zemi Arik, který je schopný sám vybít celou armádu, a smyslná vodní čarodějnice Odiana.

Osobití jsou především Maratové, barbarská rasa, jež na první pohled nemá žádné schopnosti. Je to však pouze zdání, životy maratských bojovníků jsou úzce spjaty s ochočenými zvířaty, které svým pánům propůjčují jak vzhled, tak povahové a fyzické vlastnosti. Vznikají proto neobvyklá pouta, která umožňují Maratům, aby se svým mocným nepřátelům vyrovnali.

Autor Jim Butcher vystavil Živly Calderonu na třech věcech: na fantasy částech, bojích a sexuální touze, kterou umocňují kilometry odhalené, sametové kůže žen. Objevuje se zde touha po lásce i zuřivý chtíč. Kniha dává velký prostor brutálnímu násilí a to jak v případě cupování nepřátel, tak i zvráceného zneužívání otrokyň.

Pojetí živlů je zpočátku věc zajímavá a promyšlená. Každý člověk má totiž svůj vlastní živel, který nabývá konkrétní podoby dle povahy svého pána. A tak proti sobě v živloboji mohou stát například vodní dívka, kamenný obr či pes. Zeměvládci se mohou „zakrýt“ a být neviditelní, mají neobyčejnou sílu a jezdí na zemních vlnách. Pozoruhodná je především moc vodovládců, kteří dokážou vodou léčit a i ve vysokém věku jsou stále krásní a mladí. Za tuto výhodu však platí svou daň. Jsou extrémně citliví na emoce svého okolí. Je to právě vodoléčba mrtvého muže, která spolu s Taviho životní zkouškou ve voskovém Údolí ticha tvoří dvě nejzajímavější a nejoriginálnější pasáže knihy.

Jakmile se však vytratí prvotní překvapení z osobitého světa Calderonu, ztrácí příběh na kouzlu. Vyprávění je nesmírně detailní a neustálé podrobné vysvětlování, jak daná postava zrovna využila svůj živel, je zbytečně zdlouhavé a často krkolomné.

Se stejným problémem se potýkají i bojové pasáže v poslední třetině knihy. Je celá věnována obraně pevnosti a rozcupované kousky těl se v ní kupí tak, až téměř vylézají ze stránek. Jenže nekonečné šermířské souboje po čase začnou nudit. Nedochází k žádné pořádné gradaci, protože autor každý souboj dramaticky popisuje pohyb po pohybu, gesto po gestu a když padne jeden bojovník, jeho místo ihned zaujímá druhý. Dokola se opakuje stále stejný postup, stejná slova, stejné nečekané výpady a do toho všeho pro větší efekt vytrvale srší jiskry ze zkřížených mečů. Jen se mění jejich barvy.

Nedostatek nových nápadů, předvídatelnost a snaha popisovat každý souboj jako by byl ten nejúžasnější ze všech, tvoří ze Živlů Calderonu jen nevýraznou fantasy, po jejímž přečtení čtenář zapomene, o čem vlastně byla. Kniha se snaží zaujmout spoustou násilí, mrtvol a sexu, jenže povrchní kombinace těchto prvků ještě nedělá dobrý příběh. Pro to, aby kniha neupadla do průměrnosti, je třeba udělat víc, než jen předhodit čtenáři blýskající se čepele a chtíč.

Autorem knihy Živly Calderonu ze série Kodex Alera je Jim Butcher, v roce 2012 ji vydalo nakladatelství Fantom Print.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽivly Calderonu

Butcher, Jim

Fantom Print, 2012

Napsat komentář